Namens uw huisarts: maak bezwaar tegen het EPD!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Bij de doktor (Foto: Flickr/j.reed)

Het was een opmerkelijk gesprek, aan het bureau van mijn huisarts. Ik verwachtte een enthousiaste man die het op zou nemen voor het electronisch patiëntendossier (EPD), een systeem dat er voor moet zorgen dat artsen bij onbekende patienten kunnen kijken of ze wel de juiste medicijnen aan het voorschrijven zijn. Maar in plaats daarvan zei mijn huisarts: “Ik adviseer je om bezwaar te maken tegen het EPD. Dat ga ik zelf ook doen.”

Mijn huisarts staat niet alleen. Zowel de Landelijke Huisartsen Vereniging (.pdf) als de Stichting De Vrije Huisarts zijn fel gekant tegen de huidige opzet van het EPD. Dat komt deels door het onveilige karakter van het systeem, hoewel het met diezelfde privacy zonder EPD ook niet best gesteld is. “De privacy van de patienten is onvoldoende gewaarborgd,” zegt ook mijn huisarts. Opmerkelijk genoeg verwijt de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie deze kritische houding: de artsen zouden onnodig paniek zaaien.

Je gaat je toch afvragen hoe het mogelijk is dat het ministerie van VWS voorstander is van een EPD, de bevolking van Nederland daarover al schrijvend op de kast jaagt en adviseert om voor verdere vragen naar de huisarts te gaan. Die dus tegen is. Terwijl de Tweede Kamer nog moet beslissen over het gebruik van het EPD.

Het antwoord is eenvoudig. Ab Klink is een man met een missie. Vol van ambities. En met haast. De minister van VWS jaagt het ene na het andere verbod door de Tweede Kamer en denkt nu ook een al tien jaar voortslepende kwestie te kunnen doordrukken. Heeft hij weer een groot project op zijn cv staan.

Dat haast op zich begrijpelijk is, want mensenlevens kan sparen, heeft Sargasso gisteren al uit de doeken gedaan (het artikel legt ook helder uit waarom het systeem onveilig is). Maar haast of geen haast: nu gaat de minister toch wel heel erg opzichtig voorbij aan de bezwaren van hen die er mee moeten werken en dus het best zicht hebben op de gevolgen van zo’n systeem: de artsen. Mede namens uw eigen huisarts daarom deze oproep: maak bezwaar en roep je omgeving op om dat ook te doen.

Voor wie de folder en brief gemist heeft: het bezwaarschrift (.pdf) is ook online te vinden.

Reacties (4)

#1 Koos

Bezwaar al opgestuurd vorige week.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de verzekeringmaatschappijen. Weer eens wat in handen om de zwakkeren (gezondheid) een arm uit te draaien.

  • Volgende discussie
#2 rene de windt

ach, zo heb je altijd wel mensen die alleen maar verzuurd en verbitterd klagen, krijsen en zeuren, ipv accepteren of er zelf iets positiefs aan te doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Koos

Jij weet het Rene, kan me je ergernis aan jezelf goed voorstellen. Altijd maar verzuurd en verbitterd over anderen praten. :-P

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 William

Ook werkgevers zijn blij met het EPD. Kunnen ze, bij sollicitaties, op voorhand “ziekelijke probleemgevallen” terzijde schuiven.

  • Vorige discussie