Martelen, martelen, martelen

,

Niet alleen de Amerikaanse strijdkrachten vinden martelen een toelaatbaar iets, ook steeds meer Nederlandse militairen schijnen het toepassen van fysiek dan wel mentaal geweld ten einde tot een bekentenis o.i.d. te komen aanvaardbaar. Hoewel zoveel mogelijk geheim wordt gehouden tot nu toe, lekt er zo nu en dan een zaak uit.

Te denken valt natuurlijk aan de Amerikaanse en de Abu Ghraib gevangenis, maar ook Nederlandse militairen hebben Irakezen gemarteld ten tijde van hun aanwezigheid aldaar. Dat gebeurde met een stroomstok tijdens enkele verhoren, maar ook harde geluiden, het onthouden van slaap en het blinddoeken van de ondervraagden werd toegepast.

Bij het zien van dergelijke berichten is het niet vreemd meer om te zien dat Nederlandse militairen nu ook in Nederland hun mishandelingen voortzetten, zoals onlangs gebeurde in Eindhoven. Personen die zoveel met geweld te maken hebben en wiens geweten zover is afgestompt dat ze geen deernis meer voelen voor hun slachtoffers is een afschuwelijk iets. Het is dan ook tijd om militairen die dergelijke daden begaan nóg harder aan te pakken.

Reacties (10)

#1 Joost

Ik vraag me af of deze twee zaken te koppelen zijn, maar je hebt wel een punt. Na Vietnam werden er veel soldaten agent en introduceerden zo het martelen in de Amerikaanse politiebureaus. Het heeft een tijd gekost om dat er weer uit te krijgen.

 • Volgende discussie
#2 Roy

Ik heb er inderdaad ook moeite mee om martelpraktijken in oorlogsgebied te koppelen aan geweld in Nederland, zeker omdat ik geen idee heb of die militairen uit Eindhoven weleens op missie zijn geweest.

Ik denk niet dat er echt sprake is van een militaire cultuur die martelen zou bevorderen. Zoals in elke groep zitten er tussen de militairen ook rotte appels.

In de laatste alinea (@Ouwe) pleit je voor hardere straffen voor mensen die ‘dergelijke daden’ begaan. Maar als ze, zoals je zelf zegt, afgestompt zijn door hun werk, is dat dan een logische maatregel? Ik denk dat er meer winst te behalen valt in training van omgang met geweldssituaties, nazorg etc.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Ouwe

Roy, ik doel niet enkel op hun aanwezigheid op oorlogsgebied maar ook op de de opleiding welke vaak zoveel mogelijk is gericht op het afstompen van het geweten (denk aan de borden op de schietbaan welke menselijke vormen hebben).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Chinaman

Ze zijn waarschijnlijk nooit in Irak geweest. Misschien wel in Afghanistan:
http://www.landmacht.nl/organisatie/Eenheden/13_Gemechaniseerde_Brigade/index.aspx

Gelukkig worden er in Nederland nooit mensen (half)dood geschopt door jongeren die niet een legeropleiding hebben genoten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Ouwe

@4
Dat is een geheel andere discussie. Het gaat er hier om dat militairen in Nederland toch niet meer wordt geleerd (hoewel men zegt van wel) dat geweld in principe niet goed is, bepaalde uitzonderingen daargelaten. Het wordt steeds meer geweld om het geweld en het geweld dient geen doel meer.

Nu dient geweld in mijn ogen nooit een doel, maar in het leger is dat vanzelfsprekend anders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Chinaman

Militairen in Nederland worden dus niet gewaarschuwd dat ze door het OM naar huis gehaald kunnen worden als ze in Irak geweld toepassen?
Vergeet trouwens ook niet dat de ene persoon in militair uniform nog niet de andere met dito kleren is. Het ?martelen? in Irak was volgens mij voorbehouden aan de ?specialisten? van de militaire inlichtingendienst. Jan soldaat mag enkel geweld gebruiken als Sergeant Piet dat zegt, oid. Ik weet het ook niet echt.

Trusten!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Ouwe

@6
Terughalen, tijdje in gevang. Leuk en aardig, maar blijkbaar niet afdoende afschrikwekkend.

Overgens is wat mij betreft martelen te allen tijde fout, of het nu in opdracht gebeurt of niet. Dan zijn zowel de bevelgever als de uitvoerder fout.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Peter

Heeft u het artikeltje uit de Volkskrant wel goed gelezen? De dames en heren blijken gelegerd in Oirschot.
Oirschot! Bent u daar wel eens geweest? Niet? Vraagt u dan eens een rondleiding aldaar aan. Ben benieuwd of u daarna net zo gemakkelijk uw handen thuis kan houden als u nu doet.

Maar ff serieus: er zal wel een onderzoekje komen en gepaste straffen uitgevaardigd worden, maar weten wij dan meer over het hoe en waarom van deze uitspattingen? Laat men dat eens openbaar maken. Was het alleen dronkenschap met bijbehorende balorigheid (want nuchter had jan soldaat helemaal niks tegen een dakloze)? Of zit er wat anders achter?

Tot slot: als er dan toch nog steeds een leger in stand gehouden moet worden, dan is het wellicht verstandiger toch maar weer de dienstplicht in te voeren. Hoewel die ook stevig konden drinken, gingen die toch een stuk nuchterder met de militaire taakopvattingen om dan nu bij die ontspoorde beroeps het geval blijkt te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Troebel

De relatie tussen (vermeend)stroomstokgebruik in Irak en de mishandeling door 9 landverdedigers uit Oirschot ontgaat me.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Kalief

Ik vind martelen gerechtvaardigd zolang ik maar niet gemarteld wordt. Eigenlijk mag al het mogelijk naars iedereen die ik niet ken en die potentieel bedreigend voor mij kan zijn worden aangedaan. Maar mij natuurlijk niet, mij mag niets overkomen. Dus voor de zekerheid ben ik dan toch maar tegen martelen. Opdat het mij maar niet overkomt.

 • Vorige discussie