Midterm 2014 | Arkansas: de uitstervende Southern Democrat

Foto: copyright ok. Gecheckt 11-02-2022
Serie:

ACHTERGROND - Het Zuiden van de VS is conservatief, christelijk en dus Republikeins. Althans, dat denken veel Europeanen. De eerste twee karakteristieken zijn juist, de conclusie echter gaat niet altijd op, schrijft Jeroen Langelaar.

Nergens is het fenomeen southern Democrat in 2014 beter zichtbaar dan bij de verkiezingsrace in Arkanas. Daar vecht de evangelische, wapenbezittende Democraat Mark Pryor voor behoud van zijn seat tegen een aan Harvard afgestuurde Republikein die Tom Cotton heet. Jawel. Welkom in het Diepe Zuiden!

Traditie

Net als veel andere staten in de Amerikaanse Bible Belt kent ook Arkansas een lange Democratische traditie. Acht van de laatste tien gouverneurs waren Democraten, onder wie David Pryor – de vader van de huidige Senator – en natuurlijk the man from Hope, Bill Clinton.

Voor oudere, blanke inwoners daar voelt stemmen op een Republikein nog altijd als verraad aan hun voorouders – die de pest hadden aan die partij. Het was immers onder auspiciën van de Republikeinse president Lincoln dat tegen het eind van de Burgeroorlog het Zuiden werd geplunderd en verbrand, de weduwen verkracht en de slaven werden bevrijd.

Republikeinser

Honderd jaar later waren het opnieuw de Republikeinen, in de persoon van president Eisenhower, die federale troepen naar Little Rock moesten sturen om de veiligheid te garanderen van negen zwarte kinderen tijdens hun gang naar een blanke school – tot woede van racistische Democraten, die scheldend en tierend langs de weg stonden.

Hoewel het Zuiden vanaf 1980 (Reagan) bij presidentsverkiezingen steeds Republikeinser ging stemmen, hielden de Democraten op lokaal niveau tot zeer recent de macht in handen. De staatsparlementen van Arkansas, Mississippi en Alabama kregen pas in 2011 en 2012 voor het eerst sinds de Reconstructie op staatsniveau een Republikeinse meerderheid.

Pryor v Cotton

De Democratische Partij is in die tussenliggende jaren natuurlijk veranderd, maar de Zuidelijke versie blijft er een van behoudende snit. Zo ook Mark Pryor, de Democratische Senator van Arkansas.  Pryor is conservatief christen, tegen het homohuwelijk en weigerde – tot tevredenheid van zijn achterban – na de schietpartij in Newtown in te stemmen met strengere federale wapenwetten. In 2008 kreeg Pryor nog 79 procent van de stemmen, maar zes jaar later zijn de kiezers boos.

Republikein Tom Cotton tegenover Southern Democrat Mark Pryor

Pryors stem voor de Affordable Care Act, de omstreden zorgwet van de in Arkansas verachte president Obama — hij haalde er slechts 36 procent van de stemmen in 2012 — leverde hem een Republikeinse tegenstander op. En wat voor één: Tom Cotton, slechts 37 jaar, voormalig militair en magna cum laude afgestudeerd aan Harvard University. Hoewel uitdager Cotton voor ligt in de peilingen (46 tegen 41 procent volgens Real Clear Politics), zal deze race tot op het eind spannend blijven.

Overlap

De keuze die het electoraat van deze staat zal moeten maken is er een tussen een ervaren, behoudende Democraat en een onervaren, maar getalenteerde Republikein. Een keuze tussen traditie en vernieuwing. En, misschien wel belangrijker, een keuze over de toekomst van de uitstervende Southern Democrat. Immers, met het verdwijnen van elke conservatieve Democraat (en vrijzinnige Republikein), verdwijnt tevens een stukje overlap tussen de twee partijen. En daarmee een stem voor compromis.

Reacties (2)

#1 Richard

“Het was immers onder auspiciën van de Republikeinse president Lincoln dat tegen het eind van de Burgeroorlog het Zuiden werd geplunderd en verbrand, de weduwen verkracht en de slaven werden bevrijd.”

Tja. Je lijkt onze Quincy wel. Ik zou zwarte piet er bij halen.

Noem je dit soort stukjes trouwens ‘hopeloos genuanceerd’? Of is dit juist weer ‘investeer in de inhoud’?

  • Volgende discussie
#2 Joop

De onvolprezen oud-president George W. Bush schreef daarover in zijn biografie. Hij was Republikeins gouverneur van Texas met een uiterst conservatieve vice-gouverneur, een Democraat. George W. komt met dezelfde conclusie als de schrijver van dit artikel: de Democraten, in dit geval Texas, zijn eigenlijk niet meer wat het waren.

  • Vorige discussie