Méditerranée, zo grauw

Je zou in dit land met zijn aardbevingen en aanslagen bijna vergeten dat de grootste tragedie van de eenentwintigste eeuw ook nog aan de gang is. Nederland kennende waag ik een gokje en stel ik dat u daar ook niet meer bij stilgestaan hebt – het is ook moeilijk om tussen Dibi en het Songfestival door ook nog de bijzaken in het oog te houden.

Gisteren vertelden overlevenden weer van tien tot dertig doden in het Kanaal van Sicilië, tussen Libië en Italië. U kent ze wel uit de kolommen van uw favoriete blogs: gelukszoekers die alleen voor de uitkering naar Nederland willen. De eerste vier maanden van dit jaar verdronken naar schatting van de UNHCR al 81 mensen die vanuit Libië vertrokken. Het totaal van 2011 zou zo’n 1500 slachtoffers zijn. Fortress Europe heeft een nieuwsoverzicht voor u, in het Italiaans. En een statistisch overzicht:

Sinds 1988 zijn minstens 18.278 jonge mensen overleden tijdens hun poging om Europa binnen te komen*, waarvan alleen al 2.352 in de loop van 2011. Deze aantallen zijn geactualiseerd tot 26 mei 2012. We hebben de bewijzen.

Ik vraag me wel eens af wat er zou gebeuren als de afgeladen wrakke bootjes vol wanhopigen voor de kust van Scheveningen op zouden duiken. Als de lijken de Nieuwe Waterweg op zouden drijven tot aan de Maasbruggen. Als u om acht uur bij de slappe koffie getrakteerd wordt op Journaalbeelden uit de haven van IJmuiden, waar politie, brandweer en marine uit alle macht proberen snel de vluchtelingen van een zinkende tobbe te trekken. Het zou de hardste schreeuwers doen verstommen.

Maar ze kunnen niet allemaal hier naartoe komen! Klopt ook, en dat doen ze ook niet.

By September [2011], the overall population of refugees and asylum-seekers in Kenya, including 52,000 people of concern in Nairobi, stood at some 559,000 people.

Ze zitten in een land met 40% werkeloosheid, 50% onder de armoedegrens en een BNP per hoofd van de bevolking van 1700 dollar. Niet in een land met 5,2% werkeloosheid, 10,5% onder de armoedegrens en een BNP per hoofd van de bevolking van 42.300 dollar. Het overgrote deel van de vluchtelingen in de wereld zit niet eens in de buurt van het rijke Europa, laten we dat niet vergeten.

Tegen de achtergrond van deze feiten, deze getallen vooral, sta je als land gewoon voor lul als je maandenlang zanikt over één jongen en met man en macht erachter probeert te komen hoeveel Mauro’s er zijn. Je bent als natie niet serieus te nemen als een handjevol protesterende asielzoekers tot een dagenlange stand-off met de autoriteiten leidt, inclusief beschamende toestanden rond het verbieden van hulpverlening en inzet van de Mobiele Eenheid.

Dit weekeinde drijven er minstens tien dode Mauro’s in zee. Vorig jaar verzopen er meer dan vier Ter Apelse vluchtelingenkampen tussen Afrika en Italië. Toedeledokie Mediterranean Cruises.Waar zeiken jullie godverdomme nog over.

Ik wens u een fijn Pinksterweekeinde. Aan zee bijvoorbeeld.

Foto Flickr cc no border network

Reacties (26)

#1 Bullie

De zee is groot
Er is een man op het strand
Er liggen ook heel veel vissen op het strand
De man bukt
Hij pakt een vis
Hij geeft de vis een kus
Hij gooit de vis in zee
De vis is blij

Daar komt nog een man
Hij zegt
“Er zijn te veel vissen
Jij pakt steeds een vis
Dat helpt toch niet
Kijk dan hoeveel vissen
Er nog zijn
Jij bent stom”

De man bukt weer
Hij pakt een vis
Hij geeft de vis een kus
Hij zegt
“Leg jij dat dan maar uit
Aan deze vis”

Maarten van Roozendaal

 • Volgende discussie
#1.1 Bolke de big - Reactie op #1

Er kwam een derde man, die begon de vissen in een mand te doen en toen de mand vol was ging hij naar de markt en verkocht de vissen, hij werd rijk.

Bolke de Big.

#1.2 Bullie - Reactie op #1.1

..maar dat boeit alleen kwantitatieve denkers zoals Bolke.

Wie één vis redt, redt de hele visheid. Het gedoe rond Mauro wordt niet ineens onzin omdat er tienduizenden gevallen zoals hij zijn.

#1.3 Bolke de big - Reactie op #1.2

De ‘derde-man’ is in dit geval een mensen-smokkelaar.

#1.4 Bullie - Reactie op #1.3

Dat had ik even niet door

#2 McLovin

“Het zou de hardste schreeuwers doen verstommen.” Ik bewonder je optimisme maar ik betwijfel het….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 piet de nuttige idioot - Reactie op #2

idd. Als je wel ’s een kijkje neemt bij andere fora zou je weten dat de hardste schreeuwers zouden roepen dat het van de gekke is dat de hardwerkende Nederlandse belastingbetaler moet opdraaien voor het inschakelen van onze toch al overbelaste hulpdiensten. Met ongetwijfeld een voorbeeld van een omaatje dat dan weer niet geholpen werd toen ze in de eendenvijver gleed bij het eendjes voeren. Omdat de overbelaste hulpdiensten hun handen vol hadden aan gelukszoekers.

#3 McLovin

Meest schrijnende is het absurde verschil tussen economisch en politiek vluchteling: vermoord worden door een dictatoriaal regime vinden we vervelend maar creperen van de honger is geen reden om toegang te krijgen tot Europa.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Sikbock

Laten wij samen bidden voor een humaner beleid…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Peter

gevlucht voor oorlog en politieke redenen
verscholen in een ander land
verborgen op een boot
zonder papieren hier beland

wachtend op een oordeel
wachtend op de procedure
misschien tevergeefs
misschien zijn wij te onbeleefd

we laten ze liever sterven in hun eigen land
dan ze hier te beschermen in een veilige hand
in de tijd dat ze het nodig hebben
worden ze teruggestuurd om te lijden

de lijdensweg in het eigen land
waar het hart nog nabrand
voor het vuur wat daar voor hun schenen komt
zodat hun leven voor altijd verstomd

– memy –

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Anton B

Feit blijft natuurlijk dat wij niet 80% van Afrika hier aan een baan kunnen helpen. Diegen die hier aankomen zijn meestal ook niet de werkelozen en de armen, maar diegenen die duizenden euro’s konden betalen voor een overtocht. De enige oplossing is en blijft om daar de problemen op te lossen. Daarnaast moeten de mensensmokkelaars veel harder worden aangepakt, diegene die die mensen in een tobbe op weg sturen en daar heel veel geld aan verdienen, dat zijn de werkelijke verantwoordelijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 Bolke de big - Reactie op #6

Amen en de enige echte (en fatsoenlijke) oplossing is om er voor te zorgen dat men geen reden meer heeft om hier heen te vluchten.

 • Volgende reactie op #6
#6.2 McLovin - Reactie op #6.1

nouja zeg, ben het gewoon weer met je eens. Zeker Pinksteren ofzo ?

 • Volgende reactie op #6.1
#6.3 piet de nuttige idioot - Reactie op #6.1

Gezien het feit dat we vanuit ons landje niet zomaar 1 2 3 kunnen zorgen dat het de rest van de wereld beter gaat, ondanks alle opgeheven wijs- dan wel middelvingers, neem ik aan dat je bedoelt dat de misère hier te lande dusdanig moet worden dat geen enkele sloeber hier nog dood gevonden wil worden?
Wat dat betreft heeft het demissionaire kabinet dan wel weer goed werk verricht. Kan ik de filosofie daarachter ook een beetje plaatsen.

 • Vorige reactie op #6.1
#6.4 kevin - Reactie op #6

Anton, als we nu werkelijk een redelijk deel, zeg 20%, van onze welvaart af zouden staan, dan zou je best een argument hebben. Dan kun je de problemen ter plaatse oplossen en dat is beter dan dat mensen gedwongen moeten verkassen. Maar dat kun je toch niet zeggen met 0.7% ontwikkelingshulp? Daar los je niks mee op ter plaatse, daar kun je de redenen om hierheen te komen niet mee wegnemen. De groepen mensen die de grenzen potdicht willen hebben, zijn dan vaak ook nog de mensen die zelfs 0.7% teveel vinden. Nee, jouw argument snijdt pas hout als we echt iets zouden doen om de situatie aldaar te verbeteren, maar dat doen we niet.

 • Vorige reactie op #6
#7 Peter

Feit blijft ook dat er genoeg is voor ieders behoefte, maar niet voor ieders begeerte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 majava - Reactie op #7

Amen

#8 Kalief

Dat die vluchtelingen verzuipen is hun eigen stomme schuld. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen beslissingen.

Neemt niet weg dat het inderdaad vervelend is voor de mensen die de lijken moeten opruimen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 kevin - Reactie op #8

Harteloze zak.

#8.2 Kalief - Reactie op #8.1

Hoeveel vluchtelingen heb jij in je huis opgenomen?

Dacht ik wel.

#8.3 kevin - Reactie op #8.2

Waar kan ik me daarvoor aanmelden dan?

Dan nog, ik ga niet de doden een schop nageven door ‘eigen schuld, dikke bult’ te roepen. Wat een monster ben je dan. Ongelooflijk.

#9 Yevgeny Podorkin

Als Europa zo door blijft gaan en de echte problemen weigert aan te pakken als daar zijn: crisis, energie, klimaat of als hier de boel onder een laag bruin water staat..zullen zij ons met open armen ontvangen. Dan blijkt onze ontwikklingshulp niet voor niets geweest…

Met je mademoiselles
belles belles belles
Méditerranée

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9.1 Anton - Reactie op #9

Dus toch eigenbelang.

#10 Yevgeny Podorkin

De verzameling bulti- miljardairs (Buffett e.d.) zou eigenlijk een conglomeraat moeten vormen en een volkomen failed state in Afrika moeten opkopen en vervolgens from scratch opnieuw op te bouwen (nieuwe energie, modernste infra- structuren en ruimtelijke ordening ingebed in natuur die a.h.w. de welvaart toedekt…trias politica uiteraard) die vervolgens als een olievlek Afrika the-continent-to-be maakt…want het schijnt desondanks toch erg mooi te zijn daar in Afrika.

Oke, je zal in het begin over een afdoende afschrikwekkend militair apparaat moeten beschikken: het daverend succes van het project zal enige jaloezie van buren opwekken..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 piet de nuttige idioot - Reactie op #10

zo’n soort project is toch al ergens anders gaande sinds 1948? Is ook niet echt een succes.
misschien doelde je daar indirect ook op…

#10.2 Yevgeny Podorkin - Reactie op #10.1

Nee. Dat project was in de zin van voorspoed een succes allesbehalve voor de Palestijnen. In het nieuwe project gaan we het anders doen we zullen dezelfde fouten niet nog eens maken we gaan het een keer over een compleet andere boeg gooien en duwen machtspolitiek naar de achtergrond kortom: we trekken lessen uit de eeh..en dan gaan we eeh..

Godverredomme. Kan iemand dat godvergeten kutAfrika niet gewoon eens platnuken!