Zo onderhand werd ik toch wel nieuwsgierig naar die wagenwijd openstaande grenzen, met hun aanzuigende werking op Syrische testosteronbommen die ons land overspoelen om onze borstvergrotingen af te pakken. Ik reisde dus af naar Kerkrade, dat ik kende als een buitengewoon volatiele grensplaats sinds Mart Smeets ooit aan de vooravond van een Nederland-Duitsland in het straatbeeld verscheen met de verlekkerde constatering dat het hier wel eens behoorlijk uit de hand zou kunnen lopen.
Ik werd niet teleurgesteld. De grens stond inderdaad wagenwijd open. Zelfs toen ik een paar keer opzichtig heen en weer liep, vroeg niemand naar mijn paspoort. Nergens zag ik nerveuze legereenheden klaar staan om bij het geringste hoofdknikje van chef Hennis het prikkeldraad uit te rollen en zo de stormloop van gelukszoekers uit Herzogenrath te voorkomen. Onbevredigd droop ik af. De grens met Duitsland dichtgooien, het was een historische stommiteit die ik, als het toch ging gebeuren, graag van nabij had meegemaakt.
Reacties (5)
Ik snap de lol of uitdaging van dit stukje niet zo goed. De hele discussie gaat na Schengen en Dublin over de buitengrenzen (en dus niet over de binnengrenzen). Maar aan die buitengrenzen wordt zelfs niet één minuscuul lettertje gewijd.
Ja, humor is lastig. Het helpt als je dit stukje niet al te serieus probeert te lezen.
Gelukkig ook maar dat er geen echte grens ligt tussen Kirchrath en Hertogenrade. Dat er überhaupt een grens ligt is een grote historische vergissing van het Wener Congres van 1815. Tot dat jaar waren deze “twee dorpen” vanaf de oprichting één dorp. Helaas konden de inhalige Willems (van Respectievelijk Holland en Pruisen) elkaar niet het hele dorp gunnen, dus werd het na meer dan 700 jaar eenheid als een waar Salomonsoordeel doormidden gekliefd.
@1 Nochtans vindt 73% van de Nederlanders het een goed idee om de binnengrenzen weer te sluiten. Halbe Zijlstra riep een half jaar geleden al zoiets. Dus zo gek is het niet om even te doordenken wat daar de consequentie van zou zijn.
@4:
Als we dan toch met peilingen gaan werken… Hoeveel procent van Nederland is er voorstander van dat wij in dezelfde regio aan het bombarderen zijn? Want dat is de andere kant van de medaille. Je kunt niet gaan bombarderen en verwachten dat de mensen die daar wonen niet op de vlucht gaan.