KRAS – Naar de mallemoer

Foto: Opgelet, onderstaande tekst kan sporen van ironie bevatten
Serie:

De vrijheid van meningsuiting (u weet wel, het recht om iedereen en z’n moeder de tyfus te wensen op Twitter) is weer eens naar de mallemoer, deze keer omdat een Duitse komiekeling na wat heisa vrijgesproken gaat worden van Erdoganocide. Het is toch een beetje alsof het Nederlandse voetbal is ingestort omdat er ergens een Marokkaan met zijn onderbroek onder de douche betrapt is.

Ik ga niet nog een keer zeggen dat het allemaal commotie om niks is. Eerder iets anders: ik zou zo graag willen dat onze minister president eens pisnijdig werd om een cartoon, een hekeldicht of desnoods een mopje van Hans Teeuwen. Weglachen, schouderophalen, de professionele reactie van onze eigen politici op venijnige satire heeft ook iets verontrustends.

Reacties (27)

#1 Jos van Dijk

En dan, als Rutte pisnijdig is, hoe moet het dan verder gaan volgens jou?

 • Volgende discussie
#2 Christian Jongeneel

@1 Het lijkt me dat hij dan helemaal los gaat op twitter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

Ik zie dat niet gebeuren, Rutte blijft nog lachen als ie met zijn beste schoenen een koeienvlaai instapt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Rutte kan helemaal niet pisnijdig worden:

Hij heeft een huid waar alles langsheen glijdt en zo weinig empathie dat hij anderen niet aanvoelt ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 beugwant

Ja, Gregorius Nekschot die voor een drie jaar oud cartoon van zijn bed werd gelicht, dàt waren nog eens tijden…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joop

Rutte is een man die boven de partijen moet staan. En die niet al te emotioneel moet doen. Zeker niet in dit land waar de massahysterie heerst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 blanco

Zelf zou ik liever zien dat Rutte zich niet bezighoudt met (smakeloze) satire. Hij kan die tijd dan gebruiken voor het nakomen van een wettig referendum

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joop

@7.

Nakomen? Het is niet-bindend. Raadgevend heet dat. Dus ophouden met dat gezeur en gemekker. Al massahysterie genoeg met dat referendum.

En die mafkees met zijn rechtszaak: http://www.pvv.nl/index.php/36-fj-related/geert-wilders/9003-aanklacht-pvv-tegen-rutte.html.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Henk van S tot S

@7:
Hier
http://nos.nl/video/2086101-volledige-toespraak-van-premier-rutte-op-correspondents-dinner.html
vond ik hem, zij het gesteund door capabele tekstschrijvers, wel leuk met satire bezig zijn ;-)

Wat het referendum betreft:
Zie #8

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 beugwant

@9: Dat maakt hem nog geen Nobelprijswinnaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 HenkdeWaal

@8: Als partijen zelf de uitkomst bindend verklaren voor de stemming, is het logisch ze daarna aan te houden. Daar hoef je niet zo kleinerend over te doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 richard E

en ondertussen wordt in Zoetermeer een raadslid vervolgd omdat hij iemand voor racist uitmaakte. http://www.telegraaf.nl/binnenland/25625585/__Boete_geeist_om__Nawijn_racist___.html

maar nu is de vrijheid van meningsuiting weer niet in het geding.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Olav

@6:

Rutte is een man die boven de partijen moet staan.

Nee, dat hoeft hij niet. Hij is behalve premier ministre ook nog steeds “partijleider” van de VVD. Wat die functie ook behelst. Maar zijn kleur is duidelijk en die moet hij ook liever niet verbergen.

Degene die in ons bestel boven de partijen moet staan is het staatshoofd. Maar daar horen we niet veel van want dat is nogal een sukkel die zijn positie niet door verdienste heeft verworven. Ziehier een ernstig defect in het Nederlandse systeem. Gelukkig is hij ook niet heel belangrijk.

En die niet al te emotioneel moet doen. Zeker niet in dit land waar de massahysterie heerst.

Daar ben ik het mee eens. Een premier hoeft niet politiek neutraal te zijn maar je mag inderdaad wel verwachten dat hij een soort van kalmte uitstraalt. En hoezeer ik de VVD ook verafschuw, en Rutte een rare figuur vind: dat doet hij toch wel redelijk goed. Nu moet ik oppassen dat ik hem niet ga verdedigen, want ik blijf vinden dat hij en zijn kabinet moeten ophoepelen. Maar in tegenstelling tot zijn voorganger Jan Peter B. spreekt hij tenminste normaal Nederlands, hij geeft in debatten antwoorden op vragen (zelfs als de antwoorden niet heel bevredigend zijn) en hij lijkt vooral een pragmaticus, geen ideoloog.

Natuurlijk moet hij opsodemieteren als minister-president. Maar als liberaal mag hij blijven. Ik heb Mark Rutte liever als liberaal dan Lodewijk Asscher als “sociaaldemocraat”. Stuk Verdriet van Eikelsteijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Caute

Gisteren had Hans Beerekamp een mooie recensie over tv-uitzending De nieuwe wereld van afgelopen zondag.
http://digitaleeditie.nrc.nl/digitaleeditie/NH/2016/3/20160418___/3_08/index.html#page9
Het programma is nog te zien op uitzending gemist.

“Van der Ven (…) met gasten die het over levensbeschouwing, spiritualiteit en diversiteit hebben. Vooral dat laatste onderwerp is een speerpunt geworden, impliciet als een soort tegengas voor de geluiden die je de rest van de week vaak onweersproken op televisie hoort.” Hij noemde de uitzending afgelopen zondag een soort thema-uitzending, een appèl om eens op te houden met permanent wantrouwen jegens vreemdelingen of zelfs in Nederland geboren mensen met een van de meerderheid afwijkende etnische achtergrond.
Hoogleraar migratiegeschiedenis Leo Lucassen herleidt de weerzin vanuit de reeks terroristische aanslagen uit naam van de islam, maar OOK door de komst van sociale media. Wat daar aan boosheid opborrelt, wordt NIET meer weersproken door leidende politici en media, integendeel. Filosoof Joke Hermsen en historica Nadia Bouras noemden de onmogelijkheid om de islam uit te bannen. Maar dat wordt kennelijk wel ook al door andere partijen dan de PVV gesuggereerd. Die ‘joods-christelijke traditie’ bestaat helemaal niet, stellen zij, althans niet voor 1945. Journalist en filmmaker Natascha van Weezel spuide haar woede over het misbruik van de term „verzet” om migranten te weren.

Ik vrees zo langzamerhand politici zoals Buma, Pechtold, Zijlstra, Schippers en ja, ook Rutte, meer dan de jihadisten.
Ook hoe Schippers vergoeilijkte wat Derksen zei, maar ook MOCHT zeggen bij Pauw over de nette Nederlandse clubs die nu afglijden omdat mensen uit andere culturen met broekje aan zouden douchen, dat vind ik ongelooflijk ondoordacht, sociologisch onjuist en bovenal mensen weer etiketterend op een mensonwaardige manier. Ook Pauw gaf geen weerwoord. Het is kennelijk ‘progressief’ om Derksen flink zijn gang te laten gaan.
Zo moeilijk kan het toch niet zijn om er constructief en in samenspraak met mensen van alle diversiteit over te praten dat er verschuivingen zijn? Over die zogenaamd ‘nette clubs’ heb ik ook wel de nodige vraagtekens. Hoe zit het met de hooligan cultuur? Kennelijk maakt het niet uit of we met zijn allen genoeg opgeleid zijn. Wat dat betreft doet Nederland het nog goed. Maar DIT vraagt om een andere intelligentie en volgens mij zitten we in zwaar weer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 JANC

@12: De nieuwe politieke correctheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Amateur Commenter

@15: Ach joh, veel mensen herkennen zich in het beeld van Derksen, dat was zelfs 15 jaar geleden al zo. Ik durf te zeggen dat mensen die een weerwoord op Derksen hebben zelf niets met amateurvoetbal en diens clubdynamiek te maken hebben gehad. Het enige probleem is dat mensen zoals jij het niet als opening zien om tot een oplossing te komen; het probleem erkennen en dialoog te starten. In plaats daarvan begint het grote vingerwijzen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 JANC

@17: Begint het vingerwijzen niet bij zinnen als “er heel wat clubs naar de klote zijn gegaan omdat ze in een wijk liggen met veel Marokkaanse gezinnen”? Ik kan mij vergissen, maar wijst Derksen hier niet expliciet met de vinger naar de Marokkanen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Amateur Commenter

@18: Dat klopt, maar deze vinger legt hem op een zere plek. De rest wijst vervolgens naar anderen om zo te kunnen ontkennen dat deze plek bestaat. En dat gaat al een jaar of 30 lang.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 JANC

@19: Er is onderzoek naar gedaan. Er zijn maatregelen genomen (o.a. door de KNVB). Kortom, wat Derksen doet is de vinger leggen op een plek die 10 jaar geleden zeer deed. En dat gaat al een jaar of 15 lang.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 mark3000

@17: Expert, mij zijn wel enkele dingen onduidelijk. Geldt dat alleen voor mensen met Marokkaanse komaf, of ook voor mensen uit Algerije/Turkije/Polen/Spanje/Irak?

Ik was even aan het googelen, maar ik kon het niet zo snel vinden.. een lijstje van 5 clubs die naar de klote zijn gegaan door een te groot aantal Marokkaanse voetballers. Jij hebt hem waarschijnlijk zo paraat.

Wat ik wel makkelijk kon googelen is een lijstje van 5 clubs die naar de klote zijn gegaan, maar ik vind niet direct de relatie met Marokkanen.

* FC Wageningen
* SC Veendam
* AGOVV
* RBC
* HFC Haarlem

Weet jij dat zo? En wat zijn Marokkanen nu bij Twente aan het doen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 HenkdeWaal

@21:
Amateurclubs hebben niet de luxe die bvo’s hebben. Helaas zitten er wel te vaak stelende penningmeesters en andere ongeschikte mensen in zo’n bestuur. Maarja, het zijn ook allemaal vrijwilligers en die zijn echt heel veel tijd kwijt aan zo’n club. Soms moet je gewoon blij zij dat er iemand is die wat doet. Maar je commentaar lijkt niet gericht te zijn op Derksen zijn punt.
Ik heb het zelf helaas ook meegemaakt. Wat een leuke hippie club was veranderde door de komst van te veel Marokkanen. En als we dan.toch generaliseren. Marokkanen zijn vaak lastig in een team, maar ook zeer handig. Technische en felle voetballers. Alleen merkte ik dat ze wel meer structuur en leiding nodig hebben in het team en van de leiding.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 mark3000

@22: Ik steek de draak met de uitdrukking van Derksen: “naar de klote” gaan. Wat aantoonbare bullshit is als het gaat over het uiteindelijk moeten opdoeken van een vereniging. Bestuurlijke missers of een tekort aan vrijwilligers is daaraan schuld, zoals je al zegt. Waarbij de oorzaak nooit ethisch gezocht wordt (maar dat terzijde).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 HenkdeWaal

@23:

Het hangt natuurlijk niet samen met etniciteit, maar met de sociale, culturele, economische en maatschappelijke positie waar leden van een club zich in bevinden. Als zo’n club dan veel Marokkanen krijgt, dat botst dat vaak met de al huidige leden van een club. In je blootje douchen is dan anders, maar hetzelfde geldt voor vrijwilligerswerk binnen de club (scheidsrechteren, bardiensten, trainingen geven), of iets simpels als nooit de scheids aanraken, je tegenstander een hand geven, niet tegen de trainer ingaan, je kalmte bewaren, even blijven hangen na de wedstrijd.
Men gaat zich ergeren aan het gedrag van anderen. En als je dan wat meer mensen uit een zwak milieu krijgt (wat Marokkanen wel vaak zijn helaas) dan heeft dat naast de selectie, die gaat als eerste “na de klote”, ook invloed op een bestuur. Je vist namelijk opeens in een bestuurlijke vijver waar minder kennis en netwerk aanwezig is.
Ik heb het meegemaakt bij een club. Nu zit ik bij een club voor oud-studenten waar al jaren een ledenstop is. Je kunt enkel uitgenodigd worden en zult zowel een oké van het team als van een bestuurslid moeten krijgen en verplicht je vrijwilligerstaken te doen. Dat is eigenlijk helemaal niet goed, want op die manier dragen wij eraan bij dat alle ‘rotjochies’ bij een paar clubs terechtkomen. Aan de andere kant, als ik maar een leuke middag heb toch?
En als laatste, iedereen die voetbalt weet precies bij welke clubs het altijd ontspoort. Het zijn altijd dezelfde. De clubs vol met Marokkanen, maar de clubs in blanke achterstandwijken ook. Ik heb vroeger een paar jaar tegen de Oosterparkers in Groningen gevoetbald. Allejezus, wat je daar over je heen krijgt. Allen al van die omstanders… Niet te filmen. En altijd wordt er wel iemand op z’n bek getimmerd. Dus wat wij doen als we bij zo’n vervelend team zijn ingedeeld, is elke keer afzeggen en opnieuw inplannen. Die jongens voelen dan natuurlijk ook wel aan dat niemand op ze zit te wachten. Maarja, ik wil niet bedreigd worden omdat ik valselijk een ingooi heb geclaimd ofzo…
Eigenlijk zie je met die clubs in het klein wat er ook misgaat in de samenleving als geheel. We gaan naast elkaar leven en mijden contact met de ander door een paar vervelende ervaringen die worden bevestigd door je omstanders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Mario

@24

In je blootje douchen is dan anders…

Foto’s en video’s al dan niet online gezet, zijn een probleem met het ‘pesten’ onder jongeren, en ouderen. Wil je div. voorbeelden? Ik heb ze evt.

Het hangt natuurlijk niet samen met etniciteit, maar..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 mark3000

@24: Het is alweer 10 jaar geleden dat ik ben gestopt met voetbal. Een van de redenen was de manier waarop het spel zich voltrok. Er wordt op het veld voortdurend getreiterd, en er werden bewuste “doodschoppen” uitgedeeld. In mijn laatste seizoen werd op een gegeven moment een spel gestaakt omdat een van mijn team-genoten knock-out geslagen werd. Een gevalletje “uit de hand gelopen” zal ik dus maar zeggen, en dat had allemaal weinig te maken met allochtonen (of specifieker Marokkanen, jij kiest maar).

Ik heb zelf niet gespeeld in een team met allochtonen (of specifieker Marokkanen, jij kiest maar), dus nee, ik kan daar verder geen persoonlijke ervaring over delen. Wat ik wel kan ik is mijn persoonlijke visie geven over de wedstrijden die we moesten spelen tegen ploegen met veel allochtonen (of specifieker Marokkanen, jij kiest maar). In de kleedkamer van het autochtone team worden dan racistisch uitlatingen gedaan, en de wedstrijd wordt vanuit het autochtone team ook veel grover ingezet. In de context van “bespreekbaar maken”, heb ik dus het verzoek om deze thematiek ook op het lijstje te plaatsen. Maar ik denk dat Derksen zichzelf daar niet heel populair mee maakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Caute

@ 26 Dat is in deze tijd een zeldzaam bericht en dus heel informatief. Pas als je zoiets weet als buitenstaander, kan je beginnen met bespreekbaar maken.
Ik ben nog steeds ontdaan dat ook een zogenaamd VARA-programma met Pauw zo weinig stelling nam tegen de voor mij racistische uitlatingen van Derksen. En ook ontdaan door de bekrachtiging van dergelijke praat door ‘onze’ minister van volksgezondheid, mevrouw Schippers.
Ik blijf het ondoordacht en ordinair racistisch vinden. Toevallig zag ik vanmiddag een oud artikel van Marilse Eerkens over empathie, hoe belangrijk het is om je te kunnen verplaatsen in de ander. Zeker op dit moment is dat broodnodig. Eerkens citeert Frans de Waal die ook stelt dat we ervoor moeten waken die empathische kant van de mens niet te verwaarlozen. Competitie kan op korte termijn voordelen opleveren (het stimuleert het nemen van initiatief, creativiteit en hard werken), maar het zorgt op de lange termijn voor ontwrichting van de samenleving omdat er een grote groep ongelukkige en ontevreden burgers ontstaat die steeds minder bereid zal zijn om samen te werken. Hij stelt dat te grote verschillen tussen arm en rijk het empathisch vermogen afzwakken omdat men zich niet meer kan identificeren met de ander. Het thema ‘empathie’ dient hoger op de politieke agenda te staan. Pas dan kan je echt samenwerken.

Politici zouden dat weer eens écht op hun agenda dienen te plaatsen. Geen vals deuntje zoals Samsom volgens mij zong bij Pauw toen hij het Turkijebeleid verdedigde alsof het vluchtelingen een warm onthaal gaf.

 • Vorige discussie