KSTn | Politieauto’s

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022

Komt er weer zo’n stuk voorbij waar je qua nieuwswaarde helemaal niets aan hebt, maar welke toch weer een leuk inkijkje geeft in de wereld die overheid heet. Dit maal gaat het om een rapport over de aanbesteding van de inkoop van politievoertuigen.
Gaat al snel om €500 miljoen. En er waren twijfels over of dit wel netjes ging.
Om een lang verhaal kort te maken, er zijn geen regels overtreden maar het kan beter dus gaan we ons best doen. Klaar.
Daar hebben ze dan wel 123 pagina’s van vrijwel onleesbare ambtelijke taal voor nodig. En eigenlijk staat er maar één interessant weetje in. Namelijk dat meer dan de helft van de politievoertuigen niet als zodanig herkenbaar is. Per jaar gaat het om 1490 voertuigen, waarvan er dus ruim 800 niet herkenbaar zijn.
Natuurlijk zitten hier een paar dienstauto’s tussen. Maar kennelijk worden we meer in het geniep gevolgd dan we ons vaak realiseren.

En ik ga weer over tot de orde van de dag.
KSTn = Selectie uit recente KamerSTukken.

Reacties (5)

#1 Karin

Zo’n aluhoedjes stukje is Sargasso onwaardig. Geen enkele uitleg over hoe 50% ongemarkeerde voertuigen zou zorgen voor een toename voor in het geniep gevolgd worden. Ga je schamen. En dan ook nog suggestief roepen ‘natuurlijk zitten hier een paar dienstauto’s tussen’? Nee, het zijn allemaal dienstauto’s natuurlijk, per definitie.

Overigens zijn de ongemarkeerde voertuigen van de recherche, van AT leden, van de korpsbeheerders, van de TR enzovoorts. Niks geen Big Brother hier. Lastig bv. georganiseerde misdaad bestrijden met als observatieplek zo’n reflecterende zebra met blauwe lampen.

  • Volgende discussie
#1.1 Yevgeny Podorkin - Reactie op #1

Karin.

Ja, Steeph krijgt nou eenmaal heel snel die rare paranoïde surveillance- waas voor z’n ogen. Heeft er pillen voor gekregen maar weigert ze vooralsnog ze in te nemen…

Ach, het recherchewerk zal uiteindelijk toch 99% el. gecomputeriseerd (RFID, satellieten) verlopen waarbij de “ongemarkeerde wagen” naar het doelwit wordt geleidt als afronding/ back up (zie b.v de film Enemy of the State 1998). Afhankelijk van dienst/ toepassing per regio(recherche/ zijn ze hooguit 1 of 2 merken hetzelfde type/ uit serie (dezelfde kleur, ongeveer hetzelfde kenteken e.d.), dus als je een beetje observatievermogen bezit..(De Heineken ontvoerders b.v. postten eerst maanden voor hun daad voor het politiebureau om type en kentekens te noteren van de recherche).

#2 Yevgeny Podorkin

Deze zinsneden vallen mij dan weer op:

Tijdens een bezoek aan Italië (via de Italiaanse politiekorpsen bij Fiat in Turijn) waren een aantal leden van de stuurgroep onder de indruk geraakt van het daar gehanteerde principe van af-fabriek. De keuze om alles in één hand te leggen was mede ingegeven door de ervaringen met wat de commissie de “Italiaanse droom” noemt: op- en inbouw in de productielijn in de fabriek.

Had daar graag bij willen zijn bij dat bezoek…

/enquetecommissies

Natte droom voor de meeste jongens tot 14 jaar: bij de brandweer, in een Porsche van Rijkspolitie of (gemeente)politie in een dikke donkerblauwe chevrolet Suburban…

*jammer van het plaatje*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Yevgeny Podorkin

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Harry

Heeft de politie afgekeken van defensie. Voertuigen die niet als defensievoertuig te herkennen zijn. Is wellicht een manier om de fiscale bijtelling te ontwijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie