Kunst op Zondag | Straattheater

Serie:

Al vanaf mei barst het van de straattheaterfetivals. Nu de zomervakantie is aangebroken is de kans wat kleiner dat het straattheater in regenbuien verzuipt. Dan zie je ineens ook theaterlieden, die normaal gesproken alleen binnen acteren, ook op straat, in parken en op pleinen aan het werk.

De echte straattheaterlui zijn natuurlijk de kunstenaars die niets anders doen. Of zijn dat kitschenaars? Makkelijk vermaak op braderieën, kermissen en buitenfestivals die de boel opleuken met acrobaten, jongleurs, clowns en grappige muzikanten.

Niks makkelijk. Straattheater is keihard werk. Alleen de voorbereiding al is pittig klussen. De aandacht van een slenterend publiek zien te vangen is zo mogelijk nog harder werken.

Veel straatthester is spektakel. Daar zit naar mijn smaak veel geschreeuw en weinig wol onder. Toch ben ik nog aardig wat straatheater tegengekomen dat me van begin tot eind kon boeien. Maar ik zou op straat wel eens verrast willen worden door een act die niet alleen boeit maar de toekijkende meute ook compleet stil doet vallen.

Krist Doo Straattheater met Ût Hunebed.

Parade van het 6e internationale straatthaterfestival in Sint-Petersburg.

Mr. Pejo’s Wandering Dolls met The Last bastion.

Teatro Pavana.

Natural Theatre Company met Umbrella Surprise.

Voor de straatartiest is het ook op straat de kunst in rolvast te blijven. Zelfs als je wordt afgeleid door andere straatperformers.

Heeft u voor de komende zomer tips over straattheater die we beslist moeten gaan zien?

Reacties (6)

#1 tigger

Edit, verkeerde topic..

  • Volgende discussie
#2 Rigo Reus

Gister in Deventer op Stelten een zeer vlakke, ongeinspireerde, voorstelling gezien van http://www.transe-express.com/en/ Misschien hadden ze hun dag niet. Wat je zegt: veel spektakel weinig wol. Maar deze club http://www.cie-unedeplus.com/ had net wel een prijs gekregen
In Avignon is gedurende de zomermaanden veel straattheater te zien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Henk van S tot S

@2:
Inderdaad.
Zelf kwam ik jarenlang veel in en rond de Pyreneeën, daar barst het ook van de de openluchtvoorstellingen.
De kans om te “verzuipen” is er ook wat minder.

Verder:
Ik heb de link van de ”struisvogels” doorgestuurd voor mijn nichtje van 2.
Vindt ze vast prachtig :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 beugwant

Voor mij is straattheater inderdaad iets waardoor je verrast wordt, en niet een show waarvoor de gemeente op de markt een tribune neerzet die al twee uur voor de aangekondigde voorstelling vol zit. Dat is openluchttheater.

Ik meen dat het vorig jaar was. Bij het Cultura Nova-festival in Heerlen moest La Fura dels Baus de openingsact aanpassen want een of andere ARBO-man verplichtte de acrobaten tot het gebruik van een door de Nederlandse vereniging van huisvrouwen goedgekeurde hoogwerker in plaats van het eigen materiaal dat ze van haver tot gort kenden.
Nu overstijgt zo’n act wel het ‘gewone’ straattheater, maar ik zie het als tekenend voor onze dorknopermentaliteit.
Kàn de ambtelijke, juridisch denkende Nederlander wel tegen zoiets buitennissigs?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Co Stuifbergen

@4: Ik vind vaak de “openlucht-voorstellingen” beter, omdat ze niet hun tijd hoeven te verdoen met het vangen van publiek (meestal gebeurt dat met iets dat herrie maakt). Omdat het publiek toch blijft zitten, kan een artiest dingen doen die niet meteen indruk maken, maar wel de voorstelling als geheel beter maken.

Uiteraard geldt dat ook voor voorstellingen in een theater.

Maar soms is het leuk om buiten te zitten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 beugwant

@5: Maar dan is het openlucht-theater. Dat het toevallig op staat plaatsvind maakt het nog geen straattheater. Voor mij is er een verschil, maar misschien ben ik aan het muggenziften, en daar is het vandaag niet het weer voor.

  • Vorige discussie