Marcouch’ homoboot

De volgende bijdrage is van gastredacteur Hassan Bahara. Zoals Thomas van Aalten over Senseo en Rob Geus kan praten maar daarna uitputtende epistels over honderd jaar ministerie van onderwijs over u uitspuwt, bedient ook Bahara zich na zijn fake kosten-baten-analyse voor de PVV van serieuze journalistiek. Deze reportage over de opening van de Gaypride in het ‘omstreden’ stadsdeel Slotervaart te Amsterdam, verscheen gisteren in NRC Handelsblad, maar niet online. Bahara bood het Sargasso aan.

marcouchStadsdeelvoorzitter van Amsterdam – Slotervaart, Ahmed Marcouch, wil dat de islamitische bewoners van zijn stadsdeel de homoseksueel accepteren als gelijke. Het moet afgelopen zijn met het potenrammen in de binnenstad. In de nota (PDF) Homobeleid Slotervaart 2009 – 2011 staan verschillende suggesties om de homofobie in Slotervaart te stoppen: de komst van een homocafe, en een voetbaltoernooi tussen een Marokkaanse voetbalclub en een homovoetbalclub.

Marcouch’ meest opzichtige stap naar acceptatie van homoseksualiteit door Slotervaarders, is de opening van de Gay Pride in zijn stadsdeel (zie hier het YouTube filmpje). Samen met Job Cohen zal Marcouch in het water van het Nieuwe Meer op de boot van de gemeente Amsterdam stappen, waarna de boot zich zal aansluiten bij de parade in de binnenstad.

Op het paviljoen van café Aquarius, aan het Nieuwe Meer, staat een podium. Presentator en stand-up comedian Rachid Larouz doet een paar soundchecks terwijl blonde meisjes van het stadsdeel overal roze ballonnen ophangen. De oproep van Marcouch aan buurtbewoners om de boot uit te zwaaien, heeft nauwelijks gehoor gekregen. Aanwezig zijn de pers en veel ambtenaren. Onder het publiek bevinden zich drie meisjes met een hoofddoek om. Óók onder het publiek is een homo met een islamitische achtergrond: Atef Salib, eigenaar van de Arabische homobar Habibi Ana. De rest van het publiek is blank, autochtoon en lid van de pers of ambtenaar.

Om half elf meert de boot van de gemeente Amsterdam aan met nog meer ambtenaren. De opvarenden voeren een paar ingestudeerde danspasjes uit. Cohen deint mee op de muziek. Marcouch kijkt alleen toe. De ambtenaren op de boot dragen bordjes met daarop een variatie op het stadsmotto: I Glamsterdam.

Het officiële gedeelte wordt geopend door Larouz die grapt over homobars in Slotervaart waar mannen en vrouwen gescheiden moeten zitten. De twee sprekers die volgen, Job Cohen en voorzitter ProGay, Frank van Dalen, benadrukken het belang van tolerantie. Van Dalen wordt fel als hij spreekt over een tekst die de dag daarvoor op een brug in de binnenstad is geschilderd: “Alle homo’s naar de hell”. Daarna is rapper Kami-Kazi aan de beurt. ‘Sta open voor een ander en verander je kijk / Want hoe meer homo’s, hoe meer vrouwen voor mij.’

Marcouch eindigt met een zelfde verhaal als Cohen en van Dalen en benadrukt nog maar eens dat tolerantie het begin van al het goede is. Een luid en gul applaus is zijn deel. Hij bedankt iedereen voor deze dag, in het bijzonder buurtbewoners Rachid Larouz en Kami-Kazi. “Zij zullen nog heel veel shit over zich heen krijgen omdat ze hier aanwezig waren.”

Marcouch, Cohen, en de rest van de ambtenaren stappen op de boot en worden uitgezwaaid door de achterblijvers. Een buurtbewoonster spreekt mij aan, ze wil weten wat ik er van vond. Daarna geeft ze haar eigen mening: “Ik vind het fantastisch dat Marcouch dit doet. Ik hou helemaal niet van dat geflikflooi en dat naakte gedoe, maar acceptatie moet er zijn.” Ze vraagt of ik wel weet dat het nabijgelegen Oeverlanden een berucht cruisegebied voor homo’s is. Nee, dat wist ik niet.

kamikaziTwee van de achterblijvers zijn Rachid Larouz en Kami–Kazi. Wat vinden ze er van dat Marcouch zei dat ze nog veel shit over zich heen zullen krijgen omdat ze hier aanwezig waren?

Kami–Kazi: “Ik heb streetcredibilty, mensen zullen mij er niet op aankijken dat ik hierbij betrokken was. En daarnaast: als wij als moslims respect willen, dan moeten we ook respect voor anderen hebben.”

Larouz: “Ach, ik krijg sowieso shit over mij heen, of ik nou wel of niet met homo’s op het podium sta.”

Het is rustig in de straten van Slotervaart. Men is op vakantie. Naar Marokko. Alleen Marcouch vond de Gay Pride belangrijk genoeg om er zijn vakantie in het moederland voor te onderbreken.

 1. 3

  Het is wat het is, dat is ook wel eens leuk. Elke zuurderige Volkskrant journalist was gaan afzeiken. Nu krijg ik het dappere Verenigingsgevoel. Oerhollands, kneuterig maar wel oprecht (van Marcouch).

 2. 5

  Kan je weer zien hoeveel de integratie gaat kosten! Belastinggeld met kruiwagens (bijna letterlijk) de Amsterdamse gracht in. Wat hebben we dan bereikt over drie jaar? Het geweld tegen onze homo medemens is met 20% verminderd.

  Waarom komen er geen initiatieven uit de moskee? Zonder belastinggeld. Leren aan de geloofsgenoten wat tolerantie is, dat geweld niets oplost, dat af en toe anaal neuken best wel lekker is, en actief bij de jongeren inprenten hoe ze een betere toekomst kunnen krijgen door net te doen als de vele Nederlanders die wel geëmancipeerd genoeg zijn.

 3. 6

  En de komst van een politiebeleid waarbij je gewoon na drie incidenten, die je elk toch zeker een paar weken en een paar duizend terugzetten, een keertje gewoon een jaartje mag blijven als je je klauwen niet thuis kan houden, zou misschien ook niet misstaan in Amsterdam.

 4. 9

  Dick, dat zouden meer mensen moeten doen (Zit ik weer iemand te citeren?), maar die twijfel ook uiten. Dan zou de politiek misschien een keer doorkrijgen dat mensen hen door hebben.

  “vertrouwen is goed, controle is beter!”