KOM | Rotondekunst

Foto: copyright ok. Gecheckt 26-11-2022
Serie:

COLUMN - Omdat ik in de veronderstelling verkeerde dat Piedzjee Cokema nog steeds niet in de hoedanigheid was een Kunst Op Zondag te produceren, had ik gisteren een stukkie voorbereid over rotondekunst. Echter, meneer bleek back where he belongs. Dus had ik het voor niets geschreven. Dan maar een Kunst Op Maandag. Geniet ervan. Ook van uw vrijheid.

Niet elke rotonde heeft een kunstwerk. Waarom de ene rotonde wel een kunstwerk verdient en de andere niet, ik zou het niet weten. Vermoedelijk zit er geen enkele logica achter. Bovenstaande kunstwerk kunt u bezichtigen op een rotonde te Amersfoort Vathorst. Ik reed er afgelopen vrijdag langs nadat ik een bezoekje had gebracht aan de IKEA. Ik heb, om een goede foto te kunnen nemen, twee extra rondjes moeten rijden. Maar dan heb je ook wat.

Het is me niet gelukt precies te herkennen wat het voorstelde. Toen ik er de eerste keer langs reed, deed het me denken aan een paar benen die onder een gestileerde drol vandaan kwamen. En eigenlijk bracht het aandachtig bestuderen van de foto mij niet heel veel verder. Maar wellicht ziet u er iets heel anders in. 

Wat de kunstenaar er toe bracht om een dergelijke raadselachtig kunstwerk op deze rotonde te zetten, ik zou het niet weten. Wat een dergelijk kunstwerk op een rotonde doet, is ook zo’n vraag. De gemeente, die naar ik aanneem opdracht geef om een kunstwerk op een rotonde te plaatsen, wil het landschap denk ik verlevendigen. Vervolgens gaat er een kunstenaar mee aan de haal. En die wil, leer mij de kunstenaars kennen, iets vertellen. Maar dat moet dan wel weer op zo’n manier dat niemand er zodanig door in verwarring raakt, dat het tot ongelukken kan leiden. Om, ik noem maar iets, een enorme penis op een rotonde te plaatsen, is vragen om problemen.

Atelier van Lieshout Rotterdam

Dit op een rotonde is vragen om problemen.

Op rotonde en langs snelwegen is het zaak niet al te uitgesproken werk tentoon te stellen. Vandaar, neem ik aan, dat je zoveel non-descript gedoe op de openbare weg tegenkomt. Van die kunst waar niemand ooit enige aandacht aan besteed. Op zo nu en dan een omhoog getrokken wenkbrauw na waarschijnlijk.

Kunst Quinten Matsyslaan Eindhoven

Dit soort bijvoorbeeld. Volgens het bijschrift heet dit kunstwerk op de Quinten Matsyslaan te Eindhoven van Maarten Donders ‘Samen thuis’ en verbeeldt het de relatie van de bewoners met elkaar in de multiculturele samenleving. Waarbij de kunstenaar, naar ik vermoed, met de legergroene kleur en de spitsigheid van de twee pilaren de vijandigheid van de diverse groepen verbeeldt en met de lichte buiging de voorzichtige toenadering.

Rotondekunst Pijnacker

Of neem dit kunstwerk van Joost van Santen op de rotende Oostlaan – Emmastraat te Pijnacker. “Breekt mooi de ietwat eentonige rechthoekigheid van de flat”, om met reageerder Arjen Stilklik te spreken. 

Maar soms gebeurt er op rotondes wel eens iets grappigs. Zoals dit bijvoorbeeld.

Kunst - strandstoel

En dit vind ik ook wel aardig.

Art in roundabout

Of die berg aarde erbij hoort? Ik hoop het wel. Gaan we verder. Met dit.

Hummingtop / Bromtol

Dit is dan weer meer van het kaliber ach ja, waarom ook niet.

Fijne Peer

Kortom. Er valt van alles te vertellen over rotondekunst. Mocht u nog leuke voorbeelden op uw smartphone of computer hebben staan, be my guest in de reactieruimte.

Reacties (10)

#1 Rigo Reus

Deze is wel leuk http://www.rotondekunst.nl/index.php?page=rotonde&rotonde_id=258
Qua rotondekunst misschien wat te afleidend. Was er ook niet ergens een rotonde met daarop een zich verplaatsend huis?

 • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

Zie je die eerste echt niet, of doe je maar alsof? Het is een slak, natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Inkwith Barubador

Landingsbaan voor UFO’s (Houten):

http://www.martinriebeek.nl/landingsbaan/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 kevin

Die eerste is een subliminale boodschap aan alle automobilisten om langzamer te gaan rijden…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joost

En wie er ooit toestemming heeft gegeven om dit gedrocht midden op die rotonde te zetten…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 qwerty

@5: Weet je dat echt niet?

Verder: Die druppel is ook wel aardig trouwens

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Basszje

@5 vandaar dat het altijd zo’n puinhoop is met het verkeer daar! ^^

De meeste rotondekunst, zo leert mijn ervaring, komt voort uit het ‘1% kunstbudget’ waar bij nieuwbouwprojecten op zijn minst die hoeveelheid aan kunst gekocht moet worden. En waar plemp je dat?

Eigenlijk zou deze KOM ook kunnen gaan over non-descripte kunst in de openbare ruimte in het algemeen. Wie herinnert zich kabouter Buttplug nog?

In den lande is een andere trend overigens de ‘gesponsorde’ rotonde, waarbij een bedrijf een rotonde ‘adopteert’ en er wat neer gooit. Natuurlijk met bedrijfsnaam, dus eigenlijk is het een slinkse methode om de reclameregels te omzeilen, zie bv – http://www.zoetermeer.nl/wonen-vervoer/stadsbouwmeester-plan-van-de-maand_44993/item/bijzondere-inrichting-van-rotondes_57769.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joost

@6: Dus, dus… De rotonde is er LATER omheen gelegd? Waarom zou je dat doen? Qua kunst zou ik dan een andere plek zoeken om een rotonde aan te leggen. Dit ziet er niet uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 gronk

@3:mooie foto.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 P.J. Cokema

@1: Dat is een draaiend huis op een rotonde in Tilburg.

@0: Toch mooi zo’n KOM. Nu raakt de rest van de redactie zeer geïnspireerd er volgen er een KODi, KOW, KODo, etc. ;-)

 • Vorige discussie