Laat duizend weblogs bloeien

De Chinese regering heeft het lang volgehouden om dissidenten de mond te snoeren en elke vorm van vrije pers uit de weg te gaan, maar het ziet er naar uit dat die tijd over is. Weliswaar wordt het internet in China nog steeds driftig gecensureerd (naar schatting zijn er duizenden Chinezen die in staatsdienst het web afstruinen op zoek naar pagina’s die toch vooral niet gezien mogen worden, en zijn Amerikaanse bedrijven als Sun en Microsoft zeer behulpzaam daarbij), maar het lijkt niet effectief meer. Chinezen gebruiken massaal proxyservers om te ontsnappen aan de sterke hand van de censuur, en bezoeken daar, jawel, weblogs, die de rol vervullen die de oude media niet kan vervullen; die van waakhond en controleur van de overheid.

Zo ook de weblog van Li Xinde, die met een laptop en een digitale camera het land rondreist om misstanden aan de kaak te stellen. Waaronder het geval van een locoburgemeester, die 400.000 dollar uit de staatskas had gegrepen, en die werd opgepakt nadat Li erover had geschreven.

Lees: Death by a thousand blogs [sargasso1/sargasso1]

 1. 1

  Als ik het zo lees is het meer “death by 4 million blogs”. Duizend had de overheid nog wel aangekund, maar deze getallen zijn belachelijk.

  En daarbij komt nog de grote hoeveelheid buitenlandse sites die in China ook gelezen kunnen worden, ondanks de censuur.

  Maar of het voldoende is om het regime omver te werpen? Ik denk het nog niet.

 2. 3

  Regime omver werpen, Spuyt? Het lukt misschien wel om genoeg AK 47’s in één of ander Derde Wereldland op te kopen. Maar waar haal je in godsnaam 3500 rollators en scootmobielen vandaan, om het Nationale Volkscongres naar huis te sturen?

 3. 8 Meer democratie in China door weblogs
  Via Sargasso kwam ik uit bij een artikel van de New York Times van Nicholas Kristof. Kristof schrijft over de mogelijkheden die er in China ontstaan om door middel van weblogs te strijden voor meer democratie. Hij noemt als voorbeeld het weblog van en…

 4. 9

  Is dit tegenwoordig helemaal het ding? Webloggen in het reactiepaneel van Sargasso? Zonder mee te doen aan een discussie lijkt me het linken van je eigen weblog geen goede zaak.
  Zet wat neer als je wat te vertellen hebt, of doe het niet. Maar dit slaat nergens op…