1. 7

  @2,

  Land is opzich wel democratisch, alleen wordt er wel 10 keer gekozen per kiestermijn waardoor niemand de bomen door het bos meer ziet. President, senaat, huis van afgevaardigden op zowel federaal als statenniveau. Vervolgens ook nog verkiezing van bepaalde personen op belangrijke functies op staatniveau, en ook nog minstens 3 verkezingen (bijvoorbeeld mayor, sheriff, city counsel, school board) op lokaal niveau. Zijn we in veel west-Europeese landen toch veel sneller klaar.

 2. 8

  Het Amerikaanse congres is dankzij het twee-partijen-stelsel makkelijker te beïnvloeden dan het Europees parlement en heeft bovendien meer macht (nog wel).

  Dit zijn ook niet zomaar lobbyisten, maar degenen die de campagnes van deze politici betalen. De enorme correlatie tussen campagne-uitgaven en de kans op een overwinning zegt verder genoeg. De relatieve onvoorspelbaarheid van ons coalitie-systeem is wat dat betreft een zegen.

  Je kunt het democratisch noemen of niet. Publieke opinie is uiteindelijk ook behoorlijk kneedbaar. We moeten in Europa in elk geval goed oppassen dat we niet die kant op gaan.

  Zie ook: Thomas Ferguson’s Investment Theory.

 3. 9

  @5 Wie zich als centrum van de beschaafde wereld presenteert en zich op internationaal niveau ook zo gedraagt mag op meer kritiek rekenen dan andere spelers. Sterker nog, wie is de betere bondgenoot, de kritiekloze ja knikker of de kritische buurman?