Lobotomie uit een flesje

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het bevat onder meer melatonine en valeriaan. Volgens de marketeers van de producent zorgt het ervoor dat je “je over niets ter wereld nog zorgen maakt. Je voelt je hier en nu totaal tevreden”. Het klinkt als het resultaat van een lobotomie. Wat is het: een antidepressivum uit de apotheek? Nee, een hip drankje genaamd iChill dat hier in Canada gewoon in de supermarkt staat. Ons voorland?

Je staat er toch even bij met je ogen te knipperen. Melatonine is een hormoon dat het slaapritme beïnvloedt, valeriaan is het hoofdbestanddeel van de tranquillizer valium. Je zou denken dat een drankje dat allebei bevat iets is dat alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar is. Maar hoewel de fabrikant aanbeveelt er niet meer dan twee flesjes per dag van leeg te drinken, ontraadt het aan kinderen jonger dan 13 te geven en je op het hart drukt na het ledigen van een flesje vooral niet meer achter het stuur te gaan zitten, staat het gewoon op de schappen van de super. Wie er 48 flesjes in één keer van wil kopen, gaat gewoon zijn gang.

Canada kent weliswaar minder vrijheden dan de Verenigde Staten (je loopt hier bijvoorbeeld niet zo maar met een pistool met bijpassende munitie de winkel uit), op het gebied van wat mensen naar binnen werken is het ook hier vrijheid, blijheid. Antibiotica liggen hier gewoon in elke drugstore voor het grijpen en worden op grote schaal gekocht en geslikt door mensen die vermoedelijk niet de flauwste notie hebben van het verantwoordelijk gebruik ervan. Het is tenslotte hun eigen lijf, is de redenering. Mijn zolen: wat mij betreft is het een succesrecept voor het kweken van resistente microben, waar op termijn de hele wereld last van heeft—maar dat terzijde. Ik wilde het hebben over iChill. 

“Helps you relax, reduce stress, sleep better”, staat er op de verpakking. Zo’n product is natuurlijk precies waar een samenleving die stijf staat van de stress en de werkdruk op zit te wachten. Wat een geweldig idee, dat je op elk moment een onthaasend slokje kunt nemen zodat je gewoon kunt uitrusten of slapen. Bovendien bevat het drankje louter natuurlijke bestanddelen. Wat kan er dan fout aan zijn? 

Dat laatste is alvast een schoolvoorbeeld van een drogredenering. Dat een product “natuurlijk” is, betekent namelijk niet dat het zonder gevaar is voor de gezondheid. Zwarte nachtschade is ook natuurlijk, maar een drankje op basis daarvan zou vermoedelijk geen herhaalaankoop genereren. Toch is het precies waar de makers van iChill mee schermen, en in feite ook de reden waarom het spul vrij verkrijgbaar is. 

Amerikaanse toestanden? Ach, wat heet. In Nederland zijn al op ruime schaal levensmiddelen te koop die probiotica bevatten en ook stimulerende drankjes van het type Red Bull zijn al geheel geïntegreerd. We voegen aan allerlei producten vitaminen, mineralen en andere componenten met verondersteld heilzame werking toe, vaak zonder dat de gevolgen voldoende duidelijk zijn. Een schoolvoorbeeld is omega-6 of linolzuur, een vetzuur waarmee jarenlang producten als Becel waren verrijkt, tot we nog maar heel kort geleden ontdekten dat een overdosis ervan zorgde dat het lichaam het eveneens onmisbare omega-3 of alfa-linoleenzuur niet meer kon opnemen, waarna de productsamenstellingen even schielijk als stilzwijgend werden aangepast. Het is bepaald geen op zichzelf staand geval: de inzichten op dit vlak wijzigen voortdurend en de aanbevelingen die het Voedingscentrum een jaar of dertig geleden deed, vormen boeiende lectuur. 

Ook in onze eigen nationale eetcultuur lijken steeds meer voedingsproducten te worden gebruikt omwille van hun vermeende effecten voor onze gezondheid—ze worden in elk geval door hun marketeers zo neergezet. Wie de communicatie van nu een jaar of twintig geleden had laten zien aan een doorsnee Nederlander, had vermoedelijk als reactie gekregen dat dat “Amerikaanse toestanden” waren, bij ons volkomen ondenkbaar. 

Net zo ondenkbaar als iChill? De tijd zal het leren.

EDIT: Nee, natuurlijk is valeriaan niet het hoofdbestanddeel van valium. Het is een plantaardig stofje waaraan een spierontspannende werking wordt toegeschreven, iets wat overigens onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd is. Hoewel het in mijn optiek verbazend blijft dat een drankje dat melatonine bevat zo maar bij de super verkrijgbaar is en ook door kinderen kan worden gekocht, wordt de soep hier dus aanzienlijk minder gegeten dan ik ze had opgediend. Het zal mij leren mijn informatie dubbel te checken, zelfs als ik denk zeker van mijn zaak te zijn. Ik trek hierbij deemoedig het boetekleed aan.

(Eetschrijver werkt op dit moment een aantal maanden in Canada en signaleert van daaruit eettrends.)

Reacties (18)

#1 InvertedPantsMan

hoei! soma

 • Volgende discussie
#2 Klaplong

Mijn irritatie is juist dat de tabletjes melatonine maar 1/30ste deel van hun amerikaanse grote broertjes bevatten. Daarom slik ik telkens een stuk of 60 van die dingen voordat ik de weldadige werking kan ervaren.

En valeriaan en valium?? Nèèh toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

Ach, in Nederland verkopen ze flessen bedoeld voor menselijke consumptie, waarbij de inname van één fles (binnen een uur) al dodelijk kan zijn. Ook geheel zonder doktersvoorschrift. Mag je ook zo 48 flessen van meenemen, daar is de slijter zelfs zeer gelukkig mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Share

Dat spul heb ik Antwerpen gezien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 KJ

Ik geloof dat de kassieres bij mijn lokale appie wel geinstrueerd zijn dat het niet wenselijk is als mensen de hoestdrank en paracetamol met palets tegelijk uit de winkel slepen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Dirk

@Eetschrijver: je artikel bevat meer kul dan ik kan analyseren. Doe bijv. eens onderzoek in Pubmed http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez naar melatonine? Lobotomie…je weet niet waar je het over hebt! Pure stemmingmakerij is wat je brengt en inhoudelijk is het gewoon 0,0. [Teveel Heineken gehad?]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Erik

@ Klaplong

Ik slik zelf ook dagelijks melatonine vanwege een slaapstoornis, mijn pilletjes bevatten 5 mg, dus 50 keer de dosis die je krijgt in de pilletjes van de drogist.
Op doktersrecept zijn ze gewoon verkrijgbaar hoor, ook in Nederland. Wel een diagnose voor nodig, maar dat lijkt me alleen maar beter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Faltung

Ik heb hier nog een pot van 1000 stuks 3mg melatonine pillen. Gewoon bij de costco in de VS gekocht voor iets van 10 dollar. Op de pot staat dietary supplement.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 De enige echte Bas

Valeriaan het hoofdbestanddeel van Valium? Jongens gaat het wel goed bij jullie? Zo een paniek artikel is snel geschreven, mooi hoor. Maar zorg dan a.u.b. wel dat de feiten kloppen! The people like you are the reason that I need my diazepam!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Faltung

Hmm Valeriaan: De enige, statistisch significante, aangetoonde bijwerking is diarree. Dankzij die melatonine slaap je heerlijk maar vraag niet waarin je ’s ochtends wakker wordt…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Noelaman Zeshandig

Het wordt juist hoog tijd dat mensen weer ZELF mogen beslissen wat ze voor rotzooi in hun lichaam stoppen. Helaas is de tendens momenteel dat alles wat ook maar iets van werkzame stoffen bevat direct verboden wordt. Enerzijds vanuit een soort betutteling, anderzijds omdat er een angstcultuur in stand dient te worden gehouden.

Wat een ongelovelijk suf kutstukje overigens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Share

Raoul Duke: There’s a uh, big machine in the sky, some kind of, I dunno, electric snake, coming straight at us.
Dr. Gonzo: Shoot it.
Raoul Duke: Not yet, I want to study its habits.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Eetschrijver

Nee, natuurlijk is valeriaan niet het hoofdbestanddeel van valium. Het is een plantaardig stofje waaraan een spierontspannende werking wordt toegeschreven, iets wat overigens onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd is. Hoewel het in mijn optiek verbazend blijft dat een drankje dat melatonine bevat zo maar bij de super verkrijgbaar is en ook door kinderen kan worden gekocht, wordt de soep hier dus aanzienlijk minder gegeten dan ik ze had opgediend. Het zal mij leren mijn informatie dubbel te checken, zelfs als ik denk zeker van mijn zaak te zijn. Ik trek hierbij deemoedig het boetekleed aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Fransio

Ook in Nederland is valeriaan gewoon bij de drogist en zelfs bij de meeste supermarkten te krijgen. En ik weet vrijwel zeker dat dat ook geldt voor melatonine-houdende medicijntjes, maar dat zou ik moeten checken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Shoot the electric snake

@13 Het boetekleed aantrekken lijkt mij niet genoeg na zo een blunder. Beter stop je gewoon met schrijven voor dit blog.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Klaplong

@ eetschrijver

Misschien kan je beginnen met één keer checken voordat je aan dat dubbel checken begint. Dat lijkt me al heel wat. Of probeer misschien een onderwerp waar je al wat basiskennis over hebt! Dat is ook leuk!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Hemaworstje

Boetekleed hoef je niet aan te trekken , normaal gesproken leest een redactie het even voor plaatsing indien men waarde hecht aan betrouwbare gegevens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Fred

Helps you relax, reduce stress, sleep better”,
Een goed glas rode wijn en een licht blowtje, een uurtje voor het slapen gaan heeft precies hetzelfde effect en beiden zijn ook ‘puur natuur’. Als Bechterew-patiënt kan ik sowieso hash – let op: niet de zware Hollandse weed, maar gewoon maroc – aanraden als spierontspanner.

 • Vorige discussie