Waar de een De Kunstenaar in God ziet, ziet een ander De Kunstenaar als vervanger van God. Of u in God gelooft of in De Kunstenaar, in beide gevallen geeft u blijk van behoefte aan invulling van uw geestelijk welzijn.
Kijk, u kan God nooit gezien hebben. In de bijbel (Exodus 20) heeft ze expliciet verboden kunst te maken: “Gij zult u geen gesneden beeld, noch enige gelijkenis maken, van hetgeen boven in den hemel is, noch van hetgeen onder op de aarde is, noch van hetgeen in de wateren onder de aarde is.”
Dat verbod is dus inclusief een beeltenis van haarzelf. God haat kunst, zoveel is wel duidelijk.
De overweldigende hoeveelheid kunst op aarde mag dan het bewijs zijn van de eeuwen goddeloosheid? Gewoon een verbod aan je laars lappen. Dat heet tegenwoordig de vrijheid van de kunstenaar. En tegen die vrijheid is geen god opgewassen. Ze kan nog zoveel toorn over ons uitstorten, de mens blijft maar afbeeldingen maken van hetgeen boven in den hemel is, en van hetgeen onder op de aarde is, en van hetgeen in de wateren onder de aarde is.
Eén ding heeft kunst gemeenschappelijk met god en gods woord: zoveel zielen, zoveel duidingen.
Damien Hirst – Oh My God
Damien Hirst – For the love of god
Fred Eerdekens – Neo Deo
Carl Milles – Hand of God
Lorenzo Quinn – Hand of God
Taturo Atzu – The Garden Which is Nearest to God
Morton Schamberg en Baroness Elsa von Freytag-Loringhoven – God.
Sarah Pierce – The Flying Spaghetti Monster
Beste lezer, u bent een god in het diepst van uw gedachten. Hoe duidt u de getoonde kunst?
Reacties (7)
Bijna zo mooi als de afbeeldingen:
;-)
Over emancipatie gesproken ;-)
void
@2: En ik dacht nog, god, laat ik dat gat eens vullen…..
@0 Het vierde gebod dat je citeert hangt samen met het vijfde: gij zult u daarvoor niet buigen. Het is een verbod op het aanbidden van beelden (van gouden kalveren bijvoorbeeld). De stenen tafelen waarop de geboden geschreven stonden, werden bewaard in een ark waarop twee mythische wezens te zien waren. Daar had God dan kennelijk geen bezwaar tegen.
Keith Haring en God.
https://www.google.nl/search?q=keith+haring+triptyque&biw=1366&bih=657&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCIQsARqFQoTCPzQqvyBmcgCFQNWGgodnGcBxg#imgrc=nsblGWYKpmC6tM%3A
En een tentoonstelling in Dusseldorf
http://www.kunstsammlung.de/en/discover/exhibitions/the-problem-of-god.html
Wat er in feite staat is dat de mens zich geen beeld kan vormen van God. En dat God niet vergelijkbaar is met iets wat de mens kent. God kan dus niet gekend worden aan de hand wat de mens kent.
De schrijver van dit stuk begrijpt dit kennelijk niet en trekt ten onrechte de conclusie dat God kunst haat. De schrijver meent dus God WEL te kennen.
Best wel grappig eigenlijk;-)