Kunst op Zondag | Kunst volgens Google

Foto: copyright ok. Gecheckt 11-03-2022
Serie:

COLUMN - Ik had het beloofd aan de man die deze rubriek nu al meer dan 25 jaar (of zoiets) verzorgt. Ik had P.J. Cokema beloofd hem uit de brand te helpen. Ik had hem beloofd dat ik twee zondagen op rij Kunst op Zondag zal verzorgen. Deze zondag was de eerste. Ik heb gefaald. Althans, ik heb in die zin gefaald dat het mij niet gaat lukken om deze rubriek op een volwaardige manier te vullen. Op een halfslachtige manier gaat het overigens wel lukken. Daar bent u nu getuige van, mocht u nog niet zijn afgehaakt.

Het zit zo. Ik kwam met m’n planning in de knoei. Alhoewel, ik doe eigenlijk nooit aan planningen. Dan kun je er ook niet mee in de knoei komen. Het was dan ook bij manier van spreken. Het komt er in het kort op neer dat ik woensdagavond mij ineens herinnerde dat ik P.J. Cokema had beloofd om op twee zondagen zijn rubriek te verzorgen. Het loopt wel los, dacht ik bij m’n eigen, ik heb nog meer dan genoeg avonden om iets in elkaar te flansen. Maar ik was vergeten dat ik nog een ander stuk moest schrijven. En dat ik de meeste avonden niet in de gelegenheid zou zijn om achter mijn computer te kruipen.

Nu wil ik u niet niets voorschotelen. U heeft recht op uw wekelijke portie kunst in KoZ. Dus ik dacht bij mezelf: laat ik het mezelf eens makkelijk maken. Laat ik eens kijken wat Google onder kunst verstaat.

Ik stapte de digitale snelweg op, stoof door naar google en tikte ‘kunst’ in. Mij werd meteen de definitie volgens Wikipedia voorgeschoteld:

Onder kunst wordt in het algemeen verstaan: het product van creatieve menselijke uitingen zoals schilderen, tekenen, beeldhouwen, fotografie, film, interactieve media, literatuur, poëzie, theater, muziek, zang, dans, of bouwkunde.

Onder de definitie van kunst trof ik de kaart van Zwolle aan. Toevallig woon ik in Zwolle, dus dat was mooi. Ik vond dat er verrassend veel aan kunst gerelateerde plekken in Zwolle waren. De bekendste is overigens De Fundatie. In de volksmond wordt de bovenste verdieping van dit museum De Wolk genoemd. Ik doe zelf al jarenlang mijn best om er De Badmuts van te maken (dan heeft Amsterdam De Badkuip, wij De Badmuts), maar de volksmond wil er niet aan. Sterker nog, de volksmond staat me altijd glazig aan te kijken als ik er over begin.

Maar waar waren we gebleven? Bij Google. En wat Google kunst noemt. Onder de kaart van Zwolle zien we de afbeeldingen. Kijk, daar gaat het natuurlijk om. Om plaatjes. Komen ze:

Schermafbeelding 2015-11-21 om 00.48.15

Schermafbeelding 2015-11-21 om 00.48.22 Schermafbeelding 2015-11-21 om 00.48.28 Schermafbeelding 2015-11-21 om 00.48.35

 

Schermafbeelding 2015-11-21 om 00.48.41

Dit is het dus. Kunst volgens google. Een kwast die door klodders verf zwiert, een schilderspalet, een angry bird met verschillende kleuren en motiefjes een leeuw die gemaakt is van elektriciteitdraadjes… en Vincent van Gogh. Een redelijk tegenvallende oogst, mag ik wel zeggen. Hier is ene curator van niks bezig geweest. Als Google een museum was geweest, had ik het geld voor mijn kaartje teruggevraagd. En dat terwij ik een museum jaarkaart heb!

Maar goed, hier begon het allemaal mee. Met plaatjes, bedoel ik. In grotten. Tenminste, dat denken wij. Het kan natuurlijk ook heel goed dat men vroeger overal aan het tekenen was. Op rotsen, op bomen, in het zand… Maar dat alle prachtige tekeningen die daarop zijn aangebracht, het niet hebben gered. Kapot gekauwd door de tand des tijds. Alleen die tekeningen in de rotsen zijn bewaard gebleven. En nu denken wij dat de oermens zijn artistieke oerdriften enkel in donkere grotten tot uitdrukking liet komen. Terwijl, waarom zou je in godsnaam tekenen op een plek waar niemand het ooit ziet? Waarschijlnijk was het eerder de uitzondering dan de regel, om in een grot te tekenen. Of zou iemand daar gewoon in eenzame opsluiting hebben gezeten omdat ie een dijbeen van een hert had gestolen? Vandaar dat er ook zo weinig zijn gevonden.

Tot slot wilde ik hier een afbeelding van Jantje van Leiden laten zien, maar daar heb ik geen tijd voor.

Reacties (6)

#1 Rigo Reus

Het kunsthart van de sargassobezoekers is groot, onderschat dat niet. Ik had net een reactie over een kunstwerk geplaatst in de rubriek ‘Closing Time’ – het verbranden van 1 miljoen Pond biljetten door de KLF als kunst. En dat dat jaren later nog gememoreerd wordt. Een waanzinnig kunstwerk dat vast zijn gelijke wel ergens kent.

https://sargasso.nl/closing-time-the-klf/#respond

  • Volgende discussie
#2 zuiver

OK, jantje-van-leiden hebben we nu gehad.
We zien volgende week wel of je het echt kunt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rigo Reus

Het beperkte (of het enge…) van google al je daar ‘kunst’ intypt, is dat het het bladzijdes lang doorgaat met met kleurtjes, moderne kleurtjes in een afbeelding gegoten. En dat het wel erg lang duurt voordat er een Rembrandt, een Van Gogh wordt vertoond. Niks klassieks. En niks moderns eigenlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Sjap

‘Mijn eigen’ is afschuwwekkend, verder traditie getrouw +1 voor de grootste klaploper van de blogosfeer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Henk van S tot S

Onder het motto iedere religie heeft iets goeds, vermeld ik onder het mom van “zalig zijn de eenvoudigen/simpelen van geest.

Of iets kunst is kan/wil ik niet beoordelen:
Ik vind iets mooi, lelijk of eventueel interessant ;-)

N.B.
Die “badmuts” heeft wel een apart “open” klepje :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Rolands

Kunst moet je ook niet aan de grootstegemenedelerverkopers van Google overlaten. Dat gezegd hebbende, wil ik toch wijzen op een kunstproject van Google:

https://www.google.com/culturalinstitute/project/art-project

  • Vorige discussie