Landelijk Platform Vuurwapens in stilte opgeheven

NIEUWS - Het Landelijk Platform Vuurwapens (LPV), vijftien jaar geleden opgericht om de illegale wapenhandel te bestrijden, is eind januari in alle stilte opgeheven. Vanavond zendt het KRO-programma Brandpunt Reporter een reportage uit.

Brandpunt meldt dat het besluit het samenwerkingsverband op te heffen, genomen is onder verantwoordelijkheid van inmiddels oud-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), die de Tweede Kamer niet heeft ingelicht over zijn besluit.

Na de aanslag op Charlie Hebdo spraken Europese justitieministers af de aanpak van illegale wapenhandel prioriteit te geven. Opstelten zei in februari nog: “We zetten stevig in op illegaal wapenbezit”.

Nu blijkt dus dat die stevige aanpak niet de wapenhandel betreft. Dat Opstelten de Tweede Kamer niet heeft ingelicht is wellicht opnieuw een bewijs voor zijn “vergeetachtigheid”. Zijn recente vertrek is zonder meer een goede beslissing, want ministers met chronisch geheugenfalen kunnen natuurlijk staatsgevaarlijk zijn.

Jammer alleen dat hij ook in de kwestie van het Landelijk Platform Vuurwapens geen verantwoording in de Tweede Kamer hoeft af te leggen. Zal de Tweede Kamer nu weer Rutte aan de tand voelen?

 1. 1

  Ik blijf bij mijn mening dat de top van de VVD beleid voert wat zeer gunstig is voor de georganiseerde misdaad. En toch schijnen deze criminelen nog zetel winst te pakken, arm land.

 2. 2

  Waar heeft Opstelten/ VVD de 2e kamer nog meer niet over ingelicht?

  Onaangekondigd opheffen van een platform in de (wereldwijde) strijd tegen illegale wapenhandel, doe je gewoon niet.

  Het Nederland van de toekomst:

  Op vrijwel iedere straathoek weer drugs én wapens kunnen kopen, gelijk enkele decennia terug. Vooral mogelijk gemaakt door de VVD.

 3. 3

  @2: Ja, want zo is dat in de VS en alles uit de VS is goed en moeten wij ook.

  En daarna gaan we met ons slavenleger in geprivatiseerde gevangenissen de VS en China beconcurreren en alles wordt helemaal geweldig.

 4. 7

  Teeven’s collega (inmiddels ex-collega) Jeanine Hennis ging met een aantal belangrijke bedrijven naar de wapenbeurs Abu Dhabi #IDEX alwaar, zo bleek, de president van Soedan al-Bashir (aangeklaagd wegens genocide) ook op bezoek was, dus past goed in het straatje… en tegen vuurwerk wil de VVD ook niets aan doen .!