Marcus Aurelius (1): keizer tegen wil en dank

Serie:

De worsteling van de stoïcijn met zijn eigen negatieve emoties zien we vooral terugkomen in het geschrift van keizer Marcus Aurelius, die in de tweede eeuw van onze jaartelling leefde. Het enige boek dat hij schreef, Meditaties of Overpeinzingen, was aan zichzelf gericht, als een stoïcijnse oefening. Het was waarschijnlijk nooit zijn bedoeling dat iemand het zou uitgeven. Maar het geldt als een literair meesterwerk, en een van de belangrijkste laat-stoïcijnse geschriften.

Bij het lezen ervan krijgen we de indruk dat Marcus Aurelius tegen wil en dank keizer is geworden. Hij lijkt het vervullen van zijn functie te ervaren als een loden last. Vooral de kunst om iedereen rechtvaardig tegemoet te treden ziet hij als een hele opgave. De onderlinge ruzies en machtsstrijd van de mensen aan het hof en tussen de volkeren onderling vielen hem duidelijk zwaar.

Relativering

Marcus Aurelius gebruikt de stoïcijnse filosofie om zijn moeilijkheden te lijf te gaan, en om ze te relativeren. Om afstand te nemen van zijn bestaan als keizer, herhaalt hij keer op keer dat alle menselijke emoties vergeefs zijn, omdat alle mensen uiteindelijk vergaan, terwijl ze tegelijkertijd deel uitmaken van iets dat onnoemelijk veel groter is dan zijzelf. Zoveel groter, dat al die wissewasjes uiteindelijk helemaal niet belangrijk zijn.

Marcus Aurelius beschrijft het Romeinse Rijk als een onbetekenende uithoek van het heelal, en de tijd waarin hij leeft als een heel kort moment in een eindeloze zee van tijd.

Deze zienswijze bood hem troost. Het besef van zijn eigen nietigheid hielp hem afstand te nemen van zijn negatieve emoties. Als de dingen waar je je druk om maakt uiteindelijk maar heel nietig en volkomen onbelangrijk zijn in het hele wereldgebeuren, waarom zou je je er dan over blijven opwinden? De stoa meent dat het leven dragelijker wordt, naarmate je het in een groter kader plaatst.

Deze reeks is gebaseerd op het boek De wereld vóór God van Kees Alders. Het boek biedt een introductie tot de filosofische stromingen van de oude wereld en is hier te bestellen.

Reacties (1)

#1 beugwant

Marcus Aurelius ad liveras pergis assure augur quis…