Kunst op Zondag | Koude Spelen – warme banden

Serie:

Het lijkt wel of het Nederland-Ruslandjaar nog lang niet is afgelopen. Officieel eindigde het vorig jaar november. Een jaar vol incidenten dat maar door  lijkt te gaan, omdat we nog wat moeten Spelen in Sotsji. Ook op kunstgebied worden er kritische vraagtekens gezet bij samenwerking met de Russen.

Zoals bij de sport het geval is, zo is er bij de kunst blijkbaar geen enkele behoefte de innige band met Rusland wat losser te maken.

Tot en met 25 mei 2014 loopt in het Teylers Museum te Haarlem de tentoonstelling ‘De Romantische ziel, schilderkunst uit Rusland en Nederland’. Met 52 schilderijen die de afgelopen maanden in de Tretjakov Galerij in Moskou gehangen.
Op 4 maart opent het Dordrechts Museum de tenstoonstelling ‘Willem II – Kunstkoning’. De schilderijen komen uit de Hermitage in St. Petersburg, daar in bezit omdat ooit tsaar Nicolaas I ze op een veiling kocht. Die veiling was nodig om de  schulden te betalen, die Willem II na zijn dood naliet.

De jubileumeditie van Manifesta zal dit jaar in St.Petersburg plaatsvinden. AICA Nederland (de Nederlandse afdeling van de Internationale Vereniging van Kunstcritici) vind de locatiekeuze uiterst ongelukkig, gezien de Russische anti-homo wet. In een brief aan Manifesta wees AICA er op dat “in de omstandigheden van de onderhavige Russische wetgeving zijn wij tevens van mening dat van vrije artistieke uitingen geen sprake kan zijn”.

De ijskoude Spelen in Sotsji gaan, zoals gebruikelijk, gepaard met een cultureel programma. Reken er niet op één van de volgende Russische kunstenaars in dat programma te zien.

Alexander (Sasha) Shaburov and Vyacheslav (Slava) Mizin, opererende onder de naam The Blue Noses, maken veelal satirische kunst. In 2007 verbood cultuurminister Alexander Sokolov onderstaande foto in Parijs tentoon te stellen.

Blue Noses – Era of Mercy, 2005.
cc Flickr Cea photostream Blue Noses - Kissing policemen 2005

Konstantin Altoenin besloot vorig jaar uit Rusland te vluchten nadat in St. Petersburg een paar schilderijen van hem in beslag werden genomen en de politie hem voor zijn huis stond op te wachten. Het ging o.a. om een schilderij waarop Poetin en premier Medvedev in damesondergoed stonden afgebeeld. In dit filmpje te zien.
[kliktv nr=1]

De Russische equivalent van Banksy, zou vorig jaar zijn overleden. Operende onder de naam P183 gaf hij in 2011 Russische burgers een symbolische gelegenheid een keertje de politie terug te slaan.
[kliktv nr=2]

Van Alexander Brener hoor je weinig meer. In Nederland beroemd-berucht geworden omdat hij in 1997 vijf maanden cel kreeg wegen het spuiten van een dollarteken op Malevitch´ schilderij ‘Suprematisme 1920-1927’ in het Stedelijk Museum. Voor Brener is kunst vooral actie en hij zal zeker in Rusland geen geliefd kunstenaar zijn. In dit filmpje een performance uit 1994: Loves me, loves me not.
[kliktv nr=3]

Kunst als actie, daar weet de groep Voina alles van. Eén van de voormalige leden van de groep, Nadezhda Tolokonnikova, is nu lid van Pussy Riot en onlangs veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor een geintje in een kerk. De oprichters van Voina, Oleg Vorotnikov en Natalia Sokol zijn ruim een jaar geleden naar Italië gevlucht wegens bedreigingen van ultrarechtse groeperingen.

Voina moet het wat rustig aan doen omdat leden van de groep op een Interpollijst staan van gezochte verdachten. Hier een filmpje over Voina, waarin de groep het aan de stok krijgt met de organisatoren van een tentoonstelling in Rusland (2009).
[kliktv nr=4]

Overigens zijn ook Nedelanders wel eens de dupe van de warme Nederlands-Russische banden. Fotograaf Rob Hornstra en journalist Arnold van Bruggen, die met The Sochi Project de armoede en schending van mensenrechten in beeld brachten, mogen Rusland niet meer in. Vorig jaar werd hun tentoostelling in Moskou door de autortietein afgelast. Tot 2 maart nog wel te zien in het FotoMuseum in Antwerpen.

Bij Poetin’s bezoek, vorig jaar aan Nederland, werd kunstenaar Harry van Gestel aangehouden. Hij had op zijn etalage protestleuzen geschilderd, waar de politie strafbare zaken in zag. Ten onrechte, bleek later.

Rutte heeft in Sotsji met Poetin gesproken. Zou het gesprek zijn afgesloten met een warme kus? In Rusland heel gewoon.  Denk bijvoorbeeld aan de broederlijke kus van Brezjnev en Honnecker, die Dmitri Vrubel in 1990 op de Berlijnse Muur schilderde.
cc commons.wikimedia.org Kiss-EastSideGallery

We begonnen met een kus, eindigt het ook met een smakkerd? Een vrije variant van Dmitri Vrubels werk.
rutte-poetin-kus

De Russische tekst is een zeer vrij geciteerd uit een liedje van cabaretgroep Don Quishocking:
“Zal hij het doen, zal hij het doen, Dat was voor iedereen de vraag,
Geeft hij hem een zoen, geeft hij hem een zoen, geeft hij hem de volle laag?”

Reacties (9)

#1 qwerty

Het leven is zwaar, zeker in Rusland.

(mooi verzameld)

  • Volgende discussie
#3 Rigo Reus

Prachtige foto’s van Rob Hornstra over Sotchi.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 P.J. Cokema

@3: Ja, en lezenswaardig ook. Het laatste hoofdstuk op de website komt misschien tegemoet aan wat @2 hier mist. Onder punt 8 staat een rijtje namen van Poetin-slachtoffers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 gbh

@4: The Sochi Project is één grote aanklacht tegen het misdadige regiem van Putin, daar mis ik niks in.

Als ik al wat zou missen is het dat onze koning gehaktbal en het feestbeest Rutte die maar één leidraad kent in het leven Putins maffia feestje op lopen te fleuren en status geven waar andere regeringsleiders wel wegblijven.

http://www.theguardian.com/sport/2014/feb/07/sochi-vladimir-putin-hitler-berlin-garry-kasparov

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Andy Cap

Poetin viert gouden plak Wüst in Holland Heineken House.

“Wüst werd vanavond in het HHH in Sotsji gehuldigd voor haar overwinning eerder vandaag. De schaatsster won goud op de 3000 meter. De onaangekondigde aanwezigheid van Poetin is opmerkelijk, aangezien Wüst als een van de weinige olympische sporters openlijk biseksueel is.”
http://www.nrc.nl/olympischespelen/2014/02/09/poetin-viert-gouden-plak-wust-in-holland-heineken-house/

Ook de foto van die knuffel ontbreekt helaas.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Rigo Reus

@6 Ah, het Holland Huichelen Huis. Wel typisch dat het trefwoord ‘Olympische Spelen’, ontbreekt op sargasso.nl
Sport is kennelijk niet echt een sargasso-dingetje. Gefeliciteerd Michel Mulder!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 gbh
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Andy Cap

En als de wereld op zijn kop stond toen Obama Raoul Castro de hand schudde, dan verwacht ik toch tenminste hetzelfde als Putin een van de weinige olympische sporters die openlijk biseksueel is, een knuffel geeft.

Een knuffel notabene! Dat is wereldnieuws!

  • Vorige discussie