Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Sargasso plaatst gastbijdragen, hieronder volgt een gastbijdrage van Bragg over een krachtig links versus een krachtig rechts politiek blok.

In twee opvallende optredens hebben Agnes Kant bij ‘24 uur met…’ en Femke Halsema bij De Wereld Draait Door deze week hun liefde voor regeringsdeelname uitgesproken. Hoewel alleen D66 momenteel kan bogen op een substantiële winst in de peilingen, mag de door beide lijsttrekkers gewenste toekomstige coalitie niet geheel worden uitgesloten. In weerwil van de door velen doodverklaarde links-rechts tegenstelling, tekent zich een strijd af tussen twee duidelijk geprofileerde blokken.

De vroege liefdesverklaringen kregen een extra dimensie door een uitlating van wisselspeler Ronald Plasterk, die zich tot schrik van de zieke Wouter Bos op een PvdA-verkiezingsbijeenkomst in Eindhoven uitsprak voor een links kabinet. Ik verwacht overigens dat zowel de PvdA als D66 zich niet uit zullen willen laten over een mogelijke coalitie. De PvdA blinkt niet uit in principiële keuzes en zal het CDA niet nog meer van zich willen vervreemden.

De grote vraag is of PvdA en CDA het huidige kabinet tot inzet van de verkiezingen zullen maken. Als het kabinet tussentijds valt, ligt dat niet voor de hand, maar zit het tegen alle verwachtingen toch de rit uit, dan zou het mij niet verbazen als de PvdA dit toch zal doen. Overigens zal de PvdA eerst moeten zorgen dat ze minstens op een zeteltje of dertig uitkomen.

D66 daarentegen is de spil in dit strategische debat. Ze zijn op dit moment de grote potentiële winnaar en hebben veel ervaring met en een redelijke reputatie op het gebied van regeringsdeelname. Daarom zijn zij voor het CDA en de VVD het alternatief voor een kabinet met de PVV. Een alliantie tussen VVD en D66 kan natuurlijk best. Ze zitten in Europa al bij elkaar op schoot en Joris Voorhoeve geeft nu al het goede voorbeeld. Maar wil Pechtold wel met het CDA? De ervaringen uit het verleden zijn natuurlijk uitermate frustrerend. Geen enkel kroonjuweel is in de jaren van regeringsdeelname gerealiseerd, hij moest gedwongen meedoen met de JSF, Irak en Afghanistan en bij iedere verkiezing is de partij gehalveerd. Dus toch een linkse lente?

Stel je voor een kabinet met PvdA, D66, GroenLinks, de SP en de PvdD. Een kabinet met een grote investeringsagenda op onderwijs, dat de directe democratie invoert, dat de scherpe kantjes van de liberalisering afhaalt en die in de zorg terugdraait, armoede bestrijdt, een topbelasting voor extreemrijken invoert, ingrijpt op de hypotheekrente-aftrek, investeert in de oude wijken, de bio-industrie afschaft, een baanbrekende vergroening doorvoert, de internationale rechtsorde voorop stelt, kapt met de JSF en de troepen terugtrekt uit Uruzgan. Kortom, de absolute hel voor het rechtse blok van anti-islam (PVV), rechts-conservatief (CDA), neoliberaal (VVD), gesteund door de Telegraaf, TROS, PowNed en Wakker Nederland.

Wat zou dat een mooie campagne worden. Twee blokken die met een gezamenlijk programma de verkiezingen ingaan. Een keuze die zoveel politiek controversiële kanten heeft, dat deze niemand koud zal laten. Of het nu vriest of dooit.

Reacties (25)

#1 Hanedop

bragg, in de voorlaatste alinea ontspoort je droom. een kabinet uit 5 partijen samengesteld, dat ‘de absolute hel’ moet worden voor rechts?
De topbelasting voor extreemrijken zal niets opleveren omdat die rijken eenvoudigweg nederland ontvluchten (op zijn minst belastingtechnisch) de invoering van directe democratie zal stranden in een nog niet meegedraaide eerste kamer of in een onmogelijk grondswetswijzigingstraject. Ondertussen lopen de belastinginkomsten terug door de vlucht van rijken, de ontmanteling van de landbouw en een algeheel onaantrekkelijk vestigings- en investeringsklimaat. Dan moet de ‘investeringsagenda’ versoberd. profileringsdrang zal opeens blijken bij links net zo aan de orde te zijn als bij rechts en ga er dan maar aanstaan met 5 lijsttrekkers/partijleiders die strijden om de eer. oude tegenstellingen worden aangewakkerd, zelfs Rutte schiet vanuit de oppositiebankjes steeds vaker raak en balkenende geniet van zijn nieuwe rol als prijsvechter uit de wind….
De meeste dromen zijn bedrog. Deze ook.

  • Volgende discussie
#2 KJ

Alsjeblieft niet. De lente is mij op dit moment wel links genoeg. De PvdA heeft zich in mijn ogen zodanig gediskwalificeerd gedurende de afgelopen paar jaar, dat ik die het komende decennium niet terug hoef. En het kan niet zonder de PvdA.

/Altijd PvdA gestemd.
//Waar is toch die partij, die seculariteit, individuele vrijheid, vooruitstrevendheid en sociale rechtvaardigheid samenbrengt ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 prometeus

Ik hoop vurig dat Pechtold niet met het CDA in zee gaat. Niet als het het neo-con CDA van Balkenende is. Want het CDA kan ook een CDA van Bot, van Ardenne en Wijn (nota bene getuige op het huwelijk van Bos – volgens wikipedia) zijn.

Daarom vind ik je een-na-laatste alinea een beetje makkelijk. Alsof het gaat om oprechte partijen tegenover spinnende volksmenner met een media-apparaat achter zich. Laat ik het zo zeggen: ik kan me net zo hard ergeren aan het eigen gelijk van een uitzending Vroege Vogels als van de chocolade letters van de Telegraaf.

Maar als de partijen die je aanhaalt het programma inzetten wat je voor je ziet, dan hebben ze mijn zegen. Persoonlijk heb ik de grootste moeite met de nee-zeggers van de SP. Want tegenover de hypotheekrente-aftrek staan namelijk nog wel wat andere hervormingen die doorgevoerd kunnen worden (of die niet teruggedraaid zouden moeten worden, zoals de SP wil). Maar dat zegt Halsema ook al.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Baron E

De voorgestelde combinatie zal vrij makkelijk kunnen regeren zolang de SP niet teveel doordraaft. Maar, hoe leuk het ook klinkt, ik zie hier geen meerderheid voor onstaan. Waar moeten die kiezers vandaan komen?

@2 Groen Links?
seculariteit check
individuele vrijheid check
vooruitstrevendheid check
sociale rechtvaardigheid check

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Hockey

Leuk hoor die combinatie van de 5 ´linkse´ partijen. Maar ik kan ju nu ook al wel voorspellen wat dat op gaat leveren, namelijk massale emigratie. Emigratie van iedereen boven het maaiveld, zowel bedrijfsleven als personen.

Een groot voordeel is wel dat na die emigratie er geen PVV en VVD stemmers meer zijn, dus de coalitie zal wel lange tijd kunnen standhouden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Derek

Mijn voorkeur gaat uit naar een meer open economische en groene markgerichte agenda, dus een combi van D66, VVD, Groenlinks, PvdA, en misschien CDA voor de nodige aanpak van, en steun binnen, de agrarische sector.
Alles op de schop (met name hypotheekrente en de subsidiecultuur) en een nieuwe inrichting van BV Nederland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 KJ

@Baron E; Tja, of D’66. Maar die hebben allebei ook van die ideeen die zo volkomen debiel zijn. Zoals dat je files kunt oplossen met openbaar vervoer. Of dat dieren dezelfde rechten hebben als mensen. Of dat je burgemeesters moet kunnen kiezen in een referendum. Ik chargeer maar wat, en ik moet zeggen: ze staan me wel aan. ’t Is alleen dat hun wat ‘knoestiger’ stukjes er tussenuit steken als een Tourette patient tijdens de hoogmis.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jan

Wat Nederland nodig heeft is iemand die niet links/rechts denkt, maar iedereen kan verenigen. Een leiderfiguur. Een figuur als Kok in zijn hoogtijdagen. Helaas zijn er geen politici die én ruggegraat hebben én mensen verenigen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Hockey

@8, als jij denkt dat Kok in zijn hoogtijdagen (heeft hij die gehad dan), rechts achter kan doen scharen heb je het goed mis. De VVD is misschien wel in een kabinet met hem gaan zitten, maar de rechtse kiezer pruimde hem niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Derek

@Jan Helemaal eens, het traditionele politieke denken is passe en vooral heel erg ineffectief door de ingesleten loopgraven. Ik snap dan ook niets van al dat verlangen naar de aloude ideologische veren dat in NL overheerst sinds de paarse kabinetten.

The significant problems we face today cannot be solved at the same level of thinking we were at when we created them. – Einstein

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 AntonB

Tegen de tijd dat er verkiezingen zijn:

– Draait de economie weer op volle toeren
– Is de Global Warming hype gerelativeerd en versleten
– Is links het Berlusconi effect op de publieke omroep kwijt
– Zijn ook de laatste 2 mede linkse regeringen in Europa weggestemd
– Is wel definitief bewezen dat de PvdA in 4 jaar niets heeft binnengesleept voor haar achterban.
– Is iedereen zodanig gewend aan vrije keuze dat niemand meer bereid is dure, slechte service als verplichte grijze eenheidsworst te moeten slikken, zoals ze in het verleden ooit hebben gedaan, met ziekenfonds, PTT etc, etc.

Dus ik ben er niet zo bang voor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Jan

@9: Tot ongeveer 1 jaar voor het einde van Paars II werd Kok breed in de samenleving gedragen. Hij had het begrotingstekort weggewerkt en zelfs een overschot gecreeerd, de economie had een ongekende groei gekend en hij had lastenverlichting gebracht (iets wat later bekritiseerd werd, maar is dat niet vaker zo, “achteraf”?)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Derek

@11

– Haha, wishful thinking
– Global warming is een zelfde soort hype als internet voor 2000, een bubble die barst, maar wel gewoon blijft. Maak je nu maar geen illusies.
– Wat jij links noemt, zal blijven in de vorm van de nuance (itt de emotie en onderbuik)
– De PvdA haalt al decennia niets binnen, maar remt alleen maar uit angst voor de verwende achterban), dus what’s new?
– De tijd van dergelijke eenheidsworst is naar mijn smaak nooit weg geweest, ook niet met de markt die we nu kennnen, alles is gericht op de gemiddelde nederlander en kost een hoop marketinggeld.

En tenslotte, angst is nooit een goede raadgever.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Share

Afgezien dat het electoraal een kansloze exercitie is, kun je nu eenmaal geen oppositie voeren voor het leven. Want dat slaat politiek gezien nergens op. Toch? Dus wil je soms regeren of ben je er op z’n minst klaar voor. Zeker wanneer je vooraf weet dat je de zetels er niet voor hebt. Politieke arrogantie. Seen it.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Ruub

Regeren over links zonder CDA en zonder VVD zou een unicum zijn. D66 is economisch vrij ‘rechts’ (ondernemerschap, kleine overheid etc), maar wie weet. 76 zetels is wel lastig: PvdA 20 zetels, D66 25, SP 20, GroenLinks 10, PvdD 1, zoiets?

En dan levert D66 de premier: Alexander Rinnooy Kan, lijkt me. Of Hans Wijers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 eli

SP en directe democratie?
D66 de scherpe kantjes van liberalisering afhalen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Hockey

@12, hoezo werd hij breed gedragen? Wie heeft jou dat verteld? In mijn kringen werd hij nooit breed gedragen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Lord Flash

Haha marktwerking in de zorg terugdraait… haha hypotheekrenteaftrek aanpakken… alleen als de volledige woningmarkt op de schop gaat, dus ook de huursubsidie en corpo’s…. haha topbelasting…. als de hypoaftrek al aangepakt wordt….. haha investeren in de oude wijken…. misschien als het niet op de Pvda manier gaat….. dus waar gaat PvdA en GL en SP op profileren?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 esgigt

Ha… een linkse lente die Nederland in een soort nucleaire winter gaat storten? Grote lol…

Ik hoor al decenia lang over een komend links kabinet en iedere keer wordt het toch echt iets anders. Zo zal het dus blijven gaan, want nederland trapt echt niet in al die linkse stokpaardjes. Je gaat toch ook niet met een inbreker overleggen over welke TV je gaat kopen, nou dan?

Het enige dat links kan is hogere belastingen heffen en vervolgens het geld aan waardeloze projecten over de balk smijten en vervolgens weer de belastingen verhogen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Taco Zip

Áls Pvda, SP, D66 en Gl al meer dan 75 zetels scoren. Gaat niet gebeuren.
Reken maar gewoon op CDA, PVV en VVD.
Da’s dus wéér 4(?) jaar uitstel van besluitvorming op de grote thema’s. En juist weer lekker veel onzinwetgeving over hoofddoekjes, boerka’s, sex met dieren en alle andere waan v.d. dag thema’s.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Jan

@17 “jouw kringen”, ‘nuf’ said.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Jan

@19: “Je gaat toch ook niet met een inbreker overleggen over welke TV je gaat kopen, nou dan?”, dus dan zou je dus niet met het VVD, PVV, CDA e.d. overleggen, want die smeten het geld over de balk.

Onder Kok als minister van financiën werd het begrotingstekort een begrotingsoverschot.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Hockey

@21, niks nuf said. Als jij stelt dat hij breed gedragen werd dan zou hij dus door iedereen breed gedragen moeten zijn. Of in elk geval door een grote meerderheid. Gek dan dat jij dat stelt en ik dat absoluut niet herken.
Die man werd dus niet breed gedragen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Taco Zip

@23: het kabinet Kok II kon net zoals de opvolgers de dossiers rond WAO en lerarentekort niet oplossen.
Ik herinner me toch dat de uitbreiding van kinderopvang, homo-huwelijk, Euthanasiewet, Zalm-norm en reductie van asielzoeker-instroom wel degelijk op instemming van een grote meerderheid konden rekenen.
Zelfs het aftreden van Kok leverde indertijd het respect van vrijwel iedereen op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Jan

@23: Jij zegt in jouw kringen. Een kring is per definitie niet iedereen.

Het gekke is dat ik werkgevers (ouderwets gezegd: rechts stemmers) uit die tijd mij goed voor de geest kan halen die het er over hadden dat het poldermodel zo goed was en het probeerden te introduceren in andere landen.

Dan hebben we het niet gehad over de liberalisering van zaken zoals het homohuwelijk wat in Nederland breed gedragen werd en gezien werd als een grote vooruitgang. Iets waarmee men Nederland kon profileren. Iets wat men nu weer deels heeft teruggedraaid, enkel uit “Christelijke normen” trouwens.

Overigens: Iets wat bij het PvdA nooit wordt erkend is dat juist deze partij zorgde voor een minder grote instroom daarvan en de strenge normen die Rite -geen pardon- Verdonk zo “rucksichtlos” doorvoerde uit de hand van de PvdA kwamen.

  • Vorige discussie