Regionaal akkoord ontgassen binnenvaart

Dossier:

NIEUWS - Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam hebben vandaag bekend gemaakt dat zij overeenstemming hebben bereikt over het terugdringen van ontgassingen door varende binnenvaartschepen.

Sargasso heeft de afgelopen maanden veel aandacht aan dit onderwerp besteed.

Ontgassen

Nadat schippers hun lading hebben gelost is het soms nodig om de ruimen te ontdoen van restanten van die lading. Waar het vluchtige stoffen betreft wordt dit vaak gedaan door middel van het ontgassen van het varende schip aan de buitenlucht.

De dampen die daarbij vrijkomen, bijvoorbeeld van benzeen of benzeenhoudende stoffen, kunnen milieu- en gezondheidsschade veroorzaken. Met behulp van ontgasinstallaties op de wal of op het schip kunnen schepen echter gecontroleerd worden ontgast.

Volgens het rapport van CE Delft, waar Krispijn Beek vorig jaar over schreef, scheelt stoppen met het ontgassen van benzeen aan de buitenlucht 59.000 kg aan benzeenemissies per jaar. Dat is 70% van de totale jaaremissie van de binnenvaart, volgens de cijfers van Emissieregistratie.nl.

Regionale aanpak

Het verbod op varende ontgassingen zal in eerste instantie, vanaf 2015, worden geregeld via de provinciale milieuverordening van de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Dit is een opvallende ontwikkeling, omdat staatssecretaris Mansveld eerder dit jaar in antwoord op schriftelijke vragen van Henk van Gerven (SP) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) aangaf geen ruimte te zien voor een lokale of regionale aanpak.

Echter een kniesoor die daar op let, want voor de gezondheid van de bemanning en de omwonenden is het stoppen met ontgassen aan de buitenlucht goed nieuws.

Zie hier voor de volledige berichtgeving op Sargasso over ontgassen.

Reacties (1)

#1 Djools

Effe ontgassen op Sargasso.