Lekker vega (4) Aardappeltortilla

Foto: Aardappeltortilla eige foto KvdS copyright ok. Gecheckt 25-10-2022

RECEPT - Deze aardappeltortilla is ook weer een bijgerecht (zie het vorige recept), en voor mij de basis van een tapas-maaltijd, want hij vult goed en is erg lekker. Het is op zich niet moeilijk te maken, maar je bent er wel even zoet mee. Je hebt vooral een koekenpan nodig met een goede antiaanbaklaag. Eventueel kun je dit gerecht een dag van tevoren maken, maar dan moet je het wel koud eten. Opwarmen is geen succes, omdat het dan veel te droog wordt.

Toen ik dit ging maken voor dit recept, heb ik het eerste deel thuis gedaan en het bij mijn vriend afgemaakt. Jammer genoeg had ik bij hem niet zo’n goede pan, waardoor de tortilla aan de pan bleef plakken en half uit elkaar flikkerde bij het omkeren. Maar ach, het gezegde “het gaat toch niet heel naar binnen” gaat ook hier op, want het doet niets af aan de smaak. Gelukkig bleef een helft heel voor de foto.

Aardappeltortilla

Ingrediënten:
4 aardappels (of een zakje voorgekookte schijfjes, scheelt werk)
1 grote ui of 2 kleine
6 kleine of 4 grote eieren
olie om in te bakken

Verder nodig: snijplank en mes, een flinke kom of schaal, een grote koekenpan, groot bord dat over de koekenpan past, spatel.

Bereiding

Pel de ui en snijd die in ringen (of halve ringen, maakt niet uit). Schil – als je rauwe aardappelen gebruikt – de aardappelen en snijdt ze in plakken, niet te groot. Was die aardappelschijven onder de kraan en dep goed droog. Verhit de olie in de koekenpan. Als het op temperatuur is zet je onmiddellijk het vuur laag. Nu gooi je de aardappelschijven en de uienringen in de pan. Hier moet je even bijblijven en regelmatig omscheppen. Je wil dat het zachtjes gaart en niet bruin wordt. Al gaat niemand dood van een stukje gebruind ui natuurlijk, maar het is de bedoeling dat zowel ui als aardappel zacht en glazig worden. Als je voorgegaarde aardappels hebt gebruikt, ben je met een minuut of 10 wel klaar (check de verpakking, kan ook minder zijn). Met rauwe aardappelen moet je rekening houden met 20 minuten. In die tijd moet je regelmatig het zootje omscheppen met je spatel. Laat het aardappel-uienmengsel goed afkoelen voor verdere verwerking.

Kluts de eieren in de schaal. Gooi het aardappel-uienmengsel erbij en hussel door elkaar. Veeg de koekenpan even schoon met een keukenpapiertje, doe er wat olie in en zet op het vuur.

Giet het eimengsel in de koekenpan en zet het vuur weer laag. Verdeel het gelijkmatig over de pan met de spatel. Nu heb je even tijd om bijvoorbeeld een salade te maken of iets anders kleins te flansen, want het duurt wel even voor het ei gestold is. Om dit proces te versnellen kun je het grote bord op de pan leggen, maar kijk daar dan wel regelmatig onder. De bedoeling is dat het ei bijna helemaal gestold is voor je omdraait (anders wordt het een kliederboel), maar het moet niet helemaal droog zijn. Goed opletten dus.

Als je ziet dat het ei niet meer vloeibaar is moet je de tortilla omdraaien. Dat lukt je niet met de spatel, daarvoor is het te zwaar. Dus je doet een groot bord op de pan, keert het zootje om zodat hij op het bord valt en laat dan de tortilla van het bord omgekeerd in de pan glijden. Hij is nu vrijwel gaar, dus je kunt het vuur even hoog zetten om de onderkant nog wat te bruinen. Met een minuut of 2-3 is dat wel gerealiseerd en is je gerecht klaar. Leg de tortilla op het grote bord en gebruik een scherp mes om parten te snijden. Eetse!

Reacties (3)

#1 Judith

Ziet inderdaad lekker uit, die manier van tortilla!
Zal ook zeker uitproberen, thanks voor de tip!

Ken je Limburgse Rijfkoek ( geraspe aardappelen én geraspe uien ), bijna hetzelfde als jouw beeld, maar alles in raspen doen en met olie in de pan heel goed bakken, persen tot ie platte laagje zonder bij te voegen, geen eieren. Is ook lekker! Heb ik heel vaak gegeten. 1X per 2 weken. Ontzettend LEKKER!

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: Maar vet…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Judith

@2
beetje vet is echt gezond.
Dat heeft iedereen nodig!

1X 2 wkn in dunne laagje rijfkoekjes

  • Vorige discussie