Kweekvijvers van de maffia

Foto: copyright ok. Gecheckt 10-02-2022

Als ik één waarschuwing zou mogen geven aan de premier van Groot-Brittannië, en zeker niet alléén aan hem, dan werd het deze: Maffia’s ontstaan waar de staat afwezig is. En maffia’s kunnen blijven bestaan als de staat het vertrouwen van de inwoners in haar macht en effectiviteit niet terugwint.

“In mijn wijk zie ik van alles, zoals drugs, dealers enzovoort, maar ik ben er niet bang van. Wij zijn eraan gewend, er zijn mensen die de camorra haten maar ik niet. Ik denk juist vaak dat we zonder de camorra hier niet konden leven want ze beschermen iedereen, ook al is het niet goed dat iedereen ‘pizzo’ betaalt, maar wie betaalt, is veilig.”

Aan het woord is Antonio, een dertienjarige scholier uit Miano in de buurt van Napels, in een opstel uit 2008, maar het had ook een jongen uit Sicilië kunnen zijn, of Calabrië, of Apulië. Het beschrijft heel direct hoe een maffia (in Italië wordt nooit van “de” maffia gesproken, maar van le mafie – de maffia’s) greep krijgt en houdt op een gebied.

Voor Antonio en zijn vriendjes is er geen staat. En, laat ik eerlijk zijn, voor mij is die er ook nauwelijks. Ik heb geen drugsdealers voor mijn deur en ik betaal geen pizzo (beschermingsgeld), maar denk maar niet dat het zin heeft om bij bijvoorbeeld zware geluidsoverlast de politie of carabinieri te bellen. Je moet maar hopen dat iemand “met invloed” belt als het nodig is, of dat zo’n machtige persoon zelf ingrijpt.

Voor Antonio is er geen staat omdat die simpelweg volledig afwezig is in zijn leefwereld. Er zijn wijken in Napels waar niemand binnen kan zonder “bescherming” en waar de politie dus nooit meer komt. Voor mij is er geen staat omdat ik nooit weet of de agent die mijn aangifte opneemt een goeie is of op de loonlijst van een of andere maffia staat. Dat is best zuur als je in een nieuw koopappartement woont en je benedenburen prostituees zijn. Je wéét dat die “bescherming” genieten en dan wordt het bellen met de politie zelfs een riskante zaak.

Dat werkt ook de andere kant op. Omdat er geen staat is, kan iedere idioot zo’n beetje doen wat hij of zij wil. Niemand haalt het in zijn hoofd om je aan te spreken op je wangedrag. Als je maar een air hebt van arrogantie en macht, kiezen de meeste mensen het zekere voor het onzekere – het Siciliaanse mafiusu betekende vóór de opkomst van de Cosa Nostra dan ook een ‘arrogante, maar trotse en onverschrokken figuur’.

Als mensen, zoals in Londen, zelf hun have en goed moeten gaan beschermen, of zoals in Helmond knokploegen willen gaan vormen, ontstaat de ideale kweekbodem voor maffiose organisaties. Hooligans van Millwall zagen zich al even verheven tot helden die hun buurtje beschermden. Dan is het nog maar een kleine stap naar het verhaal van de jonge Antonio.

Reacties (11)

#1 Prediker

Een waar paradijs van anarcho-libertarisme, dat Italië! Wat verhindert de bevolking om zelf privé-legertjes aan politie/beveiligingsmensen in te huren?

Lijkt me gezonde concurrentie, gnigni.

  • Volgende discussie
#2 Share

@0 Inderdaad, de politiek faalt hopenloos.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 salvatore

In feite betalen wij ook ” beschermgeld” aan onze staats-maffia;
Met dat verschil er niets voor terugkomt; zelfs geen veiligheid.
Hooguit de,illusie van schijnveiligheid.

Ik zou ook meer vertrouwen hebben, in dit soort maffias dan in onze eigen regering ,en bedrijfsverstrengelde politic; Tevens, om de privatisering te reguleren.
Zijn we goedkoper uit ,en krijgen er meer voor terug. Als we dan toch moeten kiezen uit 2 kwade….

en vooral what u see is what u get. maakt het allemaal stukken werkbaarder.Voor de rest kwa corruptie,hebzucht,egoisme,gemakszucht,machtsmisbruik etc;
zal het niet zoveel verschil uitmaken.Hoooguit minder gelieg en gedraai erom heen.Wel een duidelijke structuur; en we weten eindelijk waaar we aan toe zijn.Het maakt ons leven een stuk makkelijker en overzichtelijker.

En facto zijn we beter af zonder regering en politici ;kijk maar naar Belgie. maar dit plan is zo gek nog niet.

Italianen hebben ook meer respect voor hen ouderen, en hen menswaardig bestaan. Tenslotte zijn we ook in nl; 1 grote familia.
Alleeen de big mama ontbreekt; en papa is als een puber, zich aan het uitleven op dance valey.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 alt. johan

Je kan het ook een staat in een staat noemen. De maffioso zijn dan ambtenaren in de binnenstaat. De binnenstaat heeft een eigen rechtstelsel met regels/wetten die niet zijn vastgelegd op papier, maar die wel gelden.

Als je de wikipedia pagina leest dan wordt het aannemelijk hoe zulke criminele elementen ontstaan. Er wordt gesproken over de 19de eeuw, en de controle heeft over water. Water dat van levensbelang is voor de agrariër.

Verder heeft men het over een enorme macht bij een kleine groep en aan de andere kant totale afhankelijkheid. Blijkbaar zijn dat de situaties waar maffia ontstaat en gedijt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jsk

er is een groot verschil tussen recht en orde @4

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Harm

Ik snap het probleem niet, het is toch gewoon een vorm van privatisering?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 ralf

In Nederland zie ik nog niet zo gauw maffia’s. De mensen zijn er teveel Einzelgänger om zich goed te kunnen organiseren. En dan nog die gewoonte om altijd de gordijnen open te houden …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Prediker

Dat zeg jij nu wel, maar ik denk dat als de Hell Angels gaan aanbieden om intimiderende kutjochies wat mores bij te brengen à raison van 2000 euro, daar best animo voor is bij gezinnen die worden geteisterd door buurtterreur.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Karl Kraut

Er is nog steeds staatsgezag in Italië. Het enige verschil is dat de mafia in Italië de staatsmacht nog niet hebben overgenomen. Daarna worden ze dan wat milder, omdat het het direkte geweld wat minder kan, om toch te kunnen plunderen. De voorwaarden waaronder ze er funktioneren, is omdat de drugsprijzen toch hoog blijven, wegens de ‘regulering’ (dat wil zeggen: illegaliteit) van dhhrugs door de overheid. De overheid is de objectieve bondgenoot van de maffia. Niemand regeert Italië zonder instemming van de maffia’s.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 piet de nuttige idioot

Harm @6 heeft de keutel bij het schoonste eind: er wordt gejubeld over een ’terugtredende overheid’, wat verwacht je dan dat daar voor in de plaats komt? De ‘vrije markt’ is een eufemisme voor mafiose praktijken, denken de mensen nou echt dat alle geschillen via de rechtbank (patenten, octrooien) uitgevochten worden?
En hoe ontstaan die geschillen: bedrijfsspionage, diefstal, en erger.

Eén van de core-bussinesses van de maffia is de bouw.
Ik kan me nog een bouwfraude-enquete herinneren van niet zo lang geleden, waar de heren miljarden aan verdiensten afkochten met enkele miljoenen.
In dat licht vind ik @7ralf vrij naïef…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Karl Kraut

De bouwmaffia kocht haar DANKZIJ de overheid georkestreerde activiteiten af BIJ de overheid. Duh. Neem bijvoorbeeld het voor miljarden storten van beton voor de Betuwelijn.

  • Vorige discussie