Kunst op zondag | Weg met ons

Dienstmededeling: Op zondag neemt Peter u normaliter mee op reis door cultureel en kunstzinnig Nederland. Maar ons bereikte het nieuws dat dit onderdeel zelfs voor Sargassobegrippen te links was. Het is immers 2018, en er waait een rechtse wind. Sargasso vindt het daarom tijd verandering, eens een andere kijk op de zaken. En daarom deze week eens iets anders. Het kan natuurlijk ook dat Peter op vakantie is, en we toch iets moeten. Maar dat laten we in het midden.

Laat u dus dit keer bij de hand nemen door Kamerlid Thierry Baudet, van het alom gewaardeerde Forum voor Democratie, die ons langs de kunst in de Tweede Kamer leidt. Of lijdt, dat onderscheid wordt ons in ieder geval niet helemaal duidelijk.Allereerst toont Thierry ons het kunstwerk “Nederland, land aan zee”, dat de “ schaamte voor onze identiteit” belicht. Het oikofobische kunstwerk verbeeldt de relatie tussen Nederland en het water, door middel van het tonen van onder andere de contouren van de Nederlandse kustlijn, een respectvol opgerolde Nederlandse vlag die het dedain die wij hebben voor onze natiestaat symboliseert en twee door toenmalig sociaal-activiste Beatrix geselecteerde teksten die voor haar als koningin der Nederlanden en persoon van elementair belang waren.

Daar vlakbij staat een rij beelden die onze cultuurcrisis symboliseren. Het zijn “geen helden van onze geschiedenis”, maar “random naast elkaar gezet” nadat ze “toevallig ergens op zolder werden aangetroffen”. Baudet heeft natuurlijk gelijk. Wie heeft er ooit gehoord van van dichters, staatslieden en schrijvers, zoals Nicolaas Beets, Joost van de Vondel, Joseph Alberdingk Thijm, Wilhelmina der Nederlanden, Willem II van Oranje en Frederik Hendrik van Oranje? Ze zijn gevonden op de zolders van een keur van Nederlandse musea en bij elkaar gezocht door de oud-directeuren van het Rijks- en Stedelijk Museum, gerenommeerde antifa-instituten.

De bustes zijn rondom een beeld van Icarus geplaatst, dat de vergankelijkheid van hoogmoed symboliseert, iets wat de altijd bescheiden Baudet zeker moeten aanspreken.

We nemen aan dat u, net als ons, na deze eloquente en goed geïnformeerde voorstelling van zaken een ongebreideld vertrouwen heeft in de bijdrage die de heer Baudet gaat leveren aan de kunstcommissie van de Tweede Kamer. Hou zee!

 1. 1

  Leuk op de zondagochtend! Ons frisse geluid in de tweede kamer die eens anders naar de dingen kijkt, en zegt wat veel mensen wel denken, maar niet durven. Want ja, onze elite doet dat voor ons toch. Hoogstaande kunstzinnige projecten, die maar zo klein percentage van het overschreden budget kosten.

  Jan Hendrik vd Berg schreef al in zijn boek Hooligans! Hoe de architectuur was ontaard in iets totaals geks, elitairs, onpraktisch, nihilistisch, en veel te duur.

 2. 3

  Ik kan me voorstellen dat Peter na dat filmpje (publicatiedatum 8 mei j.l. !) aan vakantie toe was.

  Dank je Joost (en wellicht Peter op afstand?)
  God sta ons bij.

 3. 4

  @3.

  Allemaal cultuurmarxistische uitingen die onze trotse geschiedenis geweld aan doen en onze christelijk-joodse roots verloochenen! ??

 4. 5

  Stel je voor dat je een hoogwaardigheidsbekleder van een belangrijk land langs deze kunstwerken mag leiden. Wat zeg je dan als je bij het kistje appeltjes van oranje bent beland? Je schaamt je toch de ogen uit het hoofd?

 5. 8

  @1

  Ons frisse geluid in de tweede kamer [ik neem aan dat je naar Baudet verwijst in het filpje] die eens anders naar de dingen kijkt, en zegt wat veel mensen wel denken, maar niet durven. […] Jan Hendrik vd Berg schreef al in zijn boek Hooligans! Hoe de architectuur was ontaard in iets totaals geks, elitairs, onpraktisch, nihilistisch, en veel te duur.

  En geheel op diezelfde lijn met Baudet, en Vd Berg zat Adolf Ziegler, die er zelfs een naam voor bedacht

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Entartete_Kunst

  Want, gekke, elitaire, onpraktische kust. Bah.

 6. 9

  @8.

  Jij weet zelf wel dat entartete kunst heel wat anders is dan kritiek op moderne kunst. Het demoniseren van personen op valse gronden dat is wat jij doet.

 7. 12

  @10.

  Wil Baudet kunstenaars onder controle brengen van de staat, een nazistaat, sommige kunststromingen verbieden, en vooral groepen als joden af laten voeren en in kampen laten vermoorden?

  Gadverdamme! Kritiek op moderne kunst is een recht, dan ben je niet gelijk een nazi.

  Baudet bedoelt dat we sterk kunnen bezuinigen op kunst die niets toevoegt, wat minder abstracte en wat meer kunst hebben die begrijpelijk is, dan alleen voor een zelfbenoemde kunstelite.

 8. 15

  Misschien is Baudet wel te porren voor zo’n prachtige twintigste eeuwse aquarelletje van een pittoresk landschapje. Is tenminste niet zo abstract, begrijpelijk en in historisch opzicht ook nog eens heel leerzaam, qua toevoeging mislukte kunstenaar cultureel erfgoed.

  [img]https://www.haaretz.com/polopoly_fs/1.5671065.1515419460!/image/1018316866.jpg[/img]

 9. 17

  Baudet is niet de meest handige, om lastige onderwerpen als cultuurrelativisme over te brengen. Zijn authentieke onnozelheid is aandoenlijk. Helemaal geen last van faalangst of gebrek aan zelfvertrouwen of zo. Wel onderscheid blijven houden tussen boodschap en boodschapper.

 10. 20

  Baudets flauwekulverhaaltjes kunnen me gestolen worden maar op zich is het een uitstekend idee om die spuuglelijke rotzooi de tweede kamer uit te flikkeren.