KSTn | Afsluitdijk

Foto: copyright ok. Gecheckt 23-11-2022

Vandaag eens een hele andere insteek. Een inkijkje in het lange termijn functioneren van een overheid. Leest u gerust eerst dit Bestuursakkoord over de toekomst van de Afsluitdijk.
Mijn eerste reactie was: nou nou, wat een bureaucratisch gewauwel, kan dat niet makkelijker.
Maar dan realiseer je dat dit een akkoord is voor een traject dat bij elkaar mogelijk meer dan 50 jaar gaat duren. Plannen maken, besluitvorming, potjes geld verzamelen, vergunningen regelen, plannen aanpassen, uitvoering, etc…. En dan is ergens in 2060 de dijk weer helemaal op orde.
Een stevig deel van de bestuurders die het akkoord hebben getekend leeft dan waarschijnlijk niet meer.

Voor dit soort lange termijn trajecten is waarschijnlijk in de loop der tijd een bepaalde vorm ontstaan waarin zowel langdurige zekerheden verwerkt zitten (wat best lastig is voor een regering/college van B&W die zelf maximaal 4 jaar zit), een rolverdeling en een set met redelijk duidelijk omschreven doelen zonder tot achter de komma te neuken.

Het is dit vrijwel onzichtbaar functioneren van een deel van de overheid welke toch een belangrijke bijdrage levert aan de toekomst van het land die best wat meer waardering zou mogen krijgen. Het is niet sexy, het is niet cool, maar het werkt wel.
 
 
En ik ga weer over tot de orde van de dag.
KSTn = Selectie uit recente KamerSTukken.

Reacties (5)

#1 Sjiek

Daar hebben we dus geen beslismachine voor nodig. Wat niet weg neemt dat de overheid op andere lange termijn onderwerpen maar wat aanklooit.

  • Volgende discussie
#2 Harry

Het zou interessant zijn om te weten hoe besluitvorming rond de aanleg van de Afsluitdijk heeft plaatsgevonden. En dan gelijk ook maar van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse keerringen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 frank - Reactie op #2

Idd, de Oosterschelde stormvloedkering moet qua besluitvorming en budgetoverschrijdingen erg geleken hebben op de Betuweroute, maar volgens mij is er echt niemand die twijfelt aan het nut van de kering.

#3 Menno

Ach dat zegt niets, ze hadden al een paar jaar geleden allerlei partijen uitgenodigd mooie plannen in te dienen voor de Afsluitdijk. Vervolgens heeft de overheid niets van zich laten horen, en daarna alle inzendingen in de prullenmand gemikt – geen geld voor, jammer de pammer. Betrouwbare overheid? Mwah.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 PB (ex-BP)

Inderdaad mooie plannen. Zie hier een samenvatting van Bright: http://www.bright.nl/nieuwe-plannen-voor-de-afsluitdijk

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie