Kunst op Zondag | Tunnelvisie

Serie:

Tunnelvisie is vooral bekend als een vorm van kortzichtigheid. De tunnel zelf wordt vaak gezien als een enge krocht, waar claustrofoben het al gauw Spaans benauwd krijgen. Zelfs als de wanden bedekt zijn met een kakofonie van kleurige graffiti, voelen sommige tunnelgangers zich er niet op hun gemak.

De tunnel is zwaar ondergewaardeerd. In essentie is de tunnel immers ‘verbinding’. Jawel, hoe langer een tunnel is, hoe donkerder de reis er doorheen kan zijn. En dat willen mensen niet. We zijn tenslotte ter wereld gekomen omdat we via een tunneltje uit het donker naar het licht zijn geperst.

Toch hoopvol nietwaar, dat mensen verlichting willen? Nu de tunnel nog louter als verbinding zien en we zijn al een stuk verder. Vandaag in KoZ onze tunnelvisie.

Korte tunnels zijn helemaal niet zo donker. Hooguit geeft het beton de passanten een grauw gevoel. Niet getreurd, door heel het land slaan overheid, burgers, bedrijven en kunstenaars de handen ineen om tunnels op te pimpen. Van Ruurlo tot Lierop. Van Almere tot Weesp. Het zijn hele, lieve tunnels geworden.
cc-flickr-nunon-photostream-feestelijke-heropening-fietstunnel-weesp-2-160419

In New York komen tunnels voor die helser zijn dan de meest ellendige tunnel in Nederland. Ook daar moeten er kunstenaars aan te pas komen, om daar verandering in te brengen.

cc-flickr-new-york-city-department-of-transportation-191st-st-tunnel-beautification-project

Er is zoveel fraais aan tunnelverlichting, dat je kunt afvagen waarom het volk niet in opstand komt als een tunnel slechts door wat kale peertjes of kille neon wordt beschenen.

De Hondsrugtunnel in Emmen. Het lichtontwerp ‘Dolmen Lumen’ is van Titia Ex.

https://www.youtube.com/watch?v=rw-9u1cXUBw

De Bund Tunnel in Shanghai inspireert de tunnelgangers tot psychedelische filmpjes.  Het is een voetgangerstunnel, maar je kan er alleen in zogenaamde ‘people movers’ doorheen.

Het kan nog feeërieker. In de voetgangerstunnel in het pretpark Nabano No Sato in het Japanse Kuwana, vergapen zich duizenden toeristen aan de ledlampjes.

Een doorgang tussen twee vleugels van de National Gallery of Art in Washington krijgt de suggestie van een tunnel dankzij de lichtinstallatie ‘Multiverse’van Leo Villareal.

Tot slot: waarom hebben we in Nederland nog geen museum in een tunnel?

Reacties (4)

#1 Rigo Reus

En het mooie gedicht ‘Voor Ari’ van Jules Deelder is zo het langste gedicht (ter wereld?).

https://www.youtube.com/watch?v=Hy2b85-llwA

  • Volgende discussie
#2 P.J. Cokema

@1: prachtig! In welk tempo zou dit het best bij tunnelgangers binnenkomen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Henk van S tot S

Bij autotunnels wil ik voorzichtigheid betrachten, maar voor alle andere tunnels zou een wettelijke verplichting voor het aanbrengen van kunst moeten gelden :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie