1. 1

  “Nu nog een studie over het opwarmen van de grond” lees ik onder de knopinfo.

  Het is weliswaar geen directe studie over de bodemtemperatuur, maar wel een nieuwsbericht uit Nature waarin melding wordt gemaakt dat de bodemrespiratie toeneemt.

  http://www.nature.com/news/2010/100324/full/news.2010.147.html

  “There are a few plausible explanations for this trend, but the most tempting, and perhaps most likely explanation is that increasing temperatures have increased rates of decomposition of soil organic matter, which has increased the flow of CO2,”

  Mvgr – B

 2. 3

  Anderhalve meter ocean bevat ongeveer evenveel warmte per graad als de gehele troposfeer. Zevenhonder meter bevat dus ongeveer 450 keer zoveel warmte per graad als de gehele troposfeer.

  Het meer vasthouden van warmte in de troposfeer is daarvoor verantwoordelijk?

 3. 7

  Exact

  En dat betekent dat de T in de atmosfeer zowel als de oceaan laag blijft. De oceaan fungeert dus als buffer. En een hele grote ook. Dus als er een ΔT van 1 K optreed in de atmosfeer als gevolg van ΔCO2 dan levert dat 0.02 K op.

  En dan nemen we alleen maar de bovenste 700 meter van de zee of zo.

 4. 9

  waarom maak je het zo ingewikkeld, er komt netto door broeikasgassen meer straling op het aardoppervlak en daarom warmt de oceaan op.

 5. 10

  zo werkt het natuurlijk niet

  Jawel, want zolang er een temperatuurverschil is krijg je energieoverdracht.

  Je zegt het zelf al.

 6. 13

  Nu de deskundigen hier toch bijeen zijn even een offtopic vraag: op welke wijze wordt de in de aarde zelf gegenereerde warmte in de klimaatmodellen meegenomen? Ik neem aan dat het radiatieve aspect gewoon meegemeten wordt, maar hoe zit het dan met de warmte die direct vanuit de aarde op met name de oceanen wordt overgedragen?

 7. 15

  @ zmoc,
  Wees maar niet bang hoor. Je komt met niets nieuws. Deze warmte wordt gegenereerd door kernreacties in de kern van de aarde en is doorgaans vrij constant van aard en fluctueert niet. Van zichzelf draagt die niet direct bij aan de anomalies in lucht-, water- en bodemtemperatuur, doch wel indirect. Het is zo dat deze warmte óók gevangen wordt gehouden door de atmosfeer, in toenemende mate door emissies van broeikasgassen.

  De energie die deze aardwarmte levert is overigens nagenoeg te verwaarlozen in vergelijking met de energie die door de zon wordt geleverd.

  Mvgr – B

 8. 16

  @MP, Hoor ik daar een prima oplossing voor het broeikaseffect? Aardwarmte aftappen, omzetten in elektromagnetische golven die buiten het absorptiespectrum van de bekende broeikasgassen vallen en die op de zon richten:P

  @Brynnar Oh ik dacht ook niet een hiaat gevonden te hebben, ik was gewoon nieuwsgierig. Dus dank;)

 9. 18

  @16: He, dat idee klinkt veel beter dan aardwarmte aftappen om te gebruiken voor verwarming in plaats van fossiele brandstoffen te verbranden.