Kunst op Zondag | Diefstal

Foto: copyright ok. Gecheckt 20-09-2022
Serie:

De grootste kunstliefhebbers zijn criminele kunstliefhebbers. Gestolen kunst gedijt goed. Afgelopen week waren er 4 kunstdiefstallen in het nieuws, over heel juni haalden 7 kunstroven de media.

Uit de Sint-Baafskathedraal in Gent is het marmeren kunstwerk ‘Salome’ van Jan van Oost gestolen. Ook te zien aan het eind van dit filmpje. Met dank aan Gentblogt.be.


In New York werd ‘Cartel de Don Juan Tenorio’, een werkje van Salvador Dali, in een boodschappentas ontvoerd en een paar dagen later per post retour gestuurd.

In het Drentse Nieuw-Weerdingen werden twee bronzen beelden (per stuk 200 kilo en 60 keer zoveel euro waard) van Ariane Stam uit een woning gestolen. In Nieuw-Haamstede verdween een miniscuul sculptuurtje van de Belg Piet Duthoit, tijdens een open dag.

Uit de beeldentuin van Galerie 15a in Lochem zijn een klein wit marmeren beeld en een roestvrijstalen kubus van hun sokkels gelicht. Allebei werken van Erik van Spronsen.

Uit het gemeentepark van het Belgische Kapellen verdween de metalen sculptuur ‘Easy Rider’, van Paul Van Hoeydonck.

Tijdens een kunstmarkt in Nijmegen werden 30 geborduurde portretfoto’s van Wilma van de Beek gestolen.

De politie zou er de handen aan vol moeten hebben, maar waarschijnlijk zal de opsporing van de gestolen waar niet hoog op de agenda staan. D66 pleit er al jaren voor het publiek er bij te betrekken, door het opzetten van een openbare databank. Op aandringen van de Tweede Kamer hebben de laatste verantwoordelijke ministers (2005 – Van der Laan en 2008 – Ter Horst) wel voor een databank met gestolen kunst gezorgd, maar in mei gaf Halbe Zijlstra nog te kennen niets voor een openbare databank te voelen (in antwoord op vragen Kamercommissie – pdf).

De nationale databank dient ter ondersteuning van een Interpoldatabank. Interpol gooit wel af en toe gestolen kunst op het internet. Verder moeten kunstliefhebbers die een handje in de opsporing willen helpen het van particulier initiatief hebben.
In Nederland heeft Lida Dijkstra in 2004 de website Gestolenkunst.nl gelanceerd, met een redelijk actueel overzicht van in Nederland vermiste kunst. In 2006 begon het Britse ALR (Art Loss Register) een digitale dependance in Nederland.

Dat ALR maakte ooit eens een top tien van bij dieven populaire kunstenaars. Net als bij de top tien records aan veilingopbrengsten (in KoZ van Waarde), staat ook hier Picasso bovenaan.
Op genoemde websites staat ongelooflijk veel gestolen kunst. Gelukkig wordt ook aardig wat kunst terug gevonden en zodoende kon de Amerikaanse justitie afgelopen week zeven kunstvoorwerpen terugsturen naar Italië, waaronder deze ‘Leda en de zwaan’ van de 16e eeuwse schilder Lelio Orsi.

De Italianen zijn op hun beurt zo trots op hun opsporingswerk dat ze er een tentoonstelling aan hebben gewijd (nog tot 6 juli te zien in het gebouw van de Unesco in Parijs). Het resultaat van samenwerking met andere landen.
Gestolen kunst gedijt ook als kunst. Goede kunst bestaat bij de gratie van vakkundig jatwerk, zou Picasso ooit hebben gezegd. Geheel volgens die opvatting is de afbeelding boven dit artikel tot stand gekomen. Regelrecht gejat van Bansky. Maar dat is meer citaatkunst.

In april dit jaar stelden de kunstenaars Eva en Franco Mattes ‘Stolen Pieces’ ten toon. Een verzameling van stukjes die ze uit kunstwerken van beroemde collega’s hebben ontvreemd. Op dit filmpje zie je het duo in actie. Je mag raden waar van welke kunstenaar dit gestolen stukje is.

Hoe het moet aflopen met kunstdieven maakte de Tsjech David Černý duidelijk op de Twente Biënnale vorig jaar met de installatie ‘Art Robbery’.

Wij zijn natuurlijk voor een wat vreedzamer opsporingsbeleid. Een openbare database levert in ieder geval een extra internetgalerie op.

Reacties (5)

#1 Bullie

leuk stukje!

  • Volgende discussie
#2 frank

PJ, hij is weer goed gevonden! Het geeft een heel merkwaardige sensatie, zulke prachtige sculpturen (uit de kerk van gent of de tuinen van Lochem) en weten dat ze gestolen zijn.

Ik zou het wel een idee vinden dat op Sargasso aan de zijkant een kleine galerij komt te staan met thumbnails van gestolen werken. Helpt de opsporing en geeft de website tegelijk meer uitstraling, want gejatte kunst is in de regel goede kunst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 P.J. Cokema - Reactie op #2

Hm, zal het eens doorgeven aan de directie. Maar het moet voor de politie toch simpel zijn een afbeelding te tweeten of anderzons het internet op te kwakken. Als dat met bepaalde verdachten kan, dan moet dat met gestolen kunst zeker kunnen.

#3 Rigo Reus

Dank voor de duiding. Nota Bene: ik heb verleden jaar nog die Twenthe Bienale bezocht, maar dat die neergschoten personen/poppen kunstdieven waren, dat moet ik dus hier lezen (de bienale had geen catalogus, als ik me het goed herinner).
En wat Bullie zegt: leuk stuk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 P.J. Cokema - Reactie op #3

Dat moet je dus hier lezen. Maar daar is Sargasso toch voor, zoals je hoort te weten ;-)