1. 1

  PvdA 62 58%
  D66 62 58%
  GroenLinks 58 54%
  Nawijn(PVN) 58 56%
  Wilders(PVV) 56 54%
  LPF 56 54%
  CDA 50 50%
  VVD 50 50%
  SP 46 42%
  ChristenUnie 37 35%
  SGP 37 35%

  Gadver, PvdA….

 2. 2

  @Chinaman : Och, dat valt wel mee. Ik werd geadviseerd om SP te stemmen terwijl ik die club helemaal niet zie zitten. De andere stemwijzer kwam meer in de richting van mijn gevoel.

 3. 7

  Een derde kieswijzer, en een derde uitkomt. Dit keer bij een partij waarvan ik al weet dat ik er niet op ga stemmen. Dus blijven de andere twee over.

 4. 8

  Wat een navelstaar-stemwijzer: alleen maar nationale, sociale vraagstukken. Geen milieu of vervoers of internationale vraagtukken. Geen wonder dat ik dan op de SP uitkom, tenzij ik overal “onbelangrijk” aanklik.

  @Bart B. misschien moet je dan eens overwegen D66 te stemmen…

 5. 10

  Interessante kieshulp wederom. Dit keer een andere uitslag dan bij de andere twee. Daar was het D66 (nog nooit op gestemd) en nu Groen Links. Bezwaar van alledrie is toch dat ze vooral kijken naar verleden, al vind ik deze methode wel erg okee. Opvallend, ook bij mij, is overigens de hoge notering van CU. Maar ik moet die Rouvoet meegeven dat hij persoonlijk mijn stem wel waardig is. Nu het program nog.

 6. 13

  @12 helaas vermoed ik dat in Nederland men zegt op de inhoud te stemmen, maar uiteindelijk toch laat leiden wat zijn/haar ‘gevoel’ zegt wat de beste partij is die bij hem/haar hoort.

 7. 14

  Je bent tegenwoordig meer tijd kwijt met het invullen van stemwijzers dan dat je kwijt bent als je gewoon de partijprogramma’s leest.

 8. 15

  @ Jay en Imgikke

  De stemwijzers wilde ik inderdaad gebruiken als hulp omdat ik nog aarzelde tussen twee partijen, en niet zeker wist of ik tijd zou hebben voor twee verkiezingsprogramma’s (ik heb ze hier wel liggen). Inmiddels ben ik er uit, omdat er een strategische reden is waarom een van beide afvalt.

  Het programma van de partij die nog over is zal ik zeker lezen.

 9. 18

  Als je overigens ziet welke volslagen debiele wetten er tijdens de drie mislukte kabinetten Balkellende zijn aangenomen, heb ik sterk de neiging te gaan stemmen op de partij die ze allemaal wil terugdraaien.

 10. 20

  Ik geloof niet zo in partijprogramma’s. Deze stemwijzer vind ik wel sympatiek. Het laat zien wat wat partijen werkelijk gedaan hebben.

  De drie partijen op m’n shortlist stonden ook bovenaan. De (subjectieve) indruk die ik van de partijen had (http://toni.technetium.be/soapbox/partijen.htm) blijkt aardig overeen te komen met deze resultaten.

  Vroeger was er ook zo’n site “Geen woorden maar daden” waarbij verkiezingsprogramma’s werden vergeleken met wat partijen werkelijk gedaan hadden. Daar scoorden de partijen op die shortlist ook goed.

 11. 21

  Hmmm, deze stemwijzer heeft wel duidelijk problemen als je linkse en rechtse ideeën met elkaar mixt.

  Want de vragen die ik rechts zou beantwoorden komen in deze stemwijzer niet voor, of worden zo gesteld dat ze niet meer logisch rechts te beantwoorden zijn… Tja dan vind ik het niet gek dat ik een overwegend links advies krijg, een beetje vreemde stemwijzer dus mijns inziens. Als deze stemwijzer ingevuld wordt door iemand die iets minder inzicht heeft in politiek en zich daadwerkelijk laat adviseren door de uitslag kun je dus echt wel verkeerd uitkomen. Dat gevoel had ik bij de opzet van de andere twee stemwijzers minder, daar kwam je altijd wel redelijk in het goede specterum tercht. Dit lijkt een beetje op scam uit de linkse kerk?!

  Ik hoor toch echt wel rechts in het spectrum neer te dalen of op zijn minst voor bij de middenlijn…

 12. 23

  Enkele minuten geleden werd er zelfs nog over een vierde gesproken: www.stemmentracker.nl
  Daar zo een test te vinden zijn waar je op basis van gesteunde en niet gesteunde wetsvoorstellen van de afgelopen vier jaar bij een partij uitkomt, maar ik die test op de site niet vinden.

  Iemand anders wel?

  Het is wel leuk: we hebben straks meer stemhulpen dan partijen…

 13. 25

  Uit de stemmentracker: “Er moet een raadplegend referenderum voor de Europese grondwet komen”. Ik vraag me af of de tweede-kamerleden vandaag hetzelfde zouden stemmen.

 14. 27

  @ Branko Collin
  Dank voor de tip: De tracker staat er pas sinds vanavond op, vanmiddag nog niet.

  Gelukkig kom ik weer uit bij de partij waarop ik toch al wilde gaan stemmen. Nu alleen het programma nog lezen, en dan heb ik mijn mening weer gevormd.

 15. 29

  Oke de sneltest van 30 vragen brengt me op SP (77%) en GL (73%). De nummer 1 is dus voor de derde maal anders (stemwijzer PvdD, kompas GL). Wel zijn alle drie de stemhulpjes aardig in overeenstemming (hoge overeenstemming met GL en SP, alle andere partijen volgen na een forse kloof). Er even vanuit gaande dat deze hulp het afgelopen stemgedrag volgt (waarmee ik hem dus beter vind dan de andere twee, itt #21), viel me wel op dat ik een relatief hoge samenhang heb met SGP en CU (kwamen beiden op 53% voor PvdA).

  De vraag blijft natuurlijk of in de wetten die passeerden wel een beetje een representatief spectrum langskwam van issues (ik miste net als #8 milieu, EU en internationale vraagstukken wel behoorlijk en ook geloofsissues, die me meer van genoemde CU en SGP hadden gedifferentieerd).