KORT | West-Papoea

Serie:

Een petitie die de regering oproept zich hard te maken ‘om de schending van de mensenrechten in West-Papoea onmiddellijk te stoppen en op korte termijn opnieuw een referendum initieert,’ heeft in ruim 54 uur tijd 24.565 ondertekenaars erbij gekregen. Dat is gemiddeld zo’n 450 per uur, of bijna acht nieuwe ondertekenaars per minuut (stand per 28 oktober, 22.00 uur).

Het kwam op gang na een incident op het Haagse Malieveld. Daar waren zaterdag 26 oktober een paar honderd mensen bij elkaar gekomen om de Pietitie (een actie voor het behoud van Zwarte Piet) kracht bij te zetten. Er liep ook een dame rond met een vlag van West Papoea, om aandacht te vestigen op de schending van mensenrechten door de Indonesische regering. Dat incident kreeg de aandacht en velen spraken er hun afschuw over uit. En in een paar uur na de Pietitie-demonstratie kwamen de handtekeningen op de West-Papoea petitie op gang. De organisatoren van die petitie, Free West Papua, zullen blij verrast zijn.

Of niet. Het lijkt er op dat de emoties rond het incident de drijfveer zijn en niet de kwestie West Papoea zelf. Tot ongeveer 1 maand geleden trok de petitie in bijna twee jaar tijd niet meer dan 2449 handtekeningen. Gemiddeld drie per dag. Een maand geleden schoot de Indonesische politie op betogers, waarbij één dodelijk slachtoffer viel. Het leverde de petitie-organisatoren geen duizenden handtekeningen meer op.
 
Zullen alle Nederlanders die zo hartstochtelijk voor Zwarte Piet zijn, nu de ogen openen voor wantoestanden elders in de wereld en massaal hun handtekening zetten onder petities die de zwartepiet toespelen naar de verantwoordelijken voor dat onrecht?

Reacties (14)

#1 sikbock

Tsja.. krijg je handtekeningen, zijn die weer niet volgens de “zuivere leer” gezet maar om schuldgevoel af te kopen. Waar denk je dat al jouw andere “goede doelen” op draaien? Niet klagen..

 • Volgende discussie
#2 Noortje

@0 “Zullen alle Nederlanders die nu zo hartstochtelijk voor Zwarte Piet zijn, nu de ogen openen voor wantoestanden elders in de wereld en massaal hun handtekening zetten onder petities die de zwartepiet toespelen naar de verantwoordelijken voor dat onrecht?”
Dat denk ik niet. De postings op facebook die bekendheid hebben gegeven aan deze petitie, lijken zoals ik ze lees eerder te maken te hebben met expliciet distantie willen nemen van de malieveldbelagers. “Ja, ik wil zwarte piet houden, ik heb de pietitie ondertekend, maar een vrouw belagen is niet waar ik voor getekend heb.” Of, om in de terminologie van Olav te blijven: “Ik ben voor zwarte piet, maar white trash, een racist of een idioot ben ik niet.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 sikbock

@2: good point.. zo had ik het niet gezien

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 P.J. Cokema

@1: Ik zet een paar constateringen op een rij, opper een vermoeden en stel een vraag. Is dat ook al klagen tegenwoordig? ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Olav

@2:

Of, om in de terminologie van Olav te blijven: “Ik ben voor zwarte piet, maar white trash, een racist of een idioot ben ik niet.”

Nou vooruit. Misschien zijn die mensen ook geen white trash. En hebben ze het allemaal niet zo kwaad bedoeld. Uiteraard zijn ze nog steeds wel racisten (als ze vast willen houden aan Zwarte Piet in de huidige vorm) en idioten (als ze die “Pietitie” getekend hebben en werkelijk dachten dat ze daarmee iets positiefs deden).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

Ik zie niet in hoe iets racistisch kan zijn zuiver omdat mensen zich er racistisch door bejegend voelen. Ja, ZP heeft een racistische oorsprong, maar ik heb – ook vroeger – nooit problemen gehad de twee groepen uit elkaar te halen. ZP is zo over de top.

Ik zie overigens ook totaal geen probleem om Sinterklaas te vieren met andersgekleurde pieten. Dat tast het idee van het feest totaal niet aan. Maar als anderen het met ZP’n willen blijven vieren, by all means.

Er zijn in Nederland 800.000 mensen die er problemen mee zouden hebben als ik een spotprent van Mohammed zou maken, en ik zie niet echt hoe de ZP-discussie een andere is dan deze.

Maar goed, off topic en dit is elders vast ook al gezegd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 qwerty

West-Papoea heeft een PR probleem en moet misschien toch wel blij zijn met deze katapultering het publieke domein in. Dat gaat idd op basis van emotie en zonder kennis van zaken zo lijkt het.

Ik kan me voorstellen @0 dat je daar wat moeite mee hebt. Maar als de beweging nu slim is haken ze aan en gaan ze voorlichting (=PR en =manipulatie etc…) geven. Haak aan en maak dat mensen gaan tekenen om de zaak zelf.

Maar het een tekort vinden dat men tekent op basis van het gebeurde gaat wat ver. Iets positievere benadering zou mogen.

Kansen en zo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 P.J. Cokema

@7: Waar staat dat ik het een tekort vind??? Ik vroeg me alleen af of Free West Papua er blij mee is omdat mensen niet op basis van kennis zijn gaan ondertekenen. Overigens lijkt dat wel zo. Ik zag later opmerkingen op de facebookpagina van de club waar positief over deze ontwikkeling wordt gesproken.

Als lezers dan toch mijn tekst zo interpreteren dat ze iets lezen wat er echt niet staat, voeg ik mijn eigen interpretatie van de laatste alinea toe:
Nu zovelen dit hebben gedaan denken ze wellicht: verrek, er is nog meer leed in de wereld, goed dat ik daar nou eens achter kom, ik ga vaker zulke petities tekenen.

Maar @2 heeft het hoogswaarschijnlijk bij het rechte eind.

Nu alleen maar hopen dat het incident geen precedent wordt. Of zien we hier “nieuwe kansen” voor allen die nog veel te weinig aandacht hebben gekregen voor hun acties en petities?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 houtman

@2:
Wat een Nederlandse kinderfeest traditie te maken heeft met Indonesisch racisme ontgaat me.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Olav

@9: Er ontgaat je vast wel meer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bismarck

Wat dacht je van pure aandacht? Ik ben zelf hartstochtelijk voor een onafhankelijk West Papoea (zoals ik meestal voor zelfbeschikking ben) en tegen het schandalige en misdadige optreden van Indonesië sinds ze de macht in het gebied over hebben genomen van Nederland, maar had die petitie nog niet ondertekend omdat ik van het bestaan niet wist. Door het hele incident is mijn aandacht erop gevestigd en heb ik meteen getekend.

Ik wil niet zeggen dat dat geldt voor alle ondertekenaars sindsdien, maar zo zullen er toch meer tussen zitten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 P.J. Cokema

@11 De aandacht is zeker een reden. Of iedereen, net als jij, de petitie niet kense of zich ook in de achtergrond heeft verdiept, verklaart niet de nu 25.799 handetkeningen die er per 21.30 vananvon zijn bijgekomen. Misschien wel waarom onder het tabblad “prominenten” Jörgen Raymann is verschenen.

Free lance journalist Bert Ernste wilde ook tekenen, maar ziet er van af omdat hij de zinsnede over de transmigranten niet zo ziet zitten.

Ook ondergetekende twijfelt om die reden nog over ondertekenen. Misschien een veel te genuanceerde houding in deze.
Ik heb tot nu toe ook nog niets gevonden waaruit blijkt un hieverre de actievoerders de transmigranten bij hun actie en bij een onafhankelijk West Papoea willen betrekken. Iemand die daar meer over weet?

De petitie was per 21.30 uur nog 11.752 verwijderd van het doel (40.000 handtekeningen).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bismarck

@12: Om eerlijk te zijn zie ik die “transmigranten” toch echt als kolonisten, gelijk de Israëlische kolonisten in de Westelijke Jordaanoever (een probleem dat overigens ongeveer dezelfde leeftijd heeft). In beide gevallen lijkt me een oplossing in eerste instantie een zaak van de kolonisator, die om te beginnen de fout in is gegaan door de kolonisatie toe te staan (in beide gevallen zelfs: te stimuleren).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Noortje

@12 Dat doel gaan ze mogelijk niet halen (40.000). Ze hebben momenteel 28.982 ondertekeningen en de teller gaat een stuk langzamer.

 • Vorige discussie