KRAS | Stukje zeep

Foto: Opgelet, onderstaande tekst kan sporen van ironie bevatten
Serie:

Sinds de Britten anderhalve week geleden de zeggenschap heroverden over het natte stukje zeep dat hun onafhankelijkheid symboliseert, volg ik de livestream van The Guardian op de voet. Ook daar begint na de aanvankelijke verwarring het besef in te dalen dat Brexit meer het karakter heeft van een soap dan van serieuze politiek. De meligheid van de verslaggevers neemt met de dag toe.

Laten we eerlijk zijn: het is smullen geblazen, die wirwar van messentrekkerij, verontwaardigde paniek en verbaasde indolentie. Maar laten we ons evenmin illusies maken: ook Nederland kent geen politici die in staat zijn boven de grabbelende massa uit te rijzen als het land in nood raakt.

0

Reacties (9)

#1 Bernard Weiss

En dingetje dan, die van….eh…. nee, oh nee.

Of eh…… nee….

Nee zeg. Inderdaad. Geen idee. D’r is er geen één die memorabel genoeg is om als vooraanstaand poiticus aan te wijzen. Grijze drab.

 • Volgende discussie
#2 Joop

De rook verdwijnt vanzelf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Lutine

Maar laten we ons evenmin illusies maken: ook Nederland kent geen politici die in staat zijn boven de grabbelende massa uit te rijzen als het land in nood raakt.

Wel bij de les blijven graag. GB kent politici die de boel in de fik steken en dan weg rennen. Zou je dit soort politici negeren, dan hou je vanzelf de politici over die boven de grabbelende massa staan.

In Nederland hebben we helemaal geen politieke pyromanen!*

*Opgelet, bovenstaande tekst kan sporen van ironie bevatten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 ed

Je zou op zijn minst toch mogen verwachten als democraat dat een Brusselse politiek die deze Brexit heeft laten gebeuren de verantwoordelijken daarvan laat opstappen .Het gehele Europese gebeuren in Brussel kan eigenlijk niet bestaan zonder de uk .Zodra de founding nations van de eu uiteenvallen en dat met een sterk groeiende steun van eu burgers dan kan je niet verder gaan op oude voet .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joop

@4.

GB was niet bij de oprichting betrokken. Jij gaat maar weer lekker veel verwachten. De EU kan bijzonder goed zonder GB. Die zure nationalisten zoeken het maar lekker zelf uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 ed

De eu commissie van nu zou zijn ontslag moeten indienen . Brussel luistert totaal niet naar Europese burgers ,ze zijn alleen maar met hun eigenbelang bezig .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 ed

@5: Europa valt nu langzaam en zeer pijnlijk uit mekaar .Het proces is voor de Britten korter en beter .Het is afgelopen met Brussel ,tenzij ze de consequenties accepteren en hun falen toegeven ,dan valt er nog iets te regelen .Iemand zoals een woordvoerder van verhofstadt laten onderhandelen met de britten betekend dat brussel zijn ondergang tekend .Ik denk dat europa zijn positie enorm verzwakt in deze wereld door zo iemand als de woordvoerder van verhofstadt uit te kiezen voor onderhandelingen met de uk .Het brussel van europa zal een brussel moeten zijn dat zich niet alleen maar bezighoud met lobby’s en rechtse hobby’s uit het bedrijfsleven .De burgers in de eu klagen steen en been en de haat tegen de elite in brussel die zichzelf als ubermensch ziet is groeiend .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 ed

Als de EU dat idee van een politieke unie en verenigde staten van europa niet opzij zet ,dan valt het uit mekaar .Om de uk en de eu weer sterk te laten zijn heb je in de eu samenwerking nodig inplaats van chaos .Een politieke unie in de EU is onmogelijk vanwege taal en culturele verschillen ,het veroorzaakt zoals de geschiedenis ons geleerd heeft oorlog en verdeeldheid . Voor je het weet gaan Rusland en China dan een gezamenlijk blok vormen tegen de nationalisten / republiek eine van de usa .. europa zal zonder de uk zijn fundament en steun verliezen ,langzaam uiteen vallen ,onbetaalbaar worden en nooit meer iets te vertellen hebben in deze wereld .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Lennart

ed, ik snap best dat het heel lullig voor je is om te zien hoe het Brexit-kamp nu uiteenvalt in een tsunami aan kiezersbedrog en achterbaksheid. Maar het inhoudsloos afzeiken van anderen verandert daar echt helemaal niets aan.

 • Vorige discussie