Kroniek van een aangekondigde uitslag in Gabon

Kansloze kandidaat Bruno Ben Moubamba poseert met een kiezer (Foto: Flickr/brunobenmoubamba)

Toen Omar Bongo overleed na ruim veertig jaar dictator geweest te zijn van Gabon, een olierijk land aan de Afrikaanse westkust, had hij genoeg geld verzameld om zijn zoon Ali-Ben in staat te stellen een overweldigende campagne voor de presidentsverkiezingen van gisteren te voeren. De andere 22 kandidaten zouden alleen al op naamsbekendheid verliezen in de verkiezingen, die uit slechts één ronde bestaan, waarbij degene met de meeste stemmen wint, ook als dat minder dan de helft is.

Omdat een flink aantal kandidaten zich op het laatste moment terugtrok, is het echter ineens een race geworden tussen Bongo junior, Andre Obame en Pierre Mamboundou. Obame, een voormalige minister, klaagde over vele oneerlijkheden tijdens de campagne (hoewel hij zelf een half jaar geleden ook nog van het ‘geen commentaar’ was toen anti-corruptie activisten zonder enige reden gearresteerd werden). Mamboundou is al twintig jaar oppositieleider en verloor de vorige keer kansloos van Bongo senior (van wie hij wel eens geld aannam). Volgens Bongo zijn al zijn tegenstanders verraders.

Voor het daadwerkelijk beleid zal de keuze tussen Bongo en Obame waarschijnlijk niet veel uitmaken voor de inwoners van het welvarendste Afrikaanse land onder de Sahara. Mamboundou belooft wel meer veranderingen, maar het zal voor een outsider lastig zijn die claim waar te maken. Het zou al heel wat zijn wanneer de uitslag eerlijk vastgesteld wordt en rellen uitblijven.

Niet iedereen is daar erg gerust op. Kandidaat Bruno Ben Moubamba ging zelfs in hongerstaking en belandde ernstig ondervoed in het ziekenhuis (maar was op tijd hersteld om zijn stem uit te brengen). Supermodel Gloria Mika, van oorsprong Gabonese, startte een campagne om onafhankelijke waarnemers te recruteren uit angst dat het land anders in een burgeroorlog vervalt. De onvrede onder de bevolking is groot.

De hoge opkomst suggereert vooralsnog echter dat de Gabonezen van plan zijn hun mening via de stembus te uiten. Bongo claimt inmiddels meer dan de helft van de stemmen gehaald te hebben. Onafhankelijke tellingen tonen echter een iets genuanceerder beeld. De definitieve uitslag zal nog wel even op zich laten wachten, ook als geen manipulatie nodig is om Ali-Ben Bongo te laten winnen.