Menig Pool geneert zich voor het destructief gedrag van president Lech Kaczynski

2e aflevering in de serie “Polska Revisited”
Premier Donald Tusk en president Lech Kaczynski kunnen elkaar niet luchten of zien. De Poolse regering wordt al sinds haar aantreden in de wielen gereden door de ‘twin brothers’, beide Kaczinsky’s die voordien de dienst uitmaakten in regering en parlement. Maar het begint nu echt de spuigaten uit te lopen. Regering en president gingen de afgelopen dagen rollebollend over straat. Hooglopende ruzie over de vraag: wie vertegenwoordigt het land op de EU-top op 15 en 16 oktober. Kaczynski :’Ik ga’. Donald Tusk: ‘No way mr. president, je blijft hier!’

Mijn Poolse vrienden kijken beschaamd: ‘Wat moeten de andere landen wel niet van ons denken, we staan weer eens voor lul in het buitenland’. Ik kan ze helaas niet geruststellen, aangezien ik regelmatig in de lach schiet als ik verneem wat er zich zoal afspeelt gedurende het afgelopen weekend. Lech Kaczynski is een fervent criticaster van het kabinetsbeleid aangaande de EU. De regering wilde hem dus absoluut niet opnemen in de regeringsdelegatie en ook niet laten meevliegen in de regeringsjet. De president: nou dan pak ik toch het andere regeringsvliegtuig!. Waarop defensieminister Bogdan Klich de pers liet weten dat de piloot van de tweede crew zich helaas ziek heeft gemeld. Zo kan het ook…
(Update: Kaczinsky als de gevaarlijke gek die een bom legt onder de democratie)

Stronteigenwijs

Afgelopen donderdag ging het kabinet zelfs zover dat door de ministerraad werd besloten, dat het premier Donald Tusk zou zijn die de delegatie zou samenstellen. Tevens werd besloten dat Lech Kaczynski niet zou worden uitgenodigd. En in de hoop om de president definitief de voet dwars te zetten, zijn zes staatsrechtgeleerden ingezet om vast te stellen dat dit besluit geheel conform de Grondwet is.

Maar de vraag is of dat de als stronteigenwijs bekend staande president ervan zal weerhouden, om alsnog op eigen houtje naar Brussel af te reizen. De mensen die ik hier spreek, betwijfelen dat: Lech Kaczynski wil zich in het EU-overleg wurmen door te stellen dat in Brussel ook het Verdrag van Lissabon aan de orde komt en dat dit verdrag zijn handtekening nog niet draagt. Niet dat hij wil tekenen, maar dat is een andere kwestie.

Modderfiguur

Niet op de publieke, maar wel op de commerciële radio en tv en in de vrije pers wordt de president hier nu openlijk voor schut gezet en belachelijk gemaakt. De meeste burgers zijn er inmiddels wel aan gewend dat de gebroeders Kaczynski er alles aan doen om de huidige regering het werk onmogelijk te maken, in de hoop dat ze over twee jaar de geleden verkiezingsnederlaag weer in winst kunnen omzetten.

Maar waar hier niemand op zit te wachten is dat Polen als UE-lid – dat om verschillende redenen wel wat positieve aandacht kan gebruiken – een modderfiguur slaat in de internationale pers en bij de EU-collega’s in Brussel. Men huivert hier bij de gedachte dat beide kampen in Brussel een Poolse Landdag in zakformaat zullen veroorzaken.

 1. 1

  Aan de praktijken te horen is Polen nog niet politiek volwassen genoeg om lid te zijn van de EU. Dit zijn praktijken van de andere kant van het ijzeren gordijn.

 2. 4

  Ach, laat die over Europa verspreide gelukzoekers, sowieso alle luie corrupte Polen, met die narrige presidentjes en Mannenkoor karrespoor- weggetjes en wie weet wat er allemaal nog meer onder stenen vandaan kruipt toch gewoon in eigen vet gaarkoken en hartstikke deaud de dievenmoord verrekken…of aan de Russen…

  Niks te halen daar, blok-aan-het-been kost ons alleen maar bakken met geld…

  Weg ermee.

 3. 6

  Ach, wij hebben ook onze LPF gehad. Kiezers moeten zichzelf af en toe even goed voor lul zetten, daarna gaan ze weer een jaar of tien nadenken voordat ze stemmen.