Minderheden en ministers boordevol gif?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Bloedonderzoek bij pasgeboren babies uit ethnische minderheden in de VS, Canada en Nederland toont ‘de aanwezigheid van 232 toxische stoffen’. Das logisch zo stelt het rapport [.pdf] van de Environmental Working Group (EWG): want deze groepen hebben vaak vuile risicovolle banen: ze werken in fabrieken, mijnen en op vuilnisbelten en komen zodoende meer dan anderen in aanraking met giftige stoffen. De moeders geven vervolgens deze stoffen via de navelstreng weer door aan hun babies.

Maar een paar jaar terug deed het Wereldnatuurfonds onderzoek [.pdf] naar het bloed van dertien Europese ministers. U weet wel: de elite met zachte studeerkamerhandjes die al generaties lang in de top functioneren [/PVV modus]. Dit onderzoek trof een brede waaier van toxische stoffen in het bloed van de bestuurders aan. Pesticiden, brandvertragers en giftige stoffen om pizzadozen vet-afstotend te maken: jaja… ook de elite eet pizza!

Nu zit de crux van dit verhaal in het feit of er écht significant meer toxische stoffen in het bloed van de minderheden zit dan in dat van de Europese ministers? Het onderzoek aan de minderheden-babies testte op twee keer zoveel chemicaliën dan het ministeronderzoek. Een snelle scan lijkt erop dat in beide groepen steeds de helft van de geteste chemicaliën gevonden wordt. Verdere scrutinizing van beide onderzoeken is aan u, deze (burger)journalist gooit uit tijdgebrek slechts botten om op te kluiven. Maar het staat wel vast dat ieder mens in de geïndustraliseerde wereld een boeiende verzameling toxische stoffen in zijn bloed heeft rond dwarrelen.

Reacties (6)

#1 Bismarck

Klein detail: Een pasgeboren baby is nogal iets anders dan een minister. De babies hebben de stoffen tijdens hun ontwikkeling binnen gekregen, terwijl ministers over het algemeen (in anatomisch-fysiologische zin) niet meer ontwikkelen. Voor de babies zijn die toxische stoffen dus veel schadelijker.

Dat nog even los van het feit dat je hier de concentraties in het geheel negeert (en doet alsof het percentage gevonden stoffen onafhankelijk is van het aantal onderzochte stoffen).

  • Volgende discussie
#2 Carlos

holy shit hoe komt dit online? ik had het doorgeschoven naar 12 december (17.00) om nog wat aan te sleutelen, nevermind… schiet u maar!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Stickmeister

@2

Soort CRU hack?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Micha

Mijn vriendin zei onlangs dat ik het bloed onder haar nagels vandaan haalde, daar ga ik nu dus mee oppassen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Peter

Wie waren die 13 ministers? Het zou kunnen zijn dat ze in de buurt van een vuilnisbelt zijn geboren en bepaalde stoffen nooit meer uit je bloed verdwijnen. Wie gifcontainertje wordt geboren, wordt nooit een schoon bestuurder?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Richard Esser

Hoi Carlos, ik kende het eerste rapport al, maar het tweede geeft daar een interessante draai aan. Bedankt voor de link!

  • Vorige discussie