Meerderheid heeft geen opinie over zonnebril Bos

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Zonnebril (Foto: Flickr/arturodonate)

Vorige week ontstond grote beroering over Wouter Bos’ declaratie van een zonnebril van 113 euro. De minister was het origineel gedurende een werkreis naar Brussel verloren. Uit onderzoek van Maurice de Hond kwam naar voren dat tweederde van de Nederlanders vindt dat Bos zijn zonnebril niet had moeten declareren. Om helemaal zeker te zijn van de juistheid van die conclusie onderwierp De Speld het onderzoek aan een empirische test en stelde dezelfde vraag aan de Nederlander. Uit deze peiling volgt een hele andere conclusie: volgens onze meest recente peiling interesseert de zonnebril van Bos het overgrote deel van Nederland en zo goed als iedereen daarbuiten ‘geen zak’.

De Speld sprak voor u enkele gewone Nederlanders aan op straat, en vroeg hen naar hun kijk op deze affaire. De reactie van Bram Hoogdorp, martkoopman te Alkmaar, geeft een doorsnede van de mening van de gewone Nederlander weer: “Wat interesseert mij die zonnebril nou? Waarom praten we daar in godsnaam over? Wat doe je hier? Nog één vraag over zonnebrillen en je krijgt die microfoon van je in je reet gestouwd. Alsof ik niks beters te doen heb.”

Dit sentiment wordt gedeeld door Ben Elker, data-analist te Bilthoven. “Hij heeft een zonnebril gedeclareerd? Is dat een merk auto? Nee? Gewoon een zonnebril? Ok. Tja. Ik was eigenlijk net druk bezig met het plannen van mijn zomervakantie, als jullie het goed vinden ga ik daar even meer verder.”

Ook de kenners geven te kennen niet veel te zien in de heisa over de bril. Bert Bokhoven, hoogleraar macro-econonomie, geeft zijn kijk op de zaak: “Ik heb wat simulaties gedraaid, en daaruit blijkt duidelijk dat het gevolg van de aanschaf van de zonnebril voor onze economie verwaarloosbaar is. Echter, de kosten van de mensen die in plaats van werken op de vragen van Maurice de Hond moeten antwoorden bedragen ongeveer 16.000 euro per week. En mijn onderzoek kost ook enkele duizenden euro’s. Als je dan de gederfde belastinginkomsten daarover vergelijkt met de kosten van de zonnebril, dan kun je je afvragen of dat deze hele toestand wel de moeite waard is.”

De zonnebrilaffaire houdt de gemoederen ook buiten de landsgrenzen op geen enkele wijze bezig. Kwame Mpufu, vluchteling te Darfur, vind de ophef vreemd. “Het is toch een zonnebril? Heeft hij er tegenstanders ermee gemarteld? Geen marteling? Hij heeft er gewoon eentje gedeclareerd? Oh. Maar waarom komen jullie dat aan mij vragen? Ik kan anders ook wel iets meer over de situatie hier vertellen. Liever niet? Ok?.” Hoe de affaire uit zal pakken is zowel onduidelijk als oninteressant. De Speld zal er in elk geen woord meer aan vuil maken.

Reacties (1)

#1 koos

Vreemd, vrij dicht tegen de waarheid. Mag wel een beetje meer jus aan worden toegevoegd.