COLUMN - Het gerucht gaat dat Apple momenteel druk doende is een deal te sluiten met Amerikaanse ziektekostenverzekeraars. Eind dit jaar introduceert het bedrijf een nieuw gadget: de iWatch, een polshorloge dat allerlei biometrische gegevens van de drager bijhoudt. De iWatch kan automatisch je hartslag, bloeddruk, het aantal gelopen stappen per dag registreren en je kunt er je calorieverbruik in opslaan. Het ding schijnt zelfs eenvoudige bloedmetingen te kunnen gaan uitvoeren.

Apple mikt op twee beproefde strategieën. De ene is de koppelverkoop, bekend van de introductie van mobieltjes. De klant kreeg zo’n (indertijd razend duur) apparaat zowat gratis verstrekt van de telefoonmaatschappij, op voorwaarde dat -ie een abonnement voor twee jaar bij ze nam. De andere is het kortingsmodel: wie geregeld de gegevens van zijn iWatch uploadt naar zijn huisarts, specialist of verzekeraar, krijgt vervolgens korting op z’n ziektekostenverzekering.

Buitengewoon slim van Apple. Op die manier promoten de verzekeraars Apples nieuwste gadget, subsidiëren zij een flink deel van de aanschafkosten voor de consument, en zorgt Apple er tussen neus en lippen voor dat hun gadget als ‘bevorderend’ voor de individuele gezondheid in de markt wordt neergezet.

Je biometrische gegevens permanent meten klinkt geweldig, en wordt aangeprezen als een manier om zelf proactief te zijn, om meer controle over ons lichaam te krijgen, ons ‘bewuster’ te maken van ons eigen gedrag. Zo bezien is de iWatch een middel om ons te helpen gezonder te gaan leven. Voorts zouden we ziektes zo eerder kunnen opsporen en fysieke problemen hopelijk in de kiem kunnen smoren: de iWatch geeft ons de kans om in te grijpen voordat een afwijking ons boven het hoofd groeit.

Maar dat is zeer de vraag. Dure zorg zit ’m vooral in chronische ziektes, in ouderdomsziektes, en in het laatste jaar van iemands leven. Daar verandert een iWatch weinig aan: MS, astma, COPD, Parkinson, dementie, reuma, hernia’s, suikerziekte en kanker voorkom je er niet mee. Op de keper beschouwd zijn er eigenlijk bitter weinig ziektes die je kunt voorkomen door jezelf eindeloos in de gaten te houden.

Voorkom je ongezond leven met een iWatch? Zal iemand minder gaan drinken, eten of roken, zuiver omdat-ie een smart watch om zijn pols heeft? Hooguit is zo’n ding een steun in de rug wanneer je, zoals Hans in deze krant, tóch al wilde halveren, en overal hulptroepen zoekt.

Zulke gadgets slaan vooral aan bij jonge en hippe mensen, toevallig juist de groep die weinig beroep doet op de gezondheidszorg. Je kunt je afvragen welk doel al dat gemeet en ken-je-eigen-lichaam op hen heeft: ik vrees dat ze al doende eerder vaker bij de dokter zullen zitten. ‘Gisteren was mijn hartslag 5% hoger dan gemiddeld, is er soms iets aan de hand?’

We kweken een generatie van hypochonders.

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

Reacties (4)

#1 Bolke

En over 5 jaar klaagt men dat de NSA in de medische gegevens van mensen loert.

Dom, dommer, gadget-freaks.

  • Volgende discussie
#2 mbmb

Net zoals de meeste mensen zuiniger gaan rijden wanneer een meterje of display in de auto een eenvoudig getalletje laat zien, zullen de meeste mensen die zo’n ding dragen (en er zijn er al zat opd e markt, maar niet van Apple, dus was het nog geen nieuws) wel wat aan hun gedrag veranderen.

Overigens: ik denk dat suikerziekte niet helemaal in het genoemde rijtje thuishoort. Een gezonde levensstijl kan wel degelijk bijdragen aan het voorkomen van (de effecten van) suikerziekte.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Arduenn

Als het adagio ‘de sterken nemen het op voor de zwakken’ je niet aanspreekt, dan neem je een iWatch, of een soortgelijk blinkend gadget dat je niet nodig hebt. Gewoon, als een soort statement, net als die andere polsbandjes. En zo zet je ook het raampje open om het solidariteitsprincipe als een vogeltje eruit te laten vliegen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Djools

Ik verhuur ze straks voor 100 euro per dag aan mensen die een sollicitatiegesprek hebben.

  • Vorige discussie