Koser Kaya mikt weer op genocidestem

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

D66 doet het anders (Foto: Flickr/indigo_jones)

Fatma Koser Kaya, kamerlid voor D66, verwacht ook deze verkiezingen weer een aanzienlijk aantal ‘genocidestemmen’ te kunnen halen. Bij de vorige Kamerverkiezingen won de advocate van Turkse afkomst geheel op eigen kracht een zetel. Ze kreeg meer dan 34.000 voorkeursstemmen door te zwijgen over de volkerenmoord op ongeveer anderhalf miljoen Armenen in 1915. Turkse organisaties adviseerden hun achterban op haar te stemmen, omdat andere partijen kandidaten van Turkse afkomst vroegen om de genocide te erkennen.

Het kamerlid wil nu de kiezers van 2006 aan zich binden. “Drie jaar lang heb ik alles gedaan om het debat over de Armeense genocide in de kiem te smoren. Ik heb aan de verwachtingen van mijn kiezers voldaan en mag daarvoor nu beloond worden,” aldus de parlementariër.

De D66-top heeft nog niet besloten over een strategie rondom de herverkiezing. Een woordvoerder van de partij ontkent dat de partij de genocide ontkent. Wel heeft het partijbestuur een aantal Turkse organisaties uit het maatschappelijk middenveld aangeschreven om te vragen of zij hun achterban willen mobiliseren. Bij navraag geven deze organisaties aan dat het genocidevraagstuk geen rol speelt bij hun overweging om Koser Kaya te steunen. “Wat een onzin. Welke genocide?” aldus een woordvoerder.

De nummer zeven van de kandidatenlijst heeft de voorkeurstemmen dit jaar waarschijnlijk niet nodig, ook al omdat haar partij het goed doet in de peilingen, maar ‘iedere stem telt’. Koser Kaya heeft altijd ontkend dat ze haar zetel aan de Armeense genocide te danken heeft. “Moet ik over alle massamoorden die in de wereld hebben plaatsgevonden een mening hebben? Ik dacht het niet. Mijn standpunt is dat er daar in 1915 heel veel mensen zijn doodgegaan. Verder moeten de historici daarover discussiëren. Laat hen het maar uitzoeken.”

Reacties (1)

#1 Bismarck

Oh, deze is goed! Ik was al op driekwart toen ik bedacht wtf en dus toch eens besloot te lezen wie de auteur was.