Voor velen is de grote favoriet Duitsland. En op basis van de afgelopen zes jaar is dat niet verbazingwekkend. Met twee derde plaatsen op WK’s en een finaleplek op het afgelopen EK zat Duitsland er lekker kort bij. ‘Nederland moet maar blij zijn met een tweede plaats in de poule’, zo wordt er nu al geredeneerd. Gezien de poule met verder Portugal en Denemarken zou iedereen ervoor tekenen. Maar moeten we nou echt zo bang zijn voor die Duitsers?
Wat mij betreft niet. Natuurlijk hebben ze bakken vol kwaliteit en vooral de voorhoede lijkt erg indrukwekkend, maar de zwakheden zijn er wel degelijk. En duidelijk ook nog. Zo is Mario Gomez een goede afmaker, maar vaart hij vooral wel bij de verdedigende zwakheid van de tegenstander in plaats van dat hij drijft op zijn eigen kwaliteit. Het is geen speler die zelf zijn kansen forceert. Dat geldt ook voor Miroslav Klose, de spits die hem nog uit het elftal kan houden. De veteraan heeft in het Duitse shirt een onvoorstelbaar gemiddelde (63 goals in 116 interlands) en kan uit het niets een doelpunt maken, maar is daarbij wel afhankelijk van een fout van de tegenstander of goed voorbereidend werk van een medespeler.
Verder is de achterhoede een probleem. De linksbackpositie kan maar niet goed worden aangekleed en centraal achterin is er niet de beschikking over een ingespeeld duo. Badstuber lijkt daar zeker van zijn plek en zal naast zich de lompe, logge Mertesacker of de op clubniveau uitstekend, maar in de nationale ploeg matige Mats Hummels naast zich krijgen. Rechtsback is geen probleem, aangezien Philip Lahm tot de beste van de wereld hoort op die plek, maar er is een kans dat hij als linksback geposteerd wordt vanwege het eerder genoemde probleem. Centrale verdediger Jerome Boateng zou dan rechtsback kunnen worden. Niet zijn natuurlijke positie, maar hij kan er uit de voeten. De keeperpositie is daarentegen onomstreden. Bayern-keeper Neuer is absolute wereldklasse en al is de eerder genoemde verdediging dan niet het sterkste punt van de ploeg, er staat een doelman achter die daar aardig wat kan compenseren. Toch zal met het onder druk zetten van deze verdediging genoeg te behalen moeten zijn.
Op de overige posities kunnen de Duitsers bogen op een surplus aan kwaliteit. Het vijftal tussen de spits en de verdediging kan op verschillende manieren ingevuld worden. Normaal gesproken spelen Schweinsteiger en Khedira centraal op het middenveld. Beide hebben zich op internationaal niveau bewezen en hebben zowel aanvallend als verdedigend kwaliteiten. Khedira zal iets meer de loper zijn en Schweinsteiger meer de spelverdeler. Daarvoor speelt Ozil op de 10. Weinig spelers zijn zo technisch en tactisch begaafd als de Turkse Duitser. Wat er op de flanken zal staan is minder voorspelbaar. Podolski is altijd een zekerheidje geweest op de linkerflank. Op rechts is Thomas Muller altijd de man geweest. Een echte allrounder, die eigenlijk op elk gebied een ruime voldoende haalt. Maar hij heeft niet zijn meest briljante seizoen achter de rug en Podolski heeft de afgelopen jaren niet zoveel concurrentie als nu gehad. Want met opwindende talenten als Gotze, Schurrle en Reus staan er drie spelers te trappelen hun posities over te nemen bij enige verslapping. Duitsland is, net zoals in mindere mate Nederland, te vergelijken met Achilles. Verschrikkelijk sterk en gezegend met talent, maar wel met een duidelijke zwakke plek.
Deze column is geschreven door Michiel Jongsma. Hij staat ook op SoccerDepartment.
Foto Flickr cc Voetnoot.org
Reacties (12)
Het is natuurlijk ook dat Poule A (Rus, Griek, Pool, Tsjech) een redelijk zwakke en onvoorspelbare groep is. Of je wint of tweede wordt doet er niet zoveel toe, het enige wat telt is bij de beste twee van de poule eindigen en het meest realistische scenario is dat dat achter Duitsland is.
Als voetballiefhebber ben ik ook mens en als mens hoop ik dat we er na drie wedstrijden uitliggen want dan is het meteen afgelopen met die oranjestront waarmee het land al wekenlang wordt volgepoept.
Als niet voetballiefhebber kan ik het daar alleen maar mee eens zijn. In de winkel krijg je rare plastic beestjes (waar dan achter de kassa blagen om staan te bedelen), in de reclames lopen “BN’ers” (al moet je me niet vragen hoe ze heten) irritant te doen in en rond voetbalstadia en bij mij in de straat vindt meer dan de helft van de bewoners al wekenlang ineens oranje vlaggetjes mooi en hangen vlaggen met Holland (in deze omstreken is Hollander normaliter een scheldwoord) al net zo lang aan de gevel.
Hier in de straat hetzelfde beeld. Al weken geleden werd de troep met hoge ladders aan daken, bomen en lantaarnpalen vastgemaakt. Gelukkig heeft nog maar een enkeling die irritante wk-toeter van twee jaar geleden bewaard. Met een beetje geluk krijgen we lekker 3 weken regen. Dat houdt de dwazen van straat.
Als Nederland de eerste twee wedstrijden verliest liggen we er zeer waarschijnlijk al na twee wedstrijden uit, dan is het helemaal vlug gedaan met de Oranjegekte.
Persoonlijk zou ik Nederland – Griekenland op dit moment wel een leuke kwartfinale vinden. En dat we dan op penalties verliezen (PVV en SP ieder +4 in de peilingen).
Duitsland heeft geleerd om snel te counteren. De bal rondspelen en door dat balbezit het spel domineren konden ze altijd al, dat doen ze nu nog steeds, maar er zit een venijnig eindspurtje aan vast en daar wachten ze niet mee tot de tegenstander wat steekjes laat vallen, of neervalt van vermoeidheid. Duitsland heeft ook altijd een probleem gehad met het passeren van een speler. De doellijn van de tegenstander werd slechts benaderd via passes en nooit zag je een gelikte individuele actie. Met Özil hebben ze eindelijk weer een speler die dat wel kan, maar ik denk toch dat hij zal spelen zoals de rest van het Duitse elftal dat doet. Ik vind dit Duitsland een beetje vergelijkbaar met het huidige Nederlands elftal, ook al staan er compleet andersoortige voetballers. Duitsland heeft een iets beter middenveld en achterhoede, en Nederland weer een iets betere voorhoede, maar belangrijker gaat worden hoe effectief iedereen zal worden benut tijdens de wedstrijden. Ik geef ze gelijke kansen op succes.
Wat betreft de oranjegekte: kan me wel voorstellen dat je er helemaal doodziek van wordt. Maar ik heb er hier geen last van. ;)
“We hoeven niet bang te zijn voor de Duitsers, de enige écht goeie spelers die ze hebben zijn Özil, Khedira, Schweinsteiger, Lahm, Reus, Hummels, Neuer, Götze, Müller en übertopscorers Gomez en Klose.”
Nee, inderdaad. Zo had ik het nog niet bekeken.
Mannschaft. Het individu is ondergeschikt…over het algemeen 11 gedisciplineerde dravers.
Ze hebben alleen het EK ’72 dik verdiend gewonnen (4 EK’s en 4 WK’s totaal). Puur op basis van kwaliteiten heeft Nederland v.a. 1974 echter gem. betere spelers gehad m.n. op het middenveld/ voorhoede die ook nog eens toonaangevend waren in diverse grote competities. Reken maar uit: WK ’74 (Duitse riooljournalistiek), EK ’76 (topfavoriet: 2 domme rode kaarten v.Hanegem Cruijff), WK ‘78 (bal tegen paal en zónder Cruijff, v.Hanegem), EK ’80 (idem: zonder Cruijff v.Hanegem), WK ’90 (topfavoriet), EK ’92 (topfavoriet; Smeichel, verloren van café elftal), WK ’98 (penalty op v. Hooydonk tegen Brazilië), EK ’00 (favoriet,eigen land: penalty’s), WK ’06 (onderschatting Rusland) en WK ’10 (medefavoriet,blunder Braafheid)…kortom: 80 % gedoe en 2 x pech
Dan kom ik uit op max. 5 WK en 5 EK- titels (incl. EK ’88) en dito rondvaarttochten die we hebben laten liggen…zitten we maar mooi in hetzelfde schuitje Griekenland en Denemarken (1x een EK)
Voetbal is een team-sport niet een sport gebaseerd op enkele spelers.
Dus dat doen die Duitsers beter als ons ja, die zetten een TEAM in het veld, Nederland 11 verwende kindertjes.
Als het zo doorgaat komt ooit het moment
dat ze zelfs beter Nederlands spreken
dan wij,
http://www.androidplanet.nl/46095/onze-kansen-android-app-wat-is-de-kans-dat-nederland-het-ek-wint/