Lebbis is kwaad

En als Lebbis kwaad is, is hij op z´n best. Ook in zijn laatste theatershow ´Het Kwaad´ dus. De afgelopen dagen speelde hij in Theater Diligentia in Den Haag.

Centraal in de voorstelling van Lebbis (echte naam: Hans Sibbel) staat wat hij ´het hek´ noemt. Wat vind je goed en wat vind je fout? Eigenlijk is dat niet interessant, betoogt hij. Echt interessant is het schemergebied, waar het hek staat.

Veilige grappen zijn niet het doel. De grappen die piepen en schuren, op het randje van goed/fout probeert hij uit. Het is de richting die Theo Maassen ook al een tijd geleden is uitgegaan. Maakt het Lebbis een ´poor man´s Maassen´? Niet persé.

Lebbis slaagt erin om een spannende voorstelling te maken, met niet alleen makkelijke grappen. De lachers krijgt hij veelvuldig op de hand, met zijn gebruikelijke tirades tegen de onzinnige verzinsels van marketing-mensen, politici en andere ´foute´ mensen.

Het meest interessant wordt het als hij het publiek aan het denken krijgt, er een doodse stilte valt die hij dan weer tot een bulderend leven weet te wekken. Het lukt. Lebbis heeft Jansen niet meer nodig.

 1. 1

  Inderdaad vermoed ik ook dat Lebbis alleen leuker is dan Jansen. Maar is het Lebbis die Maassen volgt? Is “op het randje” niet een algemeen principe van cabaret dat de laatste jaren steeds meer op de voorgrond treedt? Zijn Hans Teeuwen en Najib Amhali minder grensverleggend?

 2. 2

  @TT: Daar waar Lebbis vloekt en tiert uit woede en vervoering, gaat Teeuwen de platvloerse weg in om te kleineren en shockeren. Vind ik persoonlijk plat

 3. 3

  Het zijn beide manieren om het schemergebied tussen goed en fout op te zoeken. Ik betoog dat Lebbis en Maassen niet de enigen zijn, en vraag me af of het niet een algemene trend is, i.pv. dat Lebbis Maassen volgt. Geengageerd cabaret met overdrijving is toch niks nieuws?

  Zie ook bijvoorbeeld de geweldige Andre Manuel.

 4. 4

  Ik heb Lebbis & Jansen nooit zo leuk gevonden, Jansen is gewoon te goodie-two-shoes voor mij. Lebbis alleen aan de andere kant, vind ik één van de leukste cabaratiers. Hij is dan veel feller, veel gemener en soms lekker fout. Als ie nooit meer een show met Jansen doet hoor je mij niet klagen.

 5. 5

  Nu moeten we zelf natuurlijk naar die voorstelling om te zien wat ‘op het randje’ bij Lebbis betekent. Of kun je alsnog een voorbeeldje daarvan geven?

  Is ‘op her randje’ bij Lebbis van hetzelfde kaliber als de oubollige maar leuke Tom Manders-sketch die de archivaris van patenten laat uitleggen hoe een muizenval met scheermes uiteindelijk de keel van het knaagdier doorsnijdt?
  Of is het meer van de quasi-visionaire humor waarmee Freek de Jonge de toestand in de zorg uitlegde: “Ja, je vader ligt op het randje. Overvol ziekenhuis. Drie patiënten in één bed. Eén in het midden, twee op het randje.”

 6. 7

  Op het randje? wat in de show was op het randje? ik vond het eindelijk de tijd dat iemand de waarheid durft te vertellen. dit was geen comedie. dit was een wijze levens les. en ik hoop werkelijk dat er meer mensen zijn die daar wat van leren. ik ken niet alle nederlandse cabaratiers dus liefhebbers wees niet boos. maar ik geloof dat mijn simpathie voor nederlandse cabaret eindelijk is gekomen.
  respect Lebbis!

 7. 9

  Even voor alle duidelijkheid: wie er nu onder mijn naam èn oude weblog hier reageert (zie #5) is mij een raadsel. Ik zie het maar als een grap.
  De gequote bak van Freek de Jonge was wel op mijn oude weblog te vinden.
  Ach ja, lachen de drempel over nietwaar?

 8. 10

  Peter, was je het niet gewoon zelf? Dit is een redelijk oud artikel dan aan necromancy onderhevig is. De reactie van #5 is van 09-02-2007. Al bijna een jaar oud.

 9. 12

  Verrek! Helemaal niet op de datum gelet, ging er te vanzelfsprekend vanuit dat GC altijd volledig bij de tijd is.
  Da’s nou ook een grap zeg…., wat moet je bij jullie toch vreselijk oppassen!

 10. 14

  Nou, mijn korte termijn geheugen kan blijkbaar niet eens een maandje of tien bevatten. Je kan ze natuurlijk al na een dag verwijderen, kijken of ik dat door heb.
  De kans is dan weer groot dat ik als een bezetene ga reageren (jawel, wat ik nu doe is nog helemaal niks), maar in dat geval heb je nog altijd de ip-ban tot je beschikking.

 11. 15

  Ok. Misschien maar direct de IP-ban dan? Scheelt zowel jou als ons tijd. Hoewel, dan moet ik wel eerst de mogelijkheid tot IP-bannen inprogrammeren in het systeem.

  En dat kost ook weer tijd. Moeilijk, moeilijk.