Kromme tenen, Majesteit!

Hieronder volgt een gastbijdrage van Tom van Doormaal.

Oude heren imponeren, maar saai wordt het wel. Die meneer Bleker van het CDA is wel een uitvinding en een groot talent. Meneer Van Agt heeft al zijn ouderwetse zinswendingen laten vallen en bitst zijn christelijke radicaliteit de wereld in. Nu meneer Lubbers, ontevreden als CDA-lid, informateur, minister van staat, adviseur van de koningin? Het lijkt me geen bijdrage aan een ordelijk proces van de formatie.

En wat nu? Voorspellen is moeilijk maar zo moeilijk nu ook weer niet. Als ik u even mag bijlichten, voordat het hele knapenkoor weer bij U thee komt drinken:

● De ‘stevige CDA-toets’ gaat fout; dat levert een muitende fractie op of een muitend congres. Zo gelijk heeft Lubbers weer wel: stop hier maar mee… De persoonlijke schade is voor het trio dat nu wanhopig poogt de radiostilte vol te houden.
● Die verkeerde gok belemmert andere routes: paars-plus, of VVD,PvdA, CDA: de averij die de voormannen nu oplopen, hindert bij het smeden van stabiele samenwerking.

Majesteit, ik heb met u te doen. Ik mag niet bij U langs komen, maar ik heb wel een idee hoe het verder moet. De stilstand en stagnatie beginnen Belgische vormen aan te nemen. Dit land heeft recht op en behoefte aan serieus bestuur. Dat moet maar een zakenkabinet zijn.

De opdracht is eenvoudig: “het vormen van een kabinet dat een begin maakt met de noodzakelijke hervormingen en voldoende steun mag verwachten in de Staten Generaal”.

De vraag aan wie die opdracht moet worden gegeven: een paar oude politici, die het communiceren met het parlement verstaan. Ik denk aan Hans Wiegel en Herman Wijffels. Het probleem van de leeftijd kan worden verzacht door Hans Wijers er bij te vragen. De opdracht zij verder dat de regering jonge, niet politiek geprofileerde talenten dient te bevatten, zodat de hervormende radicaliteit verzekerd is.

Of het kabinet lang zit is een tweede. Maar het voordeel is dat de spelers van dit treurspel van nu, in de Tweede en Eerste Kamer moeten laten zien waar zij staan, bij elk pijnlijk besluit opnieuw. Als het bedrijfsongeval dan plaats vindt, dan kan er opnieuw gestemd worden en valt er wat te kiezen.

Tom van Doormaal,

Zelfbenoemd informateur in vrije dienst

 1. 1

  GVD, geen wonder dat de cyclus van beschavingen uiteindelijk in een dictatuur eindigt.

  Kunnen we niet gewoon een kabinet vormen met de drie heren die Tom noemt, met drie super-departementen. Dan mogen alle partijen staatssecretarissen aandragen naar rato van hun zetels in de kamer; dan hebben we wel geen kiesdrempel voor de kamer, maar een pseudo-kiesdrempel voor de uitvoerende macht.

  Ik ben het gedoe een beetje zat. Geert W. met z’n zogenaamde anti-Haagse opstelling voorop. Als de Onderbuik denkt dat het met een PVC-coalitie zijn zin krijgt, dan staat hem nog wat te wachten.

  Fuck it. Kom maar door.

 2. 2

  De huidige situatie die ontstaan is is dat er een demissionair kabinet ongegeneerd door gaat met het maken en uitvoeren van nieuwe plannen.

 3. 4

  de hele soap is oud aan het worden.
  linkse kerk ziet niets liever dan dat 1 parlementarier om gaat. En spint er op los.
  de CDA staat hierdoor, ondanks een beschamend verlies, in het middelpunt van de belangstelling.
  En nu zijn we dus al weken getuige van de verlengede politieke masturbatiesessie van het CDA. Hiep Hiep Hoera!

 4. 6

  Utter bullshit. Wiegel? Please! Geef ons een zakenkabinet met daadwerkelijk zakelijke mensen. Mensen die niet kijken naar links of rechts maar naar ‘the greatest amount of happiness for the greatest amount of people”. Dat alleen al sluit Wilders compleet uit…..

 5. 7

  Oude heren imponeren niet..geheel niet. Lang in de marge geparkeerd en nu lopen blaten…rot toch op ouwe knarren.

  Majesteit?…pffft. Time4 alex et al.

 6. 10

  Ik ben niet voor utilisme. Maar de verkiezingen hebben wel wat te betekenen. Zo kom ik bij de oude heren, die iets konden en kunnen. Maar ik zeg ook dat zij jonkies van kwaliteit mee moeten nemen.
  Waar ik weinig in zie zijn de mannen die nu hun komedie spelen: Wilders die ondanks zijn vaardigheid met taal nog niet weet dat woorden iets betekenen, Rutte die zijn net begonnen leiderschap al weer aan het verspelen is.
  Wiegel heeft een ouderwetse welgemoedheid en is een vakman; van mij mag hij de kans hebben. Maar, zie mijn andere teksten, ik vind wel dat er radicale pogingen tot hervorming moeten komen.