1. 4

  Het mooiste aan deze crisis zijn de geweldige woorden en uitdrukkingen die het oplevert.

  Serieuze wettelijke vertragingsprocedures zoals
  Het Belangenconflict (is reeds achtereenvolgens ingezet door de Franstalige gemeenschap, het Waalse Gewest, de Duitstaligen, etc)
  De Alarmbelprocedure (dreigt ingezet te worden zodra de Vlamingen stemming over BHV doordrukken, wordt nu reeds ‘geblinkt‘)

  Betitelingen als
  Leerling-tovenaar (kritische over de jonge OpenVLD leider Alexander de Croo, ook wel politiek pyromaan genoemd)
  De Borrelnootjes (allerhande politiek-hervormings wisselgeld dat de Franstaligen eisen in de onderhandelingen over BHV, voorbeeld van Wafelijzerpolitiek)

  Het onderscheid tussen een regeringscrisis (“En een auto die perte totale is, kun je niet depanneren”) en een regimecrisis.

  En verder uitdrukkingen als ‘haar in de boter’, ‘wachten met het visadempje’ en meer van die onbegrijpelijkheden.

  Het NRC woordenboek wetstraatees is ook geniaal.

  Ik kan er wel mee lachen. Of zoals Linda de Win, de Belgische Ferry Mingelen, afgelopen donderdag aan het eind van een uren durende live-uitzending zei: “Ik hoop dat u er toch ook een beetje, al is het in deze zin een beladen woord, van genoten heeft.”

 2. 8

  @#2: nee hoor. Wat ook het verkiezingsresultaat oplevert, het gaat aartsmoeilijk blijven. NVA zal groeien benoorden, en MR en FDF gaan daarom niet uit elkaar bezuiden, en ik zie geen overweldigende meerderheden ontstaan, het landschap zal versnipperd blijven.

  Wel interessant voor gevorderden:
  http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1098835/2010/04/28/Verkiezingen-met-plakband-en-elastiekjes.dhtml
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100427_051
  http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1098834/2010/04/28/Pauli-s-Pen-Wij-hebben-de-politici-die-wij-verdienen.dhtml
  http://www.tijd.be/nieuws/binnenland/Thyssen-_niet_Leterme_boegbeeld_CD-V.8909178-438.art

 3. 11

  Hij stop ermee, maar was er in de eerste plaats beter nooit aan begonnen.
  België in het zog van Griekenland en Portugal naar de afgrond en toch blijft iedereen maar mekkeren over BHV, onvoorstelbaar.

  We bevinden ons thans op een onwaarschijnlijk politiek dieptepunt.

 4. 12

  @11: Volgens mij denken heel veel Belgen (niet-politici bedoel ik dan) er ook zo over en dat zou de verkiezingsuitslag nog best wel eens kunnen beïnvloeden op een manier die S’z niet verwacht.

 5. 13

  @7 Inderdaad, dat zouden sommigen èrg graag hebben, Di Rupo als premier, prins Philippe als koning. Dan is B binnen de maand dood en zo diep begraven dat de aardkern raakt.

 6. 14

  Volg u maar half, #12. Als observator onderschat u dan weer hoe verantwoordelijke Belgen nog denken, maar tegelijk hebt u gelijk dat het nog maar ’s is verschoven. Zag u ook aan de snelle polls op Tijd.be en Standaard.be qua scores NVA.

 7. 15

  @14: Online polls zou ik niet teveel vertrouwen, daar weten ze bij een bepaalde website van de Telegraaf ook raad mee. Toen de VRT de straat op ging, kwam toch veelal recht in de camera een uitspraak die een variant was op wat zitten die uilskuikens over BHV te mieren terwijl we Griekenland achterna gaan?

 8. 16

  Darling dat doe ik ook niet hoor, als voorafspiegeling. Maar de polls jaren terug en de polls nu, even onbetrouwbaar, zijn verschoven en dat zegt toch ’n ietsiepietsie.

 9. 17

  Ik herinner me Leterme toch vooral als een incompetente/onhandige bestuurder die – net als JPB – nooit een leider werd cq. echt leiding gaf. Zijn moeizame verhouding met de pers hielp daar niet bij. Met name de Brabanconne/Marsellaise blunder (gevraagd naar de eerste regels van het Belgische volkslied zong hij: De nos infants de la patrie / le jour du gloire est arrivé) was tekenend: de man kon het gewoon niet.

  België mist een staatsman die aan beide kanten van de taalgrens vriendjes heeft – en die zijn op dit moment zowel aan Vlaamse, als aan Waalse zijde zo goed als uitgestorven.