1. 5

  Je kunt die Schraal ook niet serieus nemen met z’n schrale rotkop. Rare kwibus.
  Von Der Dunk heeft er nog nooit zo knap uitgezien.

 2. 6

  Beetje lang stuk van Von Der Dunk om tot een eenvoudig punt te komen. Maar hij moet dan ook een enorme hoeveelheid gebrek aan historisch besef invullen. De echte misser zit ‘em in mijn optiek in het feit dat dit stuk zo’n 8 jaar te laat is geschreven en over de verkeerde partij.

  was het niet het CDA dat politieke rugdekking en militaire steun gaf een illegale aanvalsoorlog? Op een land dat geen bedreiging voor ons was. Een oorlog die aan zeker drie keer zo veel mensen het leven heeft gekost als de 2e wereld oorlog in Nederland. Dus waarom toch steeds die grote verontwaardiging over de dingen die de PVV zegt maar veel minder over de dingen die het CDA doet en/of mede mogelijk maakt?

  Een samenleving die toestaat dat zij jarenlang geregeerd wordt door oorlogsmisdadigers omdat het voeren van de discussie daarover te ongemakkelijk is krijgt vanzelf de regering die daarbij past.

 3. 9

  Maar zet von der Dunk nu niet PVV’ers net zo in de hoek als PVV’ers moslims in een hoek zetten?
  Of moet je een fantasievriendje hebben om als groep immuniteit voor discriminatie te hebben…?

 4. 10

  Daarbovenop komt een zekere en als zodanig best begrijpelijke ver­moeidheid, omdat er in het verleden wel eens erg vaak en makkelijk naar De Oorlog verwezen en met Anne Frank geschermd werd om een thema taboe te verklaren en een ontluikende discus­sie erover in de kiem te smoren. De reactie is dan snel: toch niet weer – ook, als een refereren aan De Oorlog dan juist veel relevanter is dan ooit in de afgelopen zestig jaar, zoals ik zojuist heb betoogd. Het veel­vuldige gebruik van een aantal termen in onschuldiger naoorlogse decennia dan het huidige heeft sowieso tot een bepaalde gewen­ning, en dus ook tot een bepaalde blindheid geleid, want wie te vroeg en te vaak waarschuwt, wordt, als het urgent wordt, niet meer zo snel geloofd. Alarm­bellen gaan niet meer branden omdat ze in het verleden te vaak bij vals alarm zijn afge­gaan.

  Zie je wel, von der Dunk ? Je kunt het wel, al is het een enkel paragraafje tussendoor weggestopt. Nu nog, als mede-heilig-boontje netjes sorry zeggen voor die decennia van terreur.

  Snapt overigens iemand waar die laatste vijf paragrafen vandaan komen ? Volgens mij was hij al klaar.

 5. 13

  @Grolschje; Als je gelovig bent mag je in dit land alles.

  Een cartoonist, een imam en een priester komen voor de rechter – zegt de rechter: dit is geen mop, jij, cartoonist, jij bent het probleem !

 6. 14

  De lezing is vernoemd naar een Nederlandse verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog.

  Von der Dunk plaatste die recent op 1 lijn met Palestijnse kindermoordenaars.

  Mensen die Joden willen vermoorden vergelijken met mensen die Joden het leven wilden redden.
  Krankzinnig.

  Dus logisch dat hij die lezing niet mag houden.

 7. 18

  Likoed Nederland, ik denk niet dat Anne Frank trots op u zou zijn geweest. Ga uw mond spoelen en kap nu eens met dat achterlijke wij-zij denken waar joden ooit zelf zo vreselijk slachtoffer van zijn geweest. Uw astroturf activiteiten baren een gruwelijk monster.

 8. 19

  @17, Lekker hè, de antisemitische troefkaart spelen? Lekker in de slachtofferrol? Oeh oeh oeh, Von der Dunk heeft kritiek op Israëlisch beleid. Dan zal het wel een antisemiet zijn. Wat een onzin. Ik heb ook kritiek op de VS, maakt mij dat een communnist? Maar ik heb ook ernstige kritiek op communisme, dan zou ik tegelijkertijd ook een aartskapitalist zijn? Althans dat is de redeneertrand die Likoed NL erop na houdt.

 9. 21

  @19: ik vind dat je Likoed nog teveel eer verleent door het een “redeneer”trant te noemen.

  Stuiptrekking lijkt me een betere omschrijving.

  Of dieven (want dat zijn joodse kolonisten) meteen vogelvrij moeten zijn is weer een andere discussie.

 10. 22

  @ 21, Excuses daarvoor. Zal niet meer gebeuren.
  Toch, van die figuren als Likoed NL zou je bijkans inderdaad antisemiet worden :-) Gelukkig zijn er meer dan genoeg Israëli’s die wèl vreedzaam willen samenleven met de Palestijnen, dus dat zou erg kortzichtig zijn.

 11. 23

  @ 17
  Als zionistische kolonisten andermans land roven dan is dat inderdaad zo. In dat geval moeten ze niet huilie huilie doen als er een reactie komt op hun roversachtige actie.
  Je kan gerust doorgaan met het rondstrooien van die afgezaagde en onterechte antisemitisme beschuldigingen en je kan doorgaan met het wentelen in je zelf verkozen slachtofferrol voor mij toont het alleen maar aan dat je een zielig geval bent.
  Als het aan zionazi’s zoals jij zou liggen dan zou iedereen die ook maar een beetje kritiek heeft op het beleid v.d. zionistische terreurstaat Israel en de gewelddadige en achterlijke landje pik ideologie genaamd het zionisme de monddood gemaakt worden (#14 “Dus logisch dat hij die lezing niet mag).

 12. 25

  Ach je mist er toch niets aan van 10 van de chagrijnige van der Dunk artikelen zijn er 5 die de PVV met de NSB vergelijken, 3 die joden als Untermenschen afschilderen, (Eigenlijk heeft die man best wel een bedenkelijke fascinatie voor de nationalistische tak van het socialisme) en 2 losse flodders op alles wat naar rechts ruikt. Na de 50ste godwin wordt het een tikkeltje saai en voorspelbaar. Verbieden is wat overdreven, maar vriendelijk bedanken lijkt me wel op zijn plaats. Ik denk trouwens dat een lezing, waarbij Cohen 50 keer met Stalin vergeleken zou worden ook niet de lezing gehaald zou hebben.

 13. 27

  waarbij Cohen 50 keer met Stalin vergeleken zou worden ook niet de lezing gehaald zou hebben.

  Die vergelijking houdt ook geen enkele stand, de vergelijking van NSB met de PVV wel.

 14. 28

  Wat dacht je van een vergelijking tussen Wilders en Stalin.

  Wilder opperde de gedachte om miljoenen moslims uit Europa te laten vertrekken : Stalin heeft dit daadwerkelijk gedaan (met de Tsjetsjenen, Krim-Tateren etc).

 15. 30

  Eigenlijk heeft Wilders in Israel maar één truukje geleerd: ‘Het is geen fascisme als wij het doen’ (en aangevuld met de schoolpleintaktiek van ‘wat je zegt ben je zelluf’).

 16. 31

  @7; Anoniem: “Tja het blijft een privéfeestje waarop Dunk niet wordt uitgenodigd, hij mag nog steeds zeggen wat hij wil.”

  Een bijeenkomst van de Provinciale Staten een ‘privéfeestje’ noemen, toont wel zo’n ontstellende gebrek aan inzicht in de maatschappij-inrichting, dat ik weinig meer serieus kan nemen van wat u in het vervolg verder nog allemaal te berde heeft te brengen. Maar goed, daarom reageert u natuurlijk ook Anoniem.

  Zucht. Ik word steeds meer voorstander van een examen maatschappijleer waarmee mensen een stempas moeten verdienen.

 17. 32

  die lezing is een herdenking en heeft een retrospectief karakter.. Ik vind het dan nogal schaamteloos om tijdens een herdenking politieke aksie te willen voeren…

  Maar goed.. Van der dunk = linkse kerk = enuf said

 18. 33

  Volgens mij heb je de pointe van Von der Dunks lezing nu juist gemist, Sikbock.

  Zijn hele punt is nu juist dat dit soort herdenkingen van de oorlog niet vrijblijvend zijn en ook nooit bedoeld zijn geweest om vrijblijvend te zijn.

  Maar nu komt ‘ie: zestig jaar lang was ze dat natuurlijk wel, en kon men vroom prevelen over de ononderhandelbare waarden van de rechtsstaat waarvoor gestreden was en die verdedigd moesten worden.

  Uitgerekend op het moment dat we een partij in het hart van de macht krijgen die op twee fundamentele punten aan die rechtsstaat knaagt – nl. de gelijkheid voor de wet en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht – wordt de verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog als moreel-ideologisch ijkpunt ‘not done’ verklaard.

  Dat is toch eigenaardig. Het zou te denken moeten geven.

 19. 35

  Daar vergis je je dan in. Jij stelt dat die lezing een herdenking is en een retrospectief karakter heeft en dat politiek ‘actievoeren’ daarom niet kies is.

  Ik breng daartegen in dat Van der Dunks punt nu uitgerekend is dat het herdenken van de oorlog nu juist in het leven is geroepen om het fascisme in al z’n vormen actief te bestrijden, en dus juist bij uitstek geschikt is om politiek ‘aksie’ te voeren.

 20. 36

  Als de boeroepers consequent zijn moeten ze ook op 4 mei de dodenherdenking maar verkrachten.. Tegen het faksisme natuurlijk!!

  Lawaaiprotest op de dam ofzo of om 20:00 uur schieten met klapperpistooltjes op de waalsdorpervlakte..

 21. 38

  @36; Nee, domoor.

  Het is namelijk niet zo dat er van degenen die nu ‘censuur’ sissen, bij elke herdenkingsbijeenkomst coûte que coûte gezegd moet worden dat de PVV fascistoïde trekjes heeft; ze vinden eenvoudig dat dit in die fora gezegd moet kunnen worden.

  De vraag is dus niet: moet het?, maar mág het?

  En de volgende vraag is dan: kún jij dat niet begrijpen of wíl je dat gewoon niet begrijpen?

 22. 39

  O Jezus. Theoror en Prediker hebben elkaar gevonden. Aan de andere kant: het universum heeft zichzelf niet spontaan opgeblazen, dus zo erg kan het niet zijn.

  He Prediker – iedere partij heeft balletjes opgegooid die uitgelegd kunnen worden als ‘knagen aan de onafhankelijkheid van de rechter’. Dus da’s niet zo’n sterk argument van Dunkie.

 23. 41

  @KJ; geef voor elk van die politieke partijen maar eens een voorbeeld van die balletjes, waarin zij knagen aan de onafhankelijkheid van de rechter:

  – SGP:

  – CDA:

  – ChristenUnie

  – VVD:

  – D66:

  – PvdA:

  – GroenLinks:

  – Partij voor de Dieren:

  – SP:

 24. 45

  tip 1: werk aan je zelfvertrouwen; begin met eenvoudige opdrachten zoals de weg vragen naar de bushalte of de aldi;
  tip 2: probeer te luisteren en te begrijpen wat de vrouw in kwestie antwoordt
  tip 3: Ga haar niet direct tegenspreken of met haar in discussie

  tip 4 ( de belangrijkste) BEGIN NIET GELIJK OVER HET FASCISME!!

  nou, dat was het weer! graag gedaan prediker!

 25. 47

  @Prediker; Heb ik al eens gedaan. In een andere thread, lang geleden. Ik ga niet jouw huiswerk doen, bovendien heb jij betere connecties/zoekmogelijkheden dan ik – redacteur zijnde.

  Ok. En de PvdD dus niet. Stemadviesje ? Toch niet zeker !

 26. 48

  KJ; jouw stelling (zie je bewering in #39) dus jouw huiswerk. Wat begrijp jij niet aan het principe dat jij je eigen beweringen fijn mag onderbouwen of te boek komt te staan als iemand die maar wat in de lucht roept?

  Ik stel vast dat je beweert dat “iedere partij balletjes [heeft] opgegooid die uitgelegd kunnen worden als ‘knagen aan de onafhankelijkheid van de rechter’”, maar gevraagd naar voorbeelden het antwoord schuldig blijft.

  Oké, weten we dat ook weer.

  p.s. Voor je bewering dat je “lang geleden” onder een andere post hier de voorbeelden van hebt geleverd, geef ik geen stuiver.

 27. 50

  @Prediker; Ja, dan moet ik toch echt betere zoek-functionaliteit hebben op deze site. Ik had een paar gevallen uitgezocht, maar dat was zeker niet simpeler via Google ofzo.

 28. 51

  @KJ: ik zou een paar pogingen doen met googlen op ‘+KJ site:sargasso.nl’ en dan nog een paar woorden waarvan je weet dat je die in die reacties hebt staan.

 29. 56

  TvdD oefent kritiek uit op de VVD en het CDA: “Helaas zijn er bij VVD en CDA maar weinigen, die hier principieel stelling durven nemen – juist vanwege hun isolement dienen hier Weisglas en Winsemius, Klink en Hirsch Ballin met ere te worden genoemd.”, en wie verbieden daarop zijn lezing? Hans van Straaten (VVD) en Meino Schraal (CDA)!

 30. 57

  @gronk; Heel goed. Maar het levert niet op waar ik op had gehoopt. Ik weet uit m’n hoofd (opeens) nog dat het ging over de zaken Eric O, Samir A, en iets met kavels in Groningen (Blauwe Stad – en ja, dat was een landelijke-politiek dingetje) ? Maar zelfs dat levert (nu) niet meer voldoende op bij onze grote vriend G.