Mannen weten exact hoe roofzuchtig hun soortgenoten kunnen zijn

COLUMN - Hij begrijpt het gewoon niet. Die gedachte overheerste aanvankelijk toen ik naar John de Mol luisterde, terwijl Tim Hofman hem voorlegde wat zich in zijn bedrijf had afgespeeld. En daarna: hij wil het niet begrijpen. Want daar had hij geen belang bij.

Liever beriep De Mol zich op zijn papieren werkelijkheid. Getergd verzuchtte hij: er waren toch procedures, vertrouwenspersonen en volop loketten? Zolang die vrouwen daar geen gebruik van maakten, kon hij toch helemaal niet weten wat zich op zijn werkvloer (en daarbuiten) afspeelde?

Ik dacht aan het onbenul van veel mannen. Aan hun systematische blinde vlek, hun onvermogen – en soms: hun aperte onwil – om zich in een ander te verplaatsen, met name in iemand die bang is. Je hoefde er niet in mee te gaan! Je kon toch weglopen? Je kunt gewoon ‘nee’ zeggen. Je kunt na afloop zelfs klagen bij een loket.

Ik dacht aan al die mannen die geen idee hebben dat veel vrouwen, als ze ’s avonds op straat lopen, op voorhand hun sleutelbos in hun vuist klemmen, het scherpe metaal tussen hun vingers naar buiten gericht. Aan al die vrouwen die buitenshuis oordopjes dragen, als voorwendsel om niet te hoeven reageren op invitaties en ‘complimentjes’. Aan al die vrouwen die vrezen dat de man met wie ze de relatie willen verbreken, ‘uit zijn dak’ zal gaan. Aan al die vrouwen die een ‘kennis’ op bezoek krijgen en hem vervolgens met geen mogelijkheid hun huis uitkrijgen. Aan al die vrouwen die toegeeflijk blijven, uit angst dat wanneer ze dat niet doen, het geweld alsnog losbarst.

Zouden mannen dat wél weten, zo dacht ik vroeger, dan zouden ze voortaan wellicht anders naar zo’n situatie kijken – en hopelijk ook naar zichzelf.

Maar dat is niet waar. Want diezelfde mannen weten exact hoe roofzuchtig hun soortgenoten kunnen zijn en waarschuwen hun eigen dochters daar omstandig voor. Pas toch op, weet waar je aan begint, wees waakzaam, laat niet over je heenlopen. Maar hun zonen aanspreken op het gedrag waarmee hun dochters moeten kampen, doen ze zelden. Evenmin als ze hun mannelijke collega’s intomen, of om het even welke andere man. Want een grapje moet kunnen, toch? Het moet wel leuk blijven! Wees niet zo onredelijk. Wat doe je boos! Ben je soms lesbisch?

Vrouwen worden tot de orde geroepen wanneer ze een grens trekken. Mannen worden zelden aangesproken op hun transgressies, al helemaal niet door andere mannen. Dat is het probleem.

Vrouwen wordt geleerd dat ze moeten manoeuvreren, inschikken, aardig blijven, niemand voor het hoofd mogen stoten, en dat keihard ‘nee’ zeggen een prijs heeft. Mannen worden geprezen wanneer ze de grenzen overschrijden die een vrouw hen aarzelend stelt. Want wie niet waagt, die niet wint. Naderhand zeggen ze: ‘Het was maar een geintje.’ Of: ‘O, wilde ze echt niet? Ik had geen idee.’

Luister naar vrouwen, neem ze serieus. En vooral: roep mannen tot de orde. Daarmee begint de verandering.

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

Reacties (15)

#1 beugwant

En de enige mannen die zullen luisteren zijn de aardige jongens die vrouwen toch al respecteerden. Die gaan straks voggen (vrouw ontwijkend gedrag vertonen), want ze kunnen immers niets meer goed doen, ze worden incels en bezoeken uit wanhoop lezingen van haantjes die zich pickupartiesten noemen. Een klootzak worden om te overleven. Biedt dat dan toch evolutionair voordeel?
Laat dat horrorscenario niet waar worden.

 • Volgende discussie
#1.1 Spam - Reactie op #1

De discussie helpt mij als man wel om eerder in te grijpen als ik ongepast gedrag waarneem. In het verleden heb ik denk ik toch ook te vaak niets gedaan omdat ik van mening was dat anderen veel beter op de hoogte waren van het gedrag en de omstandigheden en het niet mijn verantwoordelijkheid was om het aan te kaarten. En omdat dat natuurlijk wel een makkelijk excuus is om ingewikkelde discussies uit de weg te gaan.

Ik zie geen enkele reden om vrouwen te gaan ontwijken. Juist omdat ik erop vertrouw dat ik wel voldoende respect voor anderen (incl. vrouwen) heb, maak ik me geen enkele zorgen over mogelijke normoverschrijding.

Van de klagers die beweren dat ze geen vrouwen meer durven aan te spreken heb ik toch vaak het (wellicht onterechte) vermoeden dat ze dondersgoed weten dat ze zelf ook regelmatig over de schreef gaan en dat ze dat graag zouden kunnen blijven doen.

Incel word je alleen als je al een flink tekort aan respect voor vrouwen hebt. Misschien wel juist omdat. Je kan ook gerust onaantrekkelijk en sociaal onhandig zijn zonder daar vrouwen bij lastig te vallen of de schuld van te geven.

 • Volgende reactie op #1
#1.2 AltJohan - Reactie op #1

@beugwant: we zijn niet geheel machteloos. Daders gaan over de schreef omdat ze hun gang kunnen gaan. De rechten van vrouwen kunnen zeker een stuk beter geregeld worden. En als we dat beter regelen profiteert bijna iedereen daarvan.

 • Vorige reactie op #1
#2 AltJohan

Op viva forum is onlangs een topic geopend met “Heb jij wel eens te maken gehad met seksueel wangedrag?” .

Best schokkend als ik dat topic lees. Goed om daar bij stil te staan. Dit is dus ook Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 KJH

Ik wil het leed niet kleineren, maar ik merk wel op dat dit een bandwagon is, waar gretig op gesprongen wordt. Volkskrant columnistes lusten er wel pap van, zo lijkt het. Deze:

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/alle-drek-die-nu-aan-de-oppervlakte-komt-zet-druk-op-onze-sekslevens~b1ac8127/

Is kennelijk niet aangerand, maar heeft een keer op een festival slechte seks gehad. Deze:

https://www.volkskrant.nl/mensen/erger-is-dat-ook-ik-nog-nooit-in-mijn-leven-een-dickpic-heb-ontvangen~b45486e1/

Heeft nog nooit in d’r leven een dickpic ontvangen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Michiel de Pooter

“Ik dacht aan het onbenul van veel mannen”

Het beklag van Karin Spaink duidt niet op robuuste, zielkundige kennis over mannen. Zo zou ze het wel eens opgevallen moeten zijn, dat empathie niet bijster gelijk over de sexen verdeeld is en waarbij mannen er bekaaid vanaf zijn gekomen. Daarvoor zijn niet alleen biologische, maar ook historisch opgebouwde, socio-economische redenen. Los van dat soort taaie disposities, laat zij niet na om voortdurend in het verhaal de indruk te wekken, dat er ergens een mogelijkheid zou bestaan, dat mannen en vrouwen zich empathisch gelijkwaardig zouden kunnen gedragen, wat natuurlijk fantastische onzin is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 lmgikke - Reactie op #4

Onzin Michiel. Mannen hebben echt wel empathie. Echter veel mannen missen de ballen om ook te ageren tegen ongewenst gedrag. Dan zijn ze laf en lachen ze mee met de alpha aap. Ze weten echt wel dat het gedrag niet kan.

De oplossing bij jezelf zoeken is voor veel mannen teveel gevraagd. Daarom dat veel problemen ook zo lang door etteren. De oorzaak wordt niet aangepakt.

 • Volgende reactie op #4
#4.2 Michiel de Pooter - Reactie op #4.1

“Mannen hebben echt wel empathie”

Dat zal wel, maar wel anders, veel berekender en transactioneler. Het moet wel voordeel opleveren.
Empathie van vrouwen is wezenlijk anders en vooral a priori; Ze hoeven er helemaal hun best niet voor te doen en vinden het normaal en is vaak ook nog onvoorwaardelijk. Maar goed, het kan zijn dat ik sociaal gedeformeerd ben door het opgroeien in een grote familie met zusters, tantes en nichten. Voor je het weet wordt je (zonder enige reden) gebeld hoe het is, beginnen ze plotseling een taart te bakken, de ramen te zemen, nemen ze eten mee en krijg je zomaar een overhemd of sokken (zonder dat je verjaart). Het is soms niet te doen. Dat zijn mijn referentiepunten, die natuurlijk niet voor iedereen gelden, maar wel aangeven dat het erg lastig zal worden voor mannen, om dat soort niveaus van empathie te bereiken. Ik doe al jaren mijn best.

#4.3 AltJohan - Reactie op #4

@Michiel de Pooter: eens met @lmgikke.

Mannen zonder enige vorm van empathie zijn psychopaten.

 • Volgende reactie op #4
 • Vorige reactie op #4
#4.4 Michiel de Pooter - Reactie op #4.3

“Mannen zonder enige vorm van empathie zijn psychopaten”

Daar moet nog wel iets cultureels bij hoor, wat dacht je van een volstrekt verstoord opvoedingsproces, zonder binding met ouders of rolmodellen ?

#4.5 Mozzarella - Reactie op #4

Imgikke, AltJohan,

Michiel de Pooter beweert niet dat mannen geen empathie hebben, wel dat ze minder daarvan hebben. Het is evident dat mannen en vrouwen van elkaar verschillen voor wat betreft empathie, en dat heeft onder andere te maken met hormonen.

 • Vorige reactie op #4
#4.6 lmgikke - Reactie op #4.5

@mozzarella, dat snap ik. Maar wat Michiel de Pooter doet is de schuld buiten de man leggen. En het is geen kwestie van alleen empathie.

En de empathie van vrouwen die hij beschrijft, zegt meer iets over zijn omgeving en het falen van de mannen daarin. Dat verteld mij dat in zijn gezinsomgeving emancipatie nog niet heeft plaats gevonden. Dat heeft niets met empathie te maken. Want geef maar toe Michiel, in de situaties die jij beschrijft is er altijd wel een broer of oom die zegt: ga toch eens zitten vrouw. M.a.w. de empathie is er wel degelijk.

AL die mannen, ook John de Mol weten beter. Maar ze hebben niet de ballen om het ook te doen/ uit te spreken. Of ze vinden het wel prettig zo als het nu gaat. De confrontatie aangaan en het goede voorbeeld geven kost extra energie. Kortom, luiheid. En men is bang voor de andere apen op de apenrots.

#5 lmgikke

Goed stuk. Helemaal waar.

De wereld van mannen is nog het beste te vergelijken met een apenrots.

En de mannen die het wel snappen en er tegen ageren, die worden van de rots gegooid.

Zo gaat het al eeuwen, en ik vrees dat er nog een lange weg te gaan is (zie bijvoorbeeld de reactie van Michiel de Pooter).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 KJH - Reactie op #5

Cliche opmerking is open deur. Mannen hebben vrouwen, dochters, moeders. Daarnaast: de lijn tussen ‘apenrots’ en ‘meritocratie’ is flinterdun. Plenty vrouwen vinden een beetje competitie helemaal niet erg. En een wereld zonder meritocratie is een wereld zonder sport, kunst, en wetenschap.

#6 AltJohan

Het gaat niet alleen om empathie.

Het is ook trots en law and order, typisch mannelijke zaken.

Willen we in een land wonen waar er zoveel onveiligheid is voor vrouwen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie