Man in vrouwenkleren nieuwste topmodel van Duitsland

Sachsa Mörs, 'Der Brigitte' (Foto: Laurens Boven)

Het postorderbedrijf Otto was op zoek naar een nieuw topmodel. Ze wilden het eens anders aanpakken en organiseerden een talentenjacht op Facebook. Een doorslaand succes. Een kleine vijftigduizend inzendingen en meer dan een miljoen mensen die hun stem uitbrachten. En wie won? Niet de mooie 19-jarige Klara die bijna bloot op de foto ging, maar ‘der Brigitte’. Een 22-jarige als drag queen verkleedde student.

Het begon als grap vertelt economiestudent Sachsa Mörs tegen Spiegel Online. Hij uploadde een foto die hij nog had liggen van afgelopen carnaval en stuurde de link naar zijn vierhonderd Facebook-vrienden. In no time verspreidde die zich over het internet en al na twee dagen stond ‘der Brigitte’ op de tweede plaats van de talentenjacht.

Achteraf is het een statement tegen de mode-industrie geworden en tegen de ontelbare talentenjachten. Mörs: “Met hun stemmen hebben veel mensen laten zien dat ze genoeg hebben van de hele casting-waanzin.”

Brigitte heeft de baan
Postorderbedrijf Otto heeft met de actie niet het nieuwe topmodel gevonden dat ze zochten, maar uiteindelijk is natuurlijk alle aandacht goed. Dankzij de Brigitte-hype steeg het aantal Otto-fans online met tienduizenden tegelijk. Het bedrijf heeft Brigitte als winnaar geaccepteerd: “@Brigitte: Je komt er niet meer onderuit”, staat op de website te lezen. De uitnodiging voor de fotoshoot is onderweg.

Klara
De uitkomst van de wedstrijd is vooral zuur voor Klara Weissensel. Die eindigde nu op de tweede plaats en zou hebben gewonnen als Brigitte niet had meegedaan. Haar commentaar: “Zelfs mijn eigen vrienden hebben op Brigitte gestemd. Toen ik werd ingehaald en als tweede eindigde, was ik toch wel teleurgesteld.”

Mörs alias Brigitte probeert haar op te vrolijken: “Klara is echt mooi. Als een modescout haar heeft gezien dankzij deze wedstrijd, dan maakt het niets uit of ze eerste of tweede is geworden.”

In december verschijnt Mörs voor de camera van Otto. Of hij in mannen of vrouwenkleding op moet treden, weet hij nog niet: “Ik ben benieuwd. Otto heeft me al gevraagd naar mijn kledingmaten.”