Macaber beleid

Foto: Graphic Yorick Blijenberg op Twitter Bron RIVM Plot @YorickB. copyright ok. Gecheckt 24-09-2022

COLUMN - Wie nu nog pleit voor 2G of vaccinatieplicht, is af. Omikron, dat zich rap verspreidt, trekt zich momenteel te weinig van vaccinaties aan, en of boosters dat verhelpen weten we nog niet. Dat wordt pas duidelijk nadat iedereen dat dat wil, zo’n prik heeft gekregen – wat nog wel even zal duren.

Maar al eerder dacht ik: vaccinatieplicht of -drang is niet de oplossing. Niet alleen omdat het een vergaande maatregel is, maar vooral omdat zolang het virus ergens naar believen zijn gang kan gaan, de kans op mutaties levensgroot blijft. Dat is eigen aan virussen: wie ze niet onder controle houdt, is er zelf debet aan dat vaccinatie ertegen haar nut verliest.

Daarom is het gevit op ongevaccineerden kortzichtig. Niet zij zijn debet aan de grote verspreiding van het virus – of hooguit een beetje – maar de echte verantwoordelijkheid ligt bij het kabinet, dat al vrij vroeg na aanvang van de pandemie besloot tot ‘sturing op IC-bedden’.

Dat is desastreus. Vooral omdat je daarmee accepteert dat er een grote instroom van patiënten blijft komen die de rest van de zorg ondermijnt, nu al ruim een jaar. Daar gaan mensen door dood. Bovendien weet je dat ook een deel van die coronapatiënten komt te overlijden, een deel maandenlang nodig zal hebben om te herstellen van hun IC-opname, en een nog groter deel de komende jaren met long covid te kampen heeft. Sturen op IC-capaciteit is daarom macaber beleid.

Om die reden acht ik het verwijtbaar, zelfs verwerpelijk, dat het kabinet niet hard aan de rem trok toen het aantal besmettingen boven de 10 duizend per dag kwam. We zitten inmiddels al weken boven de 20 duizend per dag. En goed bijhouden hoeveel het er echt zijn, kunnen we niet eens meer: de testcapaciteit heeft haar limiet bereikt. We zijn inmiddels elk zicht op het virus kwijt.

Je hoeft helemaal niet over te gaan tot vaccinatiedwang of 2G, dat is een vals dilemma: zolang je de besmettingscijfers laag weet te houden, kun je het virus goed aan. Diverse landen hebben dat bewezen. In plaats van aan te dringen op vaccinatieplicht is het zinvoller om eerst, bijvoorbeeld via een korte maar strenge lockdown, de besmettingen omlaag te krijgen, en daarna volledig in te zetten op testen, traceren en isoleren. Dat is ook de aanbeveling van de WHO. Maar daar heeft het kabinet geen interesse in; vandaar dat ik meen dat we meer lijden onder het kabinet dan onder wappies.

Zet overal laagdrempelig testfaciliteiten op: in de supermarkten, scholen, in buurthuizen, bibliotheken en treinstations. Traceer de contacten van al wie besmet is. Maak zevendaagse isolatie verplicht voor wie positief is; geef deze mensen zorg en hulp, en maak hun isolatie zo prettig mogelijk. Doe hun boodschappen, bel ze dagelijks, en begeleid ze als ze daar behoefte aan hebben. Bied ze desnoods een hotelkamer aan waar ze zich kunnen terugtrekken. Vergoed de werkgever dat ziekteverzuim. Maak isolatie doenlijk en haalbaar.

Maar in ’s hemelsnaam: doe je best dat virus de kop in te drukken.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

Reacties (9)

#1 Cerridwen

Je hoeft helemaal niet over te gaan tot vaccinatiedwang of 2G, dat is een vals dilemma: zolang je de besmettingscijfers laag weet te houden, kun je het virus goed aan.

Maar hoe houd je die cijfers laag? Vaccinatie is met grote afstand het meest efficiënte instrument dat we daar voor hebben. De komst van Omicron verandert dat niet. Het is vrij bizar om als je echt geeft om effectieve virusbestreiding meer vaccineren bij voorbaat van tafel te halen. Is thuisblijfdrang/dwang nou echt minder erg dan vaccinatiedrang/dwang? Ik vind het eerste eigenlijk veel heftiger, zeker op langere termijn bekeken.

  • Volgende discussie
#1.1 Hans Custers - Reactie op #1

Maar hoe houd je die cijfers laag?

Simpel. Met dezelfde maatregelen die de Nederlandse regering pas neemt als de zorg overbelast raakt. Wat ook zou helpen is niet als een kip zonder kop alle maatregelen loslaten als er wat versoepeld kan worden. Niet meteen allerlei hoera-verhalen houden als het een tijdje de goede kant op gaat. En die idioot die dan een liedje zingt over het weggooien van mondkapjes onmiddellijk ontslaan, vanwege ernstig communicatief onbenul. Om maar wat voorbeelden te noemen.

#1.2 Cerridwen - Reactie op #1.1

En is dat met of zonder inspanningen om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen wat jou betreft?

  • Volgende reactie op #1.1
#1.3 Hans Custers - Reactie op #1.2

Als ik “dezelfde maatregelen als nu” zeg bedoel ik dezelfde maatregelen als nu. Dus inclusief de inspanningen die er nu zijn om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Waarmee ik overigens niet zeg dat ik het met alle maatregelen helemaal eens ben, want dat is het punt helemaal niet. Het simpele punt is en blijft dit:

Het aantal besmettingen varieert in Nederland het afgelopen half jaar ruwweg tussen de 2.000 en 20.000 per dag. Als er één keer langer wat gewacht met versoepelen, bijvoorbeeld tot de besmettingen tot 500 per dag gedaald waren, zou je vervolgens met exact dezelfde maatregelen het aantal besmettingen tussen de 500 en 5.000 houden. Zoals je drie maanden geleden ook al heb proberen uit te leggen:

Als je ervan uitgaat dat corona blijft – ik vermoed ook dat dat zo zal zijn – dan zal het beleid er voorlopig op gericht moeten zijn om het reproductiegetal op ongeveer 1 te houden. Over een langere periode, want natuurlijk zullen er wat fluctuaties zijn. Als je dat doet blijft het aantal besmettingen min of meer constant. Het zou mij verstandig lijken om dat min of meer constante aantal besmettingen laag te houden. Dan is er een veiligheidsmarge en bovendien scheelt het simpelweg zieken en doden. Dat lage niveau bereik je niet als je steeds weer zo snel mogelijk zo veel mogelijk versoepelt. Iets meer geduld en je bent er. En vervolgens maakt het niks meer uit, want dan zijn er toch maatregelen nodig om de R om en nabij 1 te houden. Of het aantal besmettingen per dag nu rond de 14 of rond de 2 per 100.000 inwoners ligt.

#1.4 Bismarck - Reactie op #1.1

“die idioot die dan een liedje zingt over het weggooien van mondkapjes onmiddellijk ontslaan”
Ik dacht tot nu toe dat dat nep was! Maar hij heeft het gewoon echt gezongen deze zomer…

  • Vorige reactie op #1.1
#1.5 Frank789 - Reactie op #1.4

Ik zocht destijds ook serieus naar het logo van Lucky tv, maar nee hoor :) :) :)

#2 Spam

De eerst verantwoordelijke is natuurlijk het virus. En de tweede verantwoordelijke zijn de mensen die het verspreiden. De regering maakt veel fouten veel wordt slecht georganiseerd en gecommuniceerd, maar het is nu ook niet zo dat Covid in andere landen geen probleem meer is. Zowel voor- als tegenstanders van vaccinatie en andere maatregelen wijzen al twee jaar lang naar andere landen waar het allemaal veel beter zou zijn, maar dat is meestal ook maar een momentopname (en vaak ook nog van een al lang verlopen moment). Het gaat overal op en neer. Grofweg zijn er wel wat landen met buitenproportioneel veel slachtoffers en landen met meer vrijheidsrestricties. Maar ook die landen hebben allemaal periodes met veel/weinig vrijheid en periodes met veel/weinig Covid.

We willen allemaal dat dit snel over is. Om onze vrijheid te herwinnen, om niet meer bang te hoeven zijn voor de gezondheid van onszelf en onze naasten, en vaak om allebei. Ik zou daarnaast vooral willen dat dat oeverloze gedicusieer en gevingerwijs naar regering/wappies eindelijk eens ophoudt. Het is fijn als iedereen zich informeert en een mening vormt, maar ik hoef niet al die meningen continue te horen. Mijn excuses dat ik er nu ook weer aan meedoe. Ik zal me weer een paar weken stilhouden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Menno

Geheel eens met de constatering dat het gaan sturen op zorg-capaciteit ipv aantal besmettingen funest is geweest en dus al veel eerder had moeten worden ingegrepen, toen die aantallen duidelijk begonnen op te lopen. Maar wat vaccinatie betreft is de hoofdzaak dat daardoor de kans om in het ziekenhuis en op de IC te komen met een veelvoud wordt verkleind. Zonder ongevaccineerden zou er even goed verspreiding zijn, maar geen crisis in de zorg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Verbeek

Wie nu nog pleit voor 2G of vaccinatieplicht, is af. Omikron, dat zich rap verspreidt, trekt zich momenteel te weinig van vaccinaties aan, en of boosters dat verhelpen weten we nog niet.

Als je er eenmaal begonnen bent met vaccineren, dan moet je ermee doorgaan. Als de boosters niet werken of er komt een nieuwe variant (wordt dat dan SARS-CoV3 of een de pi-variant?) dan moeten de vaccinontwikkelaars gewoon nog iets slimmers bedenken.

Of je kunt gewoon erkennen dat tegen deze klasse van virussen (enkelstrengs RNA, verspreidend via kleine druppels en aerosolen, zoogdieren als gastheer) vaccineren niet de juiste aanpak is. Tegen andere coronavirussen en rhinovirussen zijn in de afgelopen decennia geen vaccins ontwikkeld: de industrie vond dat een non-starter. Het vaccin tegen influenza heeft slecht een beperkte werking van maximaal een seizoen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie