We hadden het er afgelopen weekend al over: de verkiezingsnederlaag van Obama bij de recente midterm elections betekende niet per definitie dat Amerikanen vonden dat zijn beleid te links was. Uit exit-polls bleek dat een fors deel van het electoraat juist vond dat zijn beleid niet links genoeg was.
Een nieuwe nationale poll van CNN lijkt die stelling te onderschrijven. Als je alleen naar de getallen bovenin kijkt, lijkt de poll slecht nieuws voor Obama: 48% vindt dat hij zijn werk goed doet, terwijl 50% vindt dat hij zijn werk niet goed doet. CNN vroeg echter ook waarom respondenten vonden dat hij zijn werk niet goed deed en dat levert een interessant resultaat op. Slechts 38% van de respondenten vindt dat hij te links is, terwijl 9% vindt dat hij het slecht doet, omdat hij niet links genoeg is.
Het is dus maar de vraag of Obama op zijn verkiezingsnederlaag moet reageren door op te schuiven naar rechts. Wellicht heeft hij een betere kans door juist harder op te treden tegen de Republikeinen, zodat het enthousiasme onder zijn teleurgestelde linkse kiezers toeneemt en ze in 2012 wel van de bank af komen om te stemmen.
Reacties (5)
”Slechts 38% van de respondenten vindt dat hij te links is, terwijl 9% vindt dat hij het slecht doet, omdat hij niet links genoeg is.”
”Het is dus maar de vraag of Obama op zijn verkiezingsnederlaag moet reageren door op te schuiven naar rechts.”
Er ligt dus rechts van zijn huidige standpunt meer winst (ruim 4 keer zoveel) dan links daarvan. Daarmee lijkt de vraag wel beantwoord.
“Er ligt dus rechts van zijn huidige standpunt meer winst (ruim 4 keer zoveel) dan links daarvan. Daarmee lijkt de vraag wel beantwoord.”
Eh nee.
Op rechts heeft hij concurrentie van de Republikeinen. Het overgrote deel van die 38% zal per definitie niet op hem stemmen. Wat doet die 9% als ze bij de volgende presidentsverkiezingen mogen kiezen tussen hem en zeg, Mike Huckabee?
Ze zullen niet op de Republikein stemmen, maar misschien wel thuisblijven.
Een andere manier om er naar te kijken is te bedenken dat Obama de verkiezingen wonen met 53.5% tegen 46.5%. Op het toppunt van zn populariteit had hij nog altijd 47% van de mensen tegen zich heeft, geheel aan de rechterzijde. Dan is er weinig kans dat hij daar significante winst gaat boeken.
@2: Die redenatie volgende is het wel heel knap dat hij nu, op het dieptepunt van zijn populariteit nog maar 38% op rechts tegen zich heeft (die 46,5% zitten volledig op rechts). Blijkbaar heeft zijn opschuiven naar rechts nu al gerendeerd. Daar is dus nog wel meer winst te halen.
@3
Je kan vinden dat iemand zn werk goed doet en toch tegen hem stemmen natuurlijk. Punt is, het percentage is niet zo interessant; welk gedeelte van die groep kan je binnenhalen is dat wel. Ik denk dat erop links meer te halen valt, al is het maar omdat hij daar geen concurrentie heeft.
@allen Misschien is dit nog interessant: You’ve Got Them All Wrong, Mr. President. John Judis analyseert hierin hoe het electoraat in het midden er uit ziet. Dit midden heeft zich volgens de standaard opvatting gedistantieerd van Obama omdat hij te links zou zijn, te veel voor “big government”. (Dat laatste is natuurlijk vooral retoriek van de Republikeinen). Judis komt tot de conclusie dat opschuiven naar rechts om deze “independents” te winnen geen zin heeft.