KOZ | Kleinkunst

In de vorige KOZ kwam u al wat kleinkunst tegen. Het hoeft allemaal niet groots te zijn om kunst te heten. Sterker nog: er zijn kunstenaars voor wie het niet klein genoeg kan zijn. Al eeuwen lang priegelen kunstenaars werk in zo klein mogelijke dimensies. We kennen het van de middeleeuwse letterkunst en van schilderwerk op pillendoosjes. Vandaag hedendaagse miniatuurtjes.

Wat Bansky in het groot doet, presteert Pablo Delgado in het klein. Minifiguurtjes op de gevels langs stoepen en straten. Hoertjes op de stoep of figuren die van de gevel vallen.

In de vorige KOZ kwam Isaac Cordal al langs. Zijn Cement Eclipses is een project van betonnen figuurtjes die hij in het stadsbeeld plaatst. De met cementstof bepoederde mensen die wegvluchtten van de ingestorte Twin Towers brachten hem op het idee. De afbeelding boven dit artikel is van hem en dit zijn waarschijnlijk bankiers, die het water aan de lippen staat.
 

Miniatuurleven in de stad is geen nieuw idee. Ook Slinkachu gebruikt kleine mensjes en ensceneert ze op straat, zoals in ‘They’re no pets’. En als hij mensen zat is. Laat hij de ‘inner city snail’ zijn werk vervoeren.

Sargasso-collega The Presurfer schreef over de kunst van het potloodslijpen. De autodidact Dalton M. Ghetti heeft daar zo zijn eigen idee over. Hier zijn potloodpuntversie van de Twin Towers. De aanslag op de torens inspireerde hem overigens om tranen van grafiet te maken. Niet groter dan een korrel rijst.  In 10 jaar produceerde hij 3000 tranen, die nu als een herdenkingsmonument te zien zijn in het New Britain Museum of American Art.

In De Wereld Draait Door waren afgelopen week Ria en Lex Daniëls te gast. Al dertig jaar verzamelen deze galeriehouders kleinkunst in hun Miniatuur Museum. Te zien was onder andere de guppy van Damien Hirst.

Leuk, maar dat kan kleiner. De Siberische miniaturist, Anatoly Konenko, maakte het kleinste aquarium ter wereld.

Het echte priegelwerk zijn de microminiaturen van Nicolai Aldunin en Willard Wigan. Kunst door het oog van de naald.


De werkelijkheid op zijn smalst. Om kunst klein te krijgen heb je geen Halbe Zijlstra nodig.

  1. 3

    @qwerty (004): Ah, trench art, kunst van kampgevangenen. In een eerdere KOZ wees ik al eens op outsiders art. Gevangenen horen daar zeker bij. Van krijsgevangenen tot bugrercriminelen. Het is een aparte sector in de kunst, misschien nig eens een KOZ waard. Hier 34 kunstwerken gemaakt door opgeloten kunstenaars.

    Voor die minaituren van qwerty zijn zeker liefhebbers. In de V.S. in ieder geval een flinke markt. Van sommige presidenten is bekend dat ze miniatuurvoorwerpen verzamelden.