KRAS | Belastingparadijs

Ho ho ho, belastingparadijs, dat klinkt meteen weer zo negatief, want hé als je al weet hoe je Nederland wilt noemen, waarom zou je dan met een parlementair onderzoek willen uitpluizen waar is van de beschuldigingen dat Nederland – hoe zullen we het zeggen – in fiscaal-economisch opzicht concurrerende omstandigheden creëert die bedrijven met brede internationale interesses aanmoedigt om tenminste in administratieve zin hun vestigingsbeleid af te stemmen op de prioriteiten van de vaderlandse regering.

De twee miljonairspartijen VVD en PVV doen niet mee met het onderzoek. Ze krijgen kippenvel alleen al van het woord ‘belastingparadijs’, welk wollig synoniem je er ook voor verzint. Doodsbenauwd zijn ze dat iemand de ‘magic money tree’ van de rijken der aarde zal proberen om te hakken. Het bestrijden van die angst begint met het ontkennen van zijn bestaan.

 1. 3

  “De twee miljonairspartijen VVD en PVV” Bij de PVV zitten verdomd weinig miljonairs, Henk en Ingrid komen voornamelijk van de werkvloer en zitten meestal onder modaal. Bij de VVD zullen er wel een paar zitten, maar die maken bij lange na niet de democratische meerderheid van de VVD stemmers uit.

  Het feit is dat door bedrijven concurreerde tarieven aan te bieden we netto meer belasting vangen van geld wat anders naar het buitenland zouden gaan. Het is net zo iets als dat de supermarkt iets in de aanbieding gooit en dan netto toch meer winst maakt, gewoon gezonde Hollandse koopmansgeest. Die extra inkomsten zouden anders bezuinigd moeten worden vooral op sociale zaken voor Henk en Ingrid even afgezien van het feit dat die bedrijven ook hun broodheer zijn.

  Helaas hoor je de linkse moraalridders daar nooit over, die gaan pas klagen als de bedrijven opeens naar het buitenland vertrekken, meestal denken ze ook nog dat die bedrijven toch wel zullen blijven als er maar flink gestaakt gaat worden. Zo werkt dat alleen niet in de geglobaliseerde wereld, waar je economische activiteiten met een klik van de muis kan verhuizen naar de andere kant van de aardbol.

 2. 4

  Saoedi Arabië is een belastingparadijs (en vrijheidshel), omdat de inwoners vrijwel geen belasting betalen. Nederland is een veilige belastinghaven waar fiscaal voordelig geld wordt doorgevoerd. Voor de inwoners toch meer een belastinghel.

 3. 7

  Als ik me loonstrookje bekijk, of welk bonnetje/formulier met cijfers erop eigenlijk, kan ik niet anders concluderen dat ik in een belastingshel woon.

 4. 8

  @3: Ik geef het de VVD en PVV mee dat ze ontzettend hun propaganda op orde hebben en inderdaad miljoenen mensen tegen hun eigen belang in op die twee miljonairspartijen weten te laten stemmen.

 5. 9

  @3: VVD en PVV zijn partijen vóór miljonairs.
  Dat hun meeste kiezers geen miljonair zijn, maakt geen verschil.

  Linkse mensen begrijpen ook wel dat Nederland een paar centen meer binnen denkt te halen.
  En linkse mensen vinden het ook leuk als Henk of Ingrid minder belasting hoeft te betalen.

  Maar linkse mensen vinden het niet mooi als Henrique en Inez, of Hans en Ingmar, véél meer belasting moeten betalen, dan wat wij van zo’n bedrijf krijgen.
  Linkse mensen begrijpen namelijk, dat we samen meer overhouden, als niemand voor belastingparadijs speelt.

  Sterker nog, Nederland houdt in z’n eentje ook meer over als niemand voor belastingparadijs speelt.

 6. 12

  Ik zou de VS eerder als een belastinghel willen betitelen. Niet om hoeveel je moet betalen maar om wat ermee gedaan wordt, namelijk wereldwijd dood en verderf zaaien.