ACHTERGROND - Een Duitse studie laat zien dat er steeds minder geïnvesteerd wordt in ‘a-typische’ werknemers. Dat is ook van belang voor Nederland, waar steeds meer flexwerkers zijn.
In Duitsland noemt met flexibele arbeidscontracten “a-typisch”, en mensen die geen vast contract hebben, worden in een rapport van de Bertelsmann Stiftung “atypical workers” genoemd.
De onderzoekers verstaan daaronder mensen met één van de volgende contracten: een contract voor bepaalde tijd, deeltijdcontracten, tijdelijke contracten en zogenaamde “minibanen” waarbij men maximaal 400 euro per maand verdient. Al deze contractvormen zijn in het afgelopen decennium met tientallen procenten gestegen. Inmiddels gaat het om miljoenen mensen, dus helemaal a-typisch is het ook in Duitsland niet meer.
De onderzoekers hebben gekeken wat het effect van deze contractvormen is op de bereidheid om te investeren in opleiding en training van werknemers. Ze concluderen dat deze groep er eigenlijk nog slechter van af komt dan werklozen: werklozen krijgen meer training en opleiding aangeboden dan de “atypical workers”.
Dat is een serieuze bevinding. Het opleiden en trainen van de beroepsbevolking kost tijd, geld en inspanning. Werkgevers zijn daartoe bereid als ze verwachten dat ze ook de vruchten kunnen plukken van die investeringen. Dat is vaak een zaak van langere adem. Bij flexibele arbeidscontracten is het maar de vraag of de werkgever de investering terugverdient. In plaats van opleiden kan de werkgever ook kiezen voor een andere werknemer. Vanuit het oogpunt van de werkgever is minder opleiding en training dus een begrijpelijke beslissing.
Het grote risico is echter dat niemand zich meer bekommert om het opleiden van het leger flexibele werknemers. Dat lijkt me op termijn pas echt schadelijk voor de flexibiliteit en inzetbaarheid van de beroepsbevolking.
Reacties (18)
“Ze concluderen dat deze groep er eigenlijk nog slechter van af komt dan werklozen: werklozen krijgen meer training en opleiding aangeboden dan de “atypical workers”. Ok lees dat nog een seen paar keer D66, VVD en GL (en KLokwerk….) en al die gene die een meer flexibele arbeidsmarkt willen en tegelijkertijd “altijd doorleren” als oplossing voor werkeloosheid zien. Die twee ideeen werken elkaar zeg maar tegen.
@1:
Hoeft niet.
Die atypische werknemers krijgen gewoon scholing wanneer ze werkloos zijn – maar dan op kosten van de gemeenschap in plaats van de werkgever natuurlijk.
En als dat uiteindelijk toch niet voldoende blijkt en Nederland zijn voorsprong op het gebied van educatie en vakkennis heeft weggepist, kan de productie gewoon naar India.
Geen probleem dus!
Tja, herkenbaar. Werk al jaren in de detachering, 40 uur waar anderen in de sector 36 uur werken. Daarnaast studie in eigen tijd en de “vaste” medewerkers kunnen dat in de tijd van de baas doen. Als je een studie vergoed wil krijgen, moet je zo ongeveer op je knieën. Maar goed, als de markt weer aantrekt, dan ben ik ook zo weg…
@2: Wel dus want degene die dit idee voorstaan hebben het steevast over continue een leven lang leren…niet over kortstondig “even” bij of omscholen als je in de ww zit.
@3 Maar goed, als de markt weer aantrekt, dan ben ik ook zo weg…
Dat is juist het probleem: er zijn structureel te veel mensen voor te weinig banen. De markt zal niet meer aantrekken ben ik bang, in ieder geval niet in de mate van zo’n 10 jaar terug.
Probeer als 54 jarige werkloze (zonder uitkering )in Rotterdam maar eens een opleiding te versieren.Mij is het in ieder geval nog nooit gelukt,althans niet een die(zelfs maar gedeeltelijk) wordt vergoed door de gemeente of het rijk.
Ook in de tijd dat ik nog een ww uitkering genoot bleek daartoe geen mogelijkheid te bestaan,ondanks alle mooie praatjes van politici in de media.
Het is overigens de vraag wat de scholing aan werklozen oplevert.
Er zijn natuurlijk opleidingen die in 6 maanden af te ronden zijn
(rijbewijs, EHBO-diploma, basiskennis Engels of Duits) maar dit zal maar voor een beperkt aantal werknemers de kansen op werk vergroten.
Sommige opleidingen (certificaten voor software-ontwikkelaars, lassers of vrachtwagenchauffeurs) zijn misschien kort, maar lijken mij pas relevant in combinatie met werkervaring.
Tegenwoordig is zo dat je jezelf moet ontwikkelen, waarom moet de werkgever of de gemeenschap jouw cursus boekhouding, lassen twee of sociaal netwerken betalen? Dat kan je zelf wel betalen, en dat motiveert ook meer, is de gedachte, want het is jouw geld en niet andermans geld.
En als je minder geld heb, dan kan je altijd nog in termijnen betalen. Dit is de zelfredzaamheid in de praktijk.
@8: Alsof iemand met een uitkering zomaar krediet kan krijgen.Zonder uitkering ben je helemaal aan de wolven overgeleverd.Jij kunt helemaal niet voor anderen bepalen wat wel en niet kan en hoe iemand moet denken,zeker niet als je zelf zo weinig kennis van zaken hebt en het daartoe benodigde inlevingsvermogen mist.
Je lijkt wel zo’n neo-liberaal of PVDA/VVD politicus….
@9.
Nee hoor, in termijnen betalen. Met spaarzaam beleid kan je tweehonderd euro per maand betalen voor zelfs een universitaire opleiding als je van een uitkering moet rondkomen, ik ken ze.
En nee, het is niet mijn eigen mening, maar wat verteld wordt door ambtenaren bij de (a)sociale diensten. Dus bestaand beleid.
Er is meer mogelijk dan je denkt, als je alleen maar beren op de weg ziet … bij sommige gemeenten krijgen/kregen werklozen NLP-achtige programma’s voorgeschoteld.
Dat aantrekken van de arbeidsmarkt wordt al jaren verkondigd, zeker door mensen die graag versoepeling (afschaffen) ontslagrecht willen doorvoeren zoals Pechtold. Want ja, de oudere werknemers zouden massaal met pensioen gaan. En nog voorstander van de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Met zoals hier opgesomd de negatieve kanten.
Maar ja…
http://vanakkervindt.wordpress.com/2013/05/11/nevermind-de-polen-robots-nemen-ons-werk-over/
http://www.robots.nu/ook-de-grote-robotbouwers-willen-richting-mkb/
De mkb was toch opgeteld de grootste werkgever in ons land?
@11 Maar dat geldt niet voor de bouw,en juist daar zijn Polen en andere Oost-Europeanen er mede de oorzaak van dat veel (oudere)werknemers niet meer aan slag kunnen komen.
Iets dat overigens de Polen zelf niet kwalijk valt te nemen,daar zijn werkgevers en opdrachtgevers(en politici natuurlijk) schuldig aan.
@11, niet de Oost-Europeanen, maar de werkgevers die liever de prijzen van Nederland willen combineren met de kosten van Oost-Europa zijn daar de oorzaak van.
Edit: dat had je er blijkbaar zelf al aan toegevoegd
@13: Bedoel je niet @12?
@12.
Klopt, dat is vraag en aanbod. Marktwerking heet dat. Geen bescherming meer voor de inheemse bouwvakker. Europees beleid met vrij verkeer van personen en goederen.
Hoe worden die Polen e.a. dan opgeleid vraag ik me nu af? Zij moeten toch ook over de diploma’s beschikken die vereist zijn in de bouw?
@15: Nee hoor, ze werken voor een bizar laag loon.
Daar kan geen diploma tegenop,kwaliteit is dan blijkbaar geen vereiste meer.
over een paar jaar krijgen die asocialen spijt van hun gierigheid,als de boel om hun heen in elkaar dondert,maar dan zijn er geen goede bouwvakkers meer over om de rotzooi op te ruimen,die zijn tegen die tijd uitgestorven .
Maar om even terug te komen op die zogenaamde achterstelling van flexwerkers ten opzichte van anderen,ten opzichte van bv werklozen,zoals sommige reaguurders hierboven beweren, bestaat die dus niet.
@16.
Dat bedoel ik niet. De Polen moeten toch om hier te werken ook over de diploma’s beschikken. Dat ze voor een absurd laag loon werken dat weet ik wel, en zijn we mede schuldig aan, we willen toch zelf lage prijzen als we iets kopen. Loonkosten zijn een belangrijk onderdeel van de uiteindelijke prijs. Dus die gierigheid is van toepassing op zo’n beetje iedereen die lagere prijzen in de winkel of in de bouw wil.
Trouwens flexwerk is veelal verbonden aan de uitzendbranche. Dat zijn de koppelaars van tegenwoordig. Geld verdienen over de ruggen van vele anderen.