Melania ging op werkbezoek

Foto: Bron: KvdS copyright ok. Gecheckt 10-03-2022

COLUMN - Melania ging op werkbezoek in Afrika en het ging eigenlijk alleen maar over haar uiterlijk. Het is natuurlijk not done om iemand op zijn uiterlijk te beoordelen, maar dan bedoelen we toch vooral lichamelijke kenmerken. Bij de First Lady gaat het altijd over haar kledingkeuze en dat vind ik wel te billijken. Het zegt immers iets over je persoonlijkheid. Bovendien horen we haar nauwelijks, weten we amper wat ze de hele dag doet, dus er blijft ook weinig over om je op te richten.

En hoewel ik ook een zeker medelijden met Melania voel omdat ze in een vrij onmogelijke positie zit, en een lichte bewondering voor de subtiele manier waarop ze haar man soms tegenspreekt (iets wat ze natuurlijk nooit openlijk kan doen), sloeg ze bij de deze reis de plank behoorlijk mis.

Het geeft geen pas om met peperdure naaldhakken aan, het armste continent ter wereld te bezoeken. Blahniks en Louboutins zijn voor gala’s en de rode loper, op werkbezoek trek je sowieso meer praktische schoenen aan. Alsof dat al niet erg genoeg was, presteerde ze het bij haar bezoek aan Kenia om een witte tropenhelm op te zetten. Door velen gezien als hét symbool van kolonialisme. Sommige gevoeligheden moet je toch echt mijlenver zien aankomen.

In de commentaren onder het artikel van Het Laatste Nieuws wordt vooral weer geroepen dat tegenwoordig op alle slakken zout wordt gelegd. Dat is in sommige gevallen ook zeker zo. Maar hier gaat het om een First Lady in een officiële rol, met ongetwijfeld een heel leger aan adviseurs. Een vrouw die eerder met haar jas een statement maakte toen ze immigrantenkinderen ging bezoeken. Oké, dat wordt ontkend maar ik kan me er gewoon niets anders bij voorstellen. Maar zelfs als dat een domme, onnadenkende actie was, zou ze sindsdien toch moeten begrijpen dat het ertoe doet wat je aan trekt. Juist omdát ze verder zo weinig bewegingsvrijheid heeft, zou het niet meer dan logisch zijn dat ze zich sensitief en bescheiden opstelt tijdens een goede-doelen-reis. Dan was het in de media misschien ook een keer over de inhoud gegaan, die we bij haar toch zo node missen. Een gemiste kans.

Dit artikel verscheen ook op hoevrouwendenken.nl

Reacties (11)

#1 Lutine

Melania lijkt mij té onbelangrijk om er veel aandacht aan te besteden. Medelijden met haar voel ik ook al niet. Volgens mij is ze vrijwillig met die man getrouwd en dat zal vast niet om zijn charmante voorkomen zijn. De dame is ieder contact met de realiteit kwijt en kan alleen zichzelf redden.

 • Volgende discussie
#2 Joop

Lachwekkend, ik maak me er niet druk om

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 KJH

Jezus. Je wordt iedere dag wakker in een wereld die meer en meer op een Bondfilm lijkt, maar laten we snel een stukje uit de Angelsaksische linkse schandaal-media over de kledingkeuze van de FLOTUS overtikken want we hebben nog clicks nodig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

Ja, dat zal het zijn @KJH. Of een andere reden, die zal je verbazen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Le Redoutable

Ik dacht dat het om een controversiële text zou gaan, maar het gaat dit keer om een mal hoofddeksel. Dit valt in dezelfde categorie als moeilijk doen over genderneutrale toiletten, hoofddoekjes, Zwarte Piet en nog wat van dat groepsdenken. Sommige groepen zien nu eenmaal overal spoken, en voor je het weet infecteren zijn nog anderen ook en gaat zo’n waanvoorstelling een eigen leven leiden. Het verstandigst is het om dat soort gezeur gewoon te negeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joop

@5.

Bedankt voor het advies, gelukkig maak ik zelf mijn keuzes. ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 beugwant

Blahniks en Louboutins zijn voor gala’s en de rode loper,

Het arme mens heeft waarschijnlijk niet anders (en doet eigenlijk ook niet anders) en ik wil zelfs geloven dat haar barbievoeten intussen niet eens meer in gewone schoenen pàssen. En dat ze via het werk van d’r vent een leger adviseurs meekrijgt, is nog geen reden om er ook naar te luisteren, toch? In Afrika draag je immers een tropenhelm, dat weet ze nog uit de bioscoopfilms uit haar jeugd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 rongvk

@7 Haha, interessant. Er van uitgaand dat medewerkers in de East-Wing niet net zo incompetent zijn als die in de West-Wing (veelal duurbetaalde loyalisten en ‘familie van’ die leuke baantjes krijgen toegeschoven), zou het inderdaad zo maar kunnen zijn dat ze lekker recalcitrant haar eigen ding doet. Ik denk echter niet dat ze hier iemand mee heeft willen krenken.

En ach, de lokale mensen aldaar liggen volgens mij niet zo wakker van haar hoge hakken en tropenhelm als wij anno 2018 met onze white man’s guilt, en ik heb het gevoel dat ze, wanneer ze zo in haar eentje activiteiten onderneemt voor arme kindjes en zieke patientjes en zo, ze iets minder overkomt als een kille ijskoningin :-). Enfin, dat de media kans ziet om hierover lekker te clickbaiten zal ik persoonlijk Melania niet in d’r schoenen schuiven.

Misschien kan ze de volgende keer even googelen naar Princess Diana, en die als voorbeeld nemen, die had daar namelijk toch wel wat meer flair voor, met d’r vlotte instappers, maar dan vraag je natuurlijk wel veel van een ex-fotomodel ;-).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joop

Tuurlijk, Princess Diana! Leuke vergelijking.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Folkward

Ik vind het niet zo boeiend om het over Melania Trump en (vermeende) symboolpolitiek te hebben die zij uitdraagt met haar kleding. Zij heeft wel degelijk een punt als ze zegt: “I want to talk about my trip, not what I wear. That’s very important, what I do, what we’re doing with US aid, what I do with my initiatives, and I wish people would focus on what I do, not what I wear”. In #0 lees ik ook voornamelijk verontwaardiging over haar houding, maar Karin, waarom was ze in Afrika, waarom was ze op werkbezoek?

Ik vind het vooral niet zo interessant omdat er genoeg échte politiek is die het Witte Huis (dus ook de FLOTUS) uitvoert, dat de focus echt niet hoeft te liggen op ‘makkelijke’ symboolpolitiek. Ik vind het ook niet zo interessant omdat Melania Trump, als boegbeeld van (dwars) beleid van het Witte Huis geen deuk in een pak boter kan slaan. Ze is het wel oneens met Donald, zegt ze, en dat zegt ze dan ook tegen hem. En dan gebeurt er helemaal niets. Zo komen we ook bij het medelijden met Melania. #0 zegt dat zij in een ‘vrij onmogelijke positie’ zit. De enige die haar in die positie houdt is Melania zelf. Een Hillary Clinton was woest toen zij erachter kwam van de escapades van Bill Clinton, en was gewelddadig naar hem – volgens sommige bronnen. Melania Trump hoort de meest walgelijke dingen die Donald zegt, leest de tweets (god weet wat hij in zijn privéleven doet en zegt. Het racistisch verwijzen naar ‘niggers’ en ‘kikes’ is dan misschien wel het minst). En dan gaat het over anderen, vreemdelingen, en daar heeft ze geen problemen mee. Of het gaat over de incestueuze houding naar Melania’s stiefdochter: geen probleem. Trump die de landen waar zij op bezoek is in zijn algemeenheid aanduidt als ‘shithole countries’: geen probleem. Trump die vreemd gaat tijdens Melania’s zwangerschap: geen probleem. Dat is geen ‘vrij onmogelijke positie’ meer, het is een onmogelijke positie voor iemand met een greintje respect voor anderen of zichzelf. We weten allemaal waarom ze daar zit: voor de dollars, oh, en als het kan: om haar ouders makkelijk te laten naturaliseren als Amerikaans burger. Melania verdient geen medelijden, en respect opbrengen voor iemand die geen zelfrespect heeft blijft moeilijk.

Oh, ze was in Afrika voor haar Be Best-campagne (via het Witte Huis), om kinderen te … uh… helpen? Helpen omgaan met ‘many issues’, ja dat lees ik op de website. En iets met USAID… en koffiedrinken als diplomatieke acties. Jezus zeg, zelfs als ik haar in een post scriptum serieus wil nemen, dan komt dat niet verder dan haar vaagspraak. Maar ze gaf wel schoolspullen en voetballen weg, in plaats van met rollen keukenpapier te gooien, ook kon ze correct de landen benoemen waar ze was geweest (Nambia, anyone?) so that’s nice. Misschien moeten we het inderdaad over haar kleren hebben. Dat heeft meer om het lijf.

 • Vorige discussie