KORT | Vijftig bezuinigingen pijn

‘Banken hoeven geen sorry meer te zeggen,’ aldus Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag in een interview met het AD:

De Nederlandse banken hebben hun zaken ‘voor 98 procent’ op orde. […] Onze leden hebben veel gedaan de afgelopen jaren. Maar de samenleving gelooft het nog niet.

Jeetje, hoe zou dat nou komen? Misschien wel omdat het AD onder ‘gerelateerd nieuws’ de volgende berichten toont:

Aandeel SNS Reaal keldert (24-1-2013); FIOD doet onderzoek bij SNS-dochter (22-1-2013) en ‘Staatssteun voor SNS erg waarschijnlijk’ (16-1-2013).

Maar ach, wat is een paar honderd miljoen euro aan bankensteun? Anders gaat dat geld toch maar naar luie werklozen, politieagenten of leerkrachten (die als ze écht nuttig waren heus wel meer zouden verdienen).

Staal gaat verder:

De samenleving wilde die overvloed aan krediet ook. De banken hadden het probleem moeten herkennen, maar het is veroorzaakt door een samenleving waar ‘het kan niet op’ centraal stond.

Die bankencrisis? Volgens Staal de schuld van u en ik.

Wat toekomstige crises betreft, heeft Staal natuurlijk wel volkomen gelijk. Al twee verkiezingen op rij is de partij die het minst moet hebben van hervormingen in de financiële sector afgetekend de grootste geworden. Denk daar maar eens over na.

 1. 1

  Hoe was het ook weer, kwam die bank naar u toe of u naar die bank en wilde u nou dat gigantische bedrag lenen en vonden zij dat goed? Belachelijk! Ze zeggen wel eens waar er twee vechten hebben er twee schuld. Beiden zijn dom, de bank iets minder tot nu toe.

 2. 3

  Corporate Governance in een notendop:

  1. De directie maakt een beperkte selectie van kandidaten voor de Raad van Bestuur.

  2. De aandeelhouders kiezen uit deze beperkte selectie van kandidaten de leden van de Raad van Bestuur.

  3. De Raad van Bestuur bepaalt het salaris van de directie en moet controleren of de directie het goed doet.

  4. De directieleden en de leden van de Raad van Bestuur zitten onderling bij meerdere bedrijven in de directie en in Raden van Bestuur, of dat zal in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid gaan gebeuren.

  Waar gaat het hier mis?

 3. 4

  Het hele betoog van die Staal valt wankel met het feit dat de analisten bij de bank kennis en toegang tot informatie hadden, die de gemiddelde burger met geen enkele mogelijkheid kon overzien en daar hebben ze zwaar misbruik van gemaakt, tot het grootst mogelijke falen aan toe.

 4. 5

  Zolang ik nog brieven krijg van diezelfde banken waarvan de strekking is “uw beleggingsverzekering levert niet het rendement op om dat andere flutproduct van ons straks te kunnen aflossen. We houden onze administratieve jaarlijkse kosten maximaal hoog maar we vragen aan u, klant, om uw inleg te verhogen zodat er misschien allemaal nog goed komt (terwijl wij verder gokken met uw geld)”, moeten ze niet alleen eerst nog echt leren sorry zeggen, maar zullen ze vooral eerst nog moeten veranderen.

 5. 9

  @4 Asir
  “Het hele betoog van die Staal valt wankel”
  Doe eens een beetje Nederlands leren!!
  Je hele commentaar valt een beetje wankel.
  GVD!!!.

  Als ik zo’n blunder gemaakt zou hebben, als 8 jarige basisscholier, zouden mijn klasgenoten, mij uitgelachen hebben.
  En Terecht.
  Doe eens een beetje minder “wankel vallen”.

 6. 10

  @GerritB
  En vervolgens zelf het gore lef hebben om 9 taalkundige fouten te maken in achtereenvolgend; spellen, grammatica, gebruik van leestekens (2x), spellen, zinsopbouw, nog eens zinsopbouw, foutief gebruik van een hoofdletter, en nog eens grammatica.

 7. 11

  “De samenleving wilde die overvloed aan krediet ook. De banken hadden het probleem moeten herkennen, maar het is veroorzaakt door een samenleving waar ‘het kan niet op’ centraal stond.”
  Aldus bankenmeneer Boele Staal. Is een kenmerk van een psychopaat niet dat ie de de vermoorde onschuld tracht uit te hangen en dat volgens hem de rest van de wereld nou juist niet deugt?
  Kijk, en dat de partij van hufters en graaiers al twee verkiezingen op rij gewonnen heeft en als grootste regeringspratij aan de macht is, lijkt me ook niet zo moeilijk te verklaren.
  In plaats van een keer na te denken over de wereld waar men in leeft is het veel gemakkelijker om – zoals waar ook VVD fluim en TK lid Malik Azmani zijn ‘core business’ van gemaakt heeft voor zo’n 8000 Euri per maand aan belastinggeld – af te geven op werklozen, bijstandsgerechtigden, zieken, asielzoekers, bejaarden en uiteraard marokkanen en moslims.
  Kortom: zo lang de onderbuik zegeviert over het fatsoen en verstand…

 8. 12

  Anderen smeren het leed nog even verder uit. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3382874/2013/01/25/Redding-SNS-kan-2500-particulieren-groot-deel-van-vermogen-kosten.dhtml
  Dat de bank haar klanten misleidde is niet zo’n probleem als dat de klanten in die misleiding trapten.

  Van Wijnbergen: ‘Ik heb eerlijk gezegd weinig medelijden met die certificaathouders. Ze kunnen dan wel naïef zijn geweest, maar dat ontslaat hen niet van alle verantwoordelijkheid. Als je zulke mensen altijd maar weer uit de brand helpt, wordt investeren een loterij zonder nieten. Er zullen toch eens mensen met de vingers tussen de deur moeten eindigen. Anders leren ze nooit dat ze beter moeten opletten.'